r
Nosalty Logó

Krumplis tészta, avagy gránátos kocka

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Krumplis tészta, avagy gránátos kocka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 687 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2751 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 222 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.7 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    543.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    113.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    123.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    318 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 687 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.7 g

Zsír

  • Összesen
    68.1 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2174.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    318 mg
  • Kálcium
    188 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    368 mg
  • Foszfor
    1206 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    454.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    492.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1272 micro
  • Kolin:
    161 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 2751 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 222 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, és enyhén sós vízben megfőzzük 20-25 perc alatt. Leszűrjük, hűlni hagyjuk, aztán durvára vágjuk, vagy villával összetörjük közepes darabokra.
  2. Egy nagy edényben felforrósítjuk a zsírt, és a finomra vágott hagymát megdinszteljük rajta. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk jó minőségű pirospaprikával, majd összekeverjük, és jó alaposan beleforgatjuk a krumplit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a tűzre visszatéve összemelegítjük.
  3. A tésztát sós, bő vízben megfőzzük, leszűrjük, és a krumplis alaphoz adjuk. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük, és frissen, melegében tálaljuk. Savanyúsággal, jól megborsozva együk!
  • Receptkönyvben: 156
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 93
  • Össznézettség: 17002
  • Feltöltés dátuma: 2022. november 07.

Ajánló

A másnapos/hideg tésztát teflon serpenyőben, egy kevés zsiradékon, mérsékelt tűzön addig melegítsük, amíg aranybarna lesz. Csak ritkán keverjük meg, hogy az alja jól odapiruljon.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Krumplis tészta, avagy gránátos kocka
Gerzsenyi Flóra 415 recept

E német hangzású név eredete az Osztrák-Magyar Birodalom idejére vezethető vissza, mégpedig az osztrák katonákhoz, azon belül is a gránátosokhoz. Abban az időben a katonák gondozása és eltartása nem volt egyszerű feladat: sok energiában gazdag ételre volt szükségük, hús viszont nem volt mindig elérhető, ezért alacsony költségvetésű, szénhidrátban gazdag ételeket igyekeztek készíteni, amelyek közül a legelterjedtebb a paprikás-burgonyás főtt tészta volt. Nem is véletlen, hogy a Dunától nyugatra sokan grenadírmarsnak hívják a krumplitésztát. Annak ellenére, hogy azóta hosszú idő és megannyi történelmi esemény lezajlott, a krumplis tészta még mindig egy olcsó, könnyű, finom étel, amit nem csak kényszerből eszünk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...