Maki ahogy Zoly készíti
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
420
kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
Összesen
1259
kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.9 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 162 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2116.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 1684 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.7 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 292 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 282 micro
-
Kolin: 130 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 1382 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 177 micro
Összesen
420
kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.8 g
Zsír
-
Összesen 12.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 486 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6349.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 253 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 796 mg
-
Nátrium 5051 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 233.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 876 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 557 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 81 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 846 micro
-
Kolin: 391 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 4146 micro
-
β-crypt 60 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 532 micro
Összesen
1259
kcal
- 4% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 524.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 417 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 342 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
103
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy bögrébe kimértjük a 25 dkg sushi rizst. Egyszer leöblítjük, majd berakjuk egy közepes méretű edénybe, és ugyanazzal a bögrével kimérünk másfél bögre vizet. Fedő alatt közepes lángon addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Majd ezután 15-20 percig lefedve pihentetjük.
- Amíg a rizs elkészül, elkészítjük az alaplevet, mely a rizs ízét adja. 1 evőkanál só 2 evőkanál cukor és 3 evőkanál 10%-os ecet, ezt felmelegítjük, hogy elolvadjanak az összetevők. Az igazság az, hogy rizsecet lenne a legjobb, esetleg almaecettel lehet helyettesíteni, de ha egyik sincs, marad a 10%-os ecet. Közben a garnélát olajon vajon fedő alatt megpároljuk. A két tojásból, egybefüggő rántottát sütünk, és felszeleteljük. Az uborkát csíkokra szeljük, a magja nélkül.
- A kihűlt rizst összekeverjük az ecetes lével. Ízlésünknek megfelelően adagoljuk az ecetes levet, a lényeg, hogy egyik összetevő se domináljon túlságosan. Pici vízzel lehet finomítani. A rizsnek nem szabad pergősnek lenni, az a jó, ha ragad.
- Fogjunk egy nori lapot, és fektessük a fényes felével lefelé egy közönséges zsírpapírra. Elvileg bambusz gyékényre kellene tenni, de én nem tudtam vele dolgozni, formátlan lett az eredmény. A rizst rátesszük a nori lapra, vigyázzunk mert könnyen törik és elcsúszik. Vékonyan bekenjük a rizzsel a lapot úgy, hogy a végén 2-3 cm üresen maradjon, mert megvizezve azzal fogjuk egybe a tekercseket. A rizs közepébe a nori lap teljes szélességében rakjuk a tojást, uborkát, garnélát, aki ahogy szereti. Persze lehet bele halat, májat vagy bármit rakni. Óvatosan szorosan feltekerjük úgy, hogy a kihagyott résznél megállunk, és megvizezzük a kimaradt norit, és tovább tekerjük. Óvatosan megnyomkodjuk, hogy összetapadjon.
- Vizes éles késsel félbevágjuk, majd mind kettőt megint félbe, addig amíg 8 db makink nem lesz. Tányéron tálaljuk. Adunk hozzá szójaszószt, wasabit, aki akar pácolt gyömbért és pácolt lazacot is ad hozzá. A wasabit és a szójaszószt ízlés szerint rakhatunk a makira.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 48
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 13181
- Feltöltés dátuma: 2015. február 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Imádom a makikat. Nekem mindegy, hogy nyers halas vagy zöldséges. Mivel ma már nálunk is mindent meg lehet kapni hozzá, gondoltam, elkészítem. Sok videót és leírást néztem át, hogy megtaláljam a magam elkészítési módját. Tehát ez nem a saját receptem, hanem több séf és magánszemély által elmondott leírt recept keveréke. Remélem, nektek is ízleni fog, ha egyszer elkészítitek. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik.