Krumplis tészta, avagy gránátos kocka
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
125g burgonya72 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
0 kcal
-
125g csuszatészta464 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
500g burgonya289 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
60g sertészsír541 kcal
-
0 kcal
-
500g csuszatészta1855 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
40.3g burgonya23 kcal
-
14.5g vöröshagyma5 kcal
-
4.8g sertészsír44 kcal
-
0 kcal
-
40.3g csuszatészta150 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.7 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 543.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 80 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 92 mg
-
Foszfor 302 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 123.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 318 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.7 g
Zsír
-
Összesen 68.1 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2174.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 318 mg
-
Kálcium 188 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 368 mg
-
Foszfor 1206 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 454.2 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 492.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 86 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1272 micro
-
Kolin: 161 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
- 7% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 39.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Hozzávalók
-
500 g burgonya
-
2 közepes db vöröshagyma
-
4 ek sertészsír
-
4 ek füstölt pirospaprika
-
500 g csuszatészta
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, és enyhén sós vízben megfőzzük 20-25 perc alatt. Leszűrjük, hűlni hagyjuk, aztán durvára vágjuk, vagy villával összetörjük közepes darabokra.
- Egy nagy edényben felforrósítjuk a zsírt, és a finomra vágott hagymát megdinszteljük rajta. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk jó minőségű pirospaprikával, majd összekeverjük, és jó alaposan beleforgatjuk a krumplit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a tűzre visszatéve összemelegítjük.
- A tésztát sós, bő vízben megfőzzük, leszűrjük, és a krumplis alaphoz adjuk. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük, és frissen, melegében tálaljuk. Savanyúsággal, jól megborsozva együk!
- Receptkönyvben: 156
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 93
- Össznézettség: 17002
- Feltöltés dátuma: 2022. november 07.
Ajánló
A másnapos/hideg tésztát teflon serpenyőben, egy kevés zsiradékon, mérsékelt tűzön addig melegítsük, amíg aranybarna lesz. Csak ritkán keverjük meg, hogy az alja jól odapiruljon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
E német hangzású név eredete az Osztrák-Magyar Birodalom idejére vezethető vissza, mégpedig az osztrák katonákhoz, azon belül is a gránátosokhoz. Abban az időben a katonák gondozása és eltartása nem volt egyszerű feladat: sok energiában gazdag ételre volt szükségük, hús viszont nem volt mindig elérhető, ezért alacsony költségvetésű, szénhidrátban gazdag ételeket igyekeztek készíteni, amelyek közül a legelterjedtebb a paprikás-burgonyás főtt tészta volt. Nem is véletlen, hogy a Dunától nyugatra sokan grenadírmarsnak hívják a krumplitésztát. Annak ellenére, hogy azóta hosszú idő és megannyi történelmi esemény lezajlott, a krumplis tészta még mindig egy olcsó, könnyű, finom étel, amit nem csak kényszerből eszünk.