Kukoricás gyúrt tészta fetás szósszal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
witch
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 22% Zsír
a tésztához
-
22g finomliszt79 kcal
-
8g kukoricadara29 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g olívaolaj12 kcal
-
27g tojásfehérje14 kcal
-
3 kcal
a tészta "pácoláshoz"
-
33g füstölt szalonna218 kcal
a szószhoz
-
42g feta sajt110 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
Összesen
763
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 22% Zsír
a tésztához
-
130g finomliszt473 kcal
-
48g kukoricadara174 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
20g csemegekukorica17 kcal
a tészta "pácoláshoz"
-
200g füstölt szalonna1310 kcal
a szószhoz
-
250g feta sajt663 kcal
-
900g tejföl1782 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
Összesen
4577
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 22% Zsír
a tésztához
-
7.6g finomliszt28 kcal
-
2.8g kukoricadara10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
9.3g tojásfehérje5 kcal
-
1.2g csemegekukorica1 kcal
a tészta "pácoláshoz"
-
11.6g füstölt szalonna76 kcal
a szószhoz
-
14.5g feta sajt39 kcal
-
52.4g tejföl104 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
Összesen
267
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.6 g
Zsír
-
Összesen 63.1 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 156 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1348.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 365 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 333 mg
-
Nátrium 578 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 169.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 240 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 235 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 140 micro
Összesen
763
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 105.8 g
Zsír
-
Összesen 378.6 g
-
Telített zsírsav 177 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 125 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 934 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8093.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 158 mg
-
Kálcium 2188 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 2001 mg
-
Nátrium 3465 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 193.3 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 1017.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1442 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 197 micro
-
Kolin: 242 mg
-
Retinol - A vitamin: 1408 micro
-
α-karotin 33 micro
-
β-karotin 289 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 839 micro
Összesen
4577
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 22 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 470.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 127 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 202 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 59.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
267
kcal
Hozzávalók
a tésztához
-
13 dkg finomliszt
-
2 csipet só
-
1 ek olívaolaj
a tészta "pácoláshoz"
a szószhoz
-
25 dkg feta sajt
-
9 dl tejföl
-
1 teáskanál fekete bors
-
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
a tésztához
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a kukoricadarát meg a sót. Csináljunk egy fészket a közepébe, ide öntsük az olajat, a tojások fehérjét meg a vizet. (Ha kukoricát használunk, akkor azt botmixerrel daráljuk simára az olajjal meg a tojásfehérjével, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.)
- Villával dolgozzuk össze, majd kézzel gyúrjuk 8-10 percig. Fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben minimum 45 percig.
- Lisztezett deszkán nyújtsuk ki jó vékonyra, majd vágjuk fel tetszőleges formára. Hintsük meg liszttel a tetejét, óvatosan forgassuk össze a tésztát, és hagyjuk szikkadni.
a tészta "pácoláshoz"
- A szalonnát vágjuk apró kockára, és egy serpenyőben süssük ki a zsírját. A pörcöt szedjük ki egy tányérra.
- A tésztát főzzük ki bő, forró, sós vízben. Nem kell teljesen ronggyá főzni, mert a szósztól meg fog puhulni. Főzés közben többször kóstoljuk meg, hogy még inkább kicsit kemény legyen, mint plöttyedt. (A főzési idő csak irányadó, mert a frissen gyúrt tészta hamarabb megfő, de az enyém már kb. 1 hónapot állt a kamrában.)
- 4 ek zsírt locsoljunk a leszűrt, de NEM leöblített forró tésztára. Óvatosan forgassuk össze, és hagyjuk a zsírban "pácolódni" 2-3 órát.
a szószhoz
- A fetát morzsoljuk bele a tejfölbe, ha a tejföl nagyon sűrű lenne, akkor hígítsuk tejjel. Jól keverjük össze.
- Ízesítjük a borssal meg a finomra vágott fokhagymával.
- A sütőt begyújtjuk, jó forróra.
- A tésztát összekeverjük a szósszal, beleöntjük egy akkora tepsibe, hogy ne álljon két ujjnyitól vastagabban benne. A kisütött pörcöt hintsük a tetejére, és lazán fedjük be fóliával vagy fedővel.
- Addig sütjük, amíg a széle kicsit megpirul.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1269
- Feltöltés dátuma: 2015. március 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
witch
735 recept
Ezt a tésztát már meggyúrtam vagy egy hónapja, de nem tudtam eldönteni, hogy mi legyen vele? Aztán a kedves Marti48 ajánlott a youtube-on egy sorozatot, ahol magyar tájjellegű ételeket mutatnak be. Onnan jött az inspiráció ehhez a recepthez. Szabad tűzön sütötték a túrós csuszát, de nálunk még túl hideg van a kinti sütögetéshez, és a túró sem olyan, mint otthon. A feta sajt hasonlít a legjobban hozzá, így én ezt varázsoltam össze belőle, és a sütőben.