Lusta kenyér Torma bevált receptjével
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
75g kenyérliszt bl80271 kcal
-
7 kcal
-
1g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
12 kcal
-
12 kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
450g kenyérliszt bl801625 kcal
-
12g instant élesztő39 kcal
-
7g só0 kcal
-
300g víz0 kcal
-
71 kcal
-
71 kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
57.3g kenyérliszt bl80207 kcal
-
1.5g instant élesztő5 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
38.2g víz0 kcal
-
9 kcal
-
9 kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 608.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 457 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 60.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.8 g
Zsír
-
Összesen 24.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3650.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 180 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 122 mg
-
Foszfor 513 mg
-
Nátrium 2740 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 331.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 360.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 429 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 356 micro
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 465 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 349 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 45.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Hozzávalók
-
3 kávéskanál instant élesztő
-
1 tk só
-
300 ml víz
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- A lisztet összekeverjük a sóval, élesztővel, a 3 dl langyos vízzel, hozzáadjuk az olajat, majd ha kell,mégegy kicsi vizet (nekem 320-330 ml kell), és fényes tésztát dagasztunk kézzel, vagy géppel.
- 1 órát langyos helyen duplájára kelesztjük, majd olajozott, fedeles edényben (kétszer akkora legyen, mint a tészta, mert itt is kelni fog, és a tetőt lazán tenni, vagy kis lyukat fúrni bele!)a hűtőben tároljuk.
- A hűtőből kivéve hagyjuk szobahőmérsékleten (22 fok körül)melegedni 30 percet.
- Utána gyengéden megformázzuk, és megintkelesztjük 50-60percig.
- Közben asütőt felmelegítjük 230 fokra (30-40 perc).
- A tésztát bevagdaljuk, lespricceljük vízzel és aforró sütőben sütjük (itt fedeles jénaiban sütöttem) 30 percig, majd levesszük a fedőt, csökkentjük ahőt 200 fokra, és mégkb 20 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
- Sütés után azonnal kivesszük a sütőből,vízzel lepermetezzük, majd rácson hűtjük.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 300 alkalommal
- Receptkönyvben: 376
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 71115
- Feltöltés dátuma: 2013. március 02.
Ajánló
Szerintem a liszt igényli és "meghálálja" a kidolgozást; persze ki lehet próbálni dagasztás nélkül is ezt a receptet! Ha valakinek bejön, akkor lehet duplázni az adagot és kipróbálni öregebb tésztával is! Mindenesetre ajánlatos 2 héten belül felhasználni a tésztát, mert idővel veszít a rugalmasságából. Azokból inkább készítsünk pizzát, vagy lepény-kenyeret. Kiflik, zsemlék hamarabb átmelegszenek, kelnek, sülnek; ezekkel könnyebb, gyorsabb dolgozni, mint a kenyerekkel! Érdemes otthon sütni és érdemes gyakorolni; nem feladni! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Csináltam egy hűtős próbasütést az én régen bevált, "agyon-sütött" fehér kenyér receptemmel, mert néhányan bajlódtak az Artizán péksütemény bármikor keverék állagával. Érdekes, hogy nekem ez a keverék is ugyanolyan állagú lett hűtés után, mint a másik receptnél. Mindegyik egy fura maszlag volt formázáskor, miután a hűtőből kivettem (ez 24 órás hűtött). Egyikben sem hittem igazán, de minden könnyen ment, mint a karikacsapás! A kenyér gyönyörű, könnyű és ropogós lett!