Magyaros lebbencsleves
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
50g csuszatészta186 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
0 kcal
-
50g kolbász226 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
200g csuszatészta742 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
0 kcal
-
200g kolbász904 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 21% Zsír
-
22.5g csuszatészta83 kcal
-
11.2g füstölt szalonna74 kcal
-
10.1g vöröshagyma4 kcal
-
33.7g burgonya19 kcal
-
0 kcal
-
22.5g kolbász102 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.5 g
Zsír
-
Összesen 38.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1119.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 154 mg
-
Nátrium 863 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 73.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 131 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82 g
Zsír
-
Összesen 152.9 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4476.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 129 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 169 mg
-
Foszfor 616 mg
-
Nátrium 3454 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 196.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 293.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 524 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
- 11% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 17.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 503 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 388 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Hozzávalók
-
10 dkg füstölt szalonna
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 közepes db burgonya
-
1 kávéskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés
- Előkészítjük a hozzávalókat. A szalonnát kis kockára vágjuk. Megpucoljuk a burgonyát, megmossuk, majd kockára vágjuk.
- A hagymát is megpucoljuk, majd ízlés szerint karikára vagy apró darabokra vágjuk. (Személy szerint én jobban szeretem karikára vágva.) Gyorsabb is, és aki esetleg nem szereti, az könnyen kiszedheti a levesből.) A kolbászt is felkarikázzuk.
- A szalonnát beletesszük a fazékba, majd kis lángon sütve, kisütjük a zsírját. Nem baj, ha sok lesz, ne öntsük ki! Ha megsült, kiszedjük a pörcöt. (Később még kelleni fog.) Nem hagyjuk benne, mert mire elkészül a leves, olyan lesz, mint a gumi.
- Ezután a hagyma következik. Beleszórjuk a zsírba, majd nagyobb lángon elkezdjük üvegesre pirítani. Közben mellészórjuk a lebbencstésztát és a kolbászkarikákat is. (Ha túl nagy levelekben van a lebbencstésztánk, kissé törjük össze.) Óvatosan kavargatva addig pirítjuk, míg a tészta aranybarna és kissé hólyagos lesz. Nem szabad megégetni, mert keserű lesz tőle a leves.
- Ha ezzel megvagyunk, jöhet a pirosparika. Rászórjuk az egészre, majd óvatosan átkeverjük, csak néhány pillanatig, amíg a paprika kiengedi a szép színét. Majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük. (Vigyázat! A forró zsír és a víz nem szeretik egymást! Könnyen ránk csapódhat!)
- Jöhet a burgonya. Az előre felkockázott burgonyát beletesszük az elkészített “alaphoz”. (Ha beletettük a fazékba, már látni fogjuk, mennyi vízzel kell majd feltöltenünk.) Töltsük is fel teljesen vízzel, de úgy, hogy forrás közben se szaladjon ki a fazékból.
- Ezután már csak várni kell, és többször is megkóstolni, ha nem elég ízes, utóízesíteni, esetleg az elfőtt vizet pótolni. Figyelni kell arra, hogy a tészta sok levet felszív! Ha a burgonya és a tészta is megfőtt, elkészült a levesünk.
- Tálaláskor szórjunk rá ízlés szerint a félretett pörcből, majd friss házi kenyérrel tálaljuk.
- Receptkönyvben: 527
- Tegnapi nézettség: 50
- 7 napos nézettség: 254
- Össznézettség: 264479
- Feltöltés dátuma: 2009. április 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Jellegzetesen alföldi egytálétel. Az igazi lebbencsleves a "pergelt levesek" közé tartozik, magyaros száraztésztán alapul, valóban laktató régi paraszt- vagy pásztorétel. Minden kéznél levő: kolbász, sonka, paradicsom, paprika is főzhető bele. Én az alapváltozatot szeretem leginkább. (lásd: Magyaros lebbencsleves) A tésztát minden esetben meg kell pirítani (pergelni !!!), ez adja az ízét! Könnyen elkészíthető otthon is egy nagyobb fazékban, de az igazi jellegzetesen füstölt ízét akkor kapja, ha szabadtűzön bográcsban készítjük. Ilyenkor ne kavargassuk a levest, mert csak összetörjük vele a tésztát. Óvatosan rázogassuk meg időnként magát a bográcsot! Friss házi kenyérrel tálalva, nem kell második fogásról gondoskodni. :) Mindenkinek jó étvágyat kívánok!