Mandula süti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
nofish
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 35% Zsír
A tésztához
-
56g finomliszt205 kcal
-
38g vaj269 kcal
-
28g porcukor106 kcal
-
19g dió123 kcal
-
6 kcal
A krémhez
-
25g vaj179 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
13g dió82 kcal
-
3g mandulaaroma0 kcal
-
5 kcal
-
25g tej14 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
Összesen
1111
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 35% Zsír
A tésztához
-
450g finomliszt1638 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
220g porcukor851 kcal
-
150g dió981 kcal
-
46 kcal
A krémhez
-
200g vaj1434 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
100g dió654 kcal
-
20g mandulaaroma0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
200g tej112 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
Összesen
8882
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 35% Zsír
A tésztához
-
23.3g finomliszt85 kcal
-
15.5g vaj111 kcal
-
11.4g porcukor44 kcal
-
7.8g dió51 kcal
-
2 kcal
A krémhez
-
10.4g vaj74 kcal
-
10.4g porcukor40 kcal
-
5.2g dió34 kcal
-
1g mandulaaroma0 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
10.4g tej6 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
Összesen
460
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 73.8 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 189 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 450.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 224 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.5 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 21.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 447 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 438 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 107 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
1111
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.1 g
Zsír
-
Összesen 590.5 g
-
Telített zsírsav 276 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 146 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 137 g
-
Koleszterin 1509 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3601 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 204 mg
-
Kálcium 745 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 610 mg
-
Foszfor 1795 mg
-
Nátrium 197 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 844.2 g
-
Cukor 446 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 168.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3575 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 447 micro
-
Kolin: 571 mg
-
Retinol - A vitamin: 3503 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 855 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 552 micro
Összesen
8882
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 35% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 30.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 186.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 8.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 185 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 182 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
460
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
45 dkg finomliszt
-
30 dkg vaj
-
22 dkg porcukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
A krémhez
-
20 dkg vaj
-
20 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 dl tej
-
2 csapott ek finomliszt
-
2 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- A vajat a liszttel, a porcukorral, a dióval és a kakaóval kézzel összegyúrjuk, amíg össze nem áll egy gombóccá.
- Kb. 2 cm átmérőjű golyókat gyúrunk belőle, ezeket a közepétől a széle felé haladva belenyomkodjuk hüvelykujjal a diósütőformába, középen egy pici mélyedést hagyunk a krémnek. A sütőformát nem kell kikenni, a tésztában levő vaj miatt nem fog beleragadni.
- A megtöltött formákat elrendezzük a gáztepsiben egy sütőpapíron, hogy ne érjenek össze, és előmelegített sütőben 190°C-on 15-17 percig sütjük. Célszerű egyszerre 40 db (2 csomag) formát megtölteni, ebből is kb. 5 sütésnyi mennyiség jön ki.
- Pár percet hűlni hagyjuk, majd amikor langyosak a formák, fejjel lefelé óvatosan megkocogtatjuk, és szépen kipottyannak belőle a "fél diók".
A krémhez
- A vajat, a cukrokat, a diót és a mandulaaromát robotgéppel jól kikeverjük.
- Egy kis lábosban a tejet a liszttel felfőzzük. Folyamatosan kevergetjük, majd amikor már langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojássárgákat, ezt az egészet pedig hozzáadjuk a vajas krémhez.
- Összekeverjük a két masszát, és kiskanállal elkezdjük a krémet rákenni a felekre, majd egy párjával összeragasztunk 2 darabot. Dobozba rakosgatjuk, legalább egy napot hagyjuk pihenni, akkor kezd megpuhulni a süti, és érnek össze az ízei.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 569
- Tegnapi nézettség: 89
- 7 napos nézettség: 580
- Össznézettség: 380811
- Feltöltés dátuma: 2013. december 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
nofish
1 recept
Egy lakodalomban találkoztam először ezzel a sütivel, amit az ifjú pár nagyszülei sütöttek a nagy napra. Elhatároztam, hogy utánajárok és megsütöm.