r
Nosalty Logó

Lime-os rebarbaralekvár

Receptműves
Lime-os rebarbaralekvár
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

122
Kalória
0.8g
Fehérje
31g
Szénhidrát
0.2g
Zsír
119.4g
Víz
-
Koleszterin
2.2g
Élelmi rost
26.8g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 486 kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 68 kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    119.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 122 kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    592.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    353 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    124.1 g
  • Cukor
    107 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    477.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    83 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    193 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    478 micro
Összesen 486 kcal
  • 1% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    82.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    66.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 68 kcal

Elkészítés

  1. Az elmosott befőttes üvegeket állítsuk egy magas falú lábosba, töltsük fel hideg vízzel (ne repedjenek el az üvegek a forralásnál) úgy, hogy ellepje a víz az üvegeket, és kis lángon melegítsük forrásig a vizet (ügyeljünk rá, hogy tiszta kiszedővel emeljük ki az üvegeket).
  2. Alaposan mossuk meg, és pucoljuk meg a rebarbarát (úgy kell meghámozni, mint a spárgát), majd szeleteljük 2 cm-es darabokra egy lábosba.
  3. Adjuk hozzá a cukrot, reszeljük rá a megmosott lime héját, majd nyomjuk rá a levét, öntsük alá a vizet, és közepes-nagy lángon kezdjük el főzni, majd ha levet engedett, botmixerrel pürésítsük.
  4. Ha forr, keverjük hozzá a dzsemfixet, forraljuk össze, majd kis lángon főzzük 4-5 percig.
  5. A kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk (lehet fóliával is, de el is hagyható), majd meleg dunsztba (pokróc, takaró, stb.) tesszük, és megvárjuk, amíg abban hűl ki, utána címkézzük, és mehet a kamra polcára.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p

A hagymalekvár eltevése annyira lelkesítően hatott rám, hogy az elmúlt hétvégét a befőzésnek szenteltem. Azzal az eltökélt szándékkal vágtam neki a piacnak, hogy ribizli és nektarin fog velem hazaérkezni és téli csemegeként a kamra polcára felkerülni. A piacot keresztül-kasul körbejárva rá kellett döbbennem, hogy a ribizliszezont épp lekéstem, viszont óriási örömömre hemzsegett a gyönyörű feketeszeder, ráadásul végre találtam rebarbarát, amely annyira friss volt, hogy reggel még a saját "lábán" állt. Persze fenti csodákon túl még a nektarin is megérkezett és elkezdődött az örömfőzés. Ebből az adagból 4-5 dl lekvár lesz.

További receptek

Áfonyalekvár

Nyáron érdemes minden kedvenc gyümölcsünkből befőzni pár üveg lekvárt, hogy a szomorkásabb, hidegebb hónapokra is jusson belőlük. Készíthetjük friss és fagyasztott gyümölcsből ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...