r
Nosalty Logó

Mákos koszorú

0,0

0 ÉRTÉKELÉS5 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Szofika
Mákos koszorú
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

613
Kalória
15.6g
Fehérje
88.8g
Szénhidrátok
22.3g
Zsír
33.7g
Víz
111.5g
Koleszterin
7.1g
Rost
33.8g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 613 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 2452 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 305 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1092.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    431 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    161 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.8 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    33.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    106 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 613 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.6 g

Zsír

  • Összesen
    89.1 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    446 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4368.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    131 mg
  • Kálcium
    1724 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    423 mg
  • Foszfor
    1409 mg
  • Nátrium
    643 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    355.2 g
  • Cukor
    135 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    134.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    429 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    351 micro
  • Kolin:
    334 mg
  • Retinol - A vitamin:
    423 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    533 micro
Összesen 2452 kcal
  • 10% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    544.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    215 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    16.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 305 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt egy kávéskanál cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, a tojást, csipet sót, majd az élesztős tejet, és alaposan összedolgozzuk.
  3. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük kb. félóra alatt.

A töltelékhez

  1. A mákot elkeverjük ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, és kis lángon annyi tejjel (kb. 0.5-1 dl) felfőzzük, hogy sűrű állagú, de kenhető masszát kapjunk.
  2. A megkelt tésztát sütőpapírral borított deszkán vékony téglalappá nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a máktöltelékkel, majd a szélesebb felénél kezdve szorosan feltekerjük.
  3. Ezután egy éles késsel vagy pizzavágóval a henger közepénél vízszintesen bemetsszük, mintha vízszintesen félbe akarnánk vágni, de az egyik végén hagyjunk meg pár cm-t, tehát ne vágjuk teljesen félbe.
  4. Fonjuk át egymáson a 2 szálat, és a két végét igazítsuk össze. Sütőpapírostól emeljük át egy gáztepsire.

A tetejére

  1. Kenjük meg a tetejét egy felvert tojással, és szórjuk meg jégcukorral, majd kelesszük újabb 20 percig.
  2. 180 fokra előmelegített sütőben (aminek az aljába egy lábas vizet teszünk) kb. 25 perc alatt készre/pirosra sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Mákimádó Apukám névnapjára készítettem ezt a nagyon finom, és roppant mutatós kalácsot. Pihe-puha tészta, vastagon töltelékkel. Mennyei, imádta az egész család.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Tejszínes carbonara spagetti

Egyszerűen elkészíthető, és mindemellett nagyszerű étel, nem fogyókúrás, de ez kell a magyar gyomornak, isteni volt, érdemes kipróbálnotok...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!