Kovászos tönkölykenyér
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
- 12% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
457
kcal
- 12% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
1829
kcal
- 12% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
21.1g kovász38 kcal
-
214 kcal
-
1g só0 kcal
-
14.1g víz0 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
Összesen
257
kcal
- 12% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.3 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1383.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 471 mg
-
Nátrium 689 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.2 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 194 micro
Összesen
457
kcal
- 12% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.1 g
Zsír
-
Összesen 14.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5535 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 630 mg
-
Foszfor 1886 mg
-
Nátrium 2755 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 372.9 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 157 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 774 micro
Összesen
1829
kcal
- 12% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 778.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 387 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 22.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
Összesen
257
kcal
Hozzávalók
-
1 dl víz
-
0.5 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- Egy kelesztőtálba szitáljuk a tönkölylisztet és összekeverjük a sóval.
- Hozzáadjuk a kimért kovászt és annyi felforralt, majd 40-45 fokig hűlni hagyott vizet (vagy forralás nélküli tisztított vizet), hogy sűrű, egyáltalán nem ragadó tésztát kapjunk.
- Legalább 10 percig kézzel dagasztjuk.
- Dagasztás után, ha lehet, légmentesen fedjük le a tálat, hogy ne száradjon ki a tészta teteje. Ha ez esetleg nem megoldható, kenjük be vízzel a tészta felszínét, majd takarjuk le a tálat egy konyharuhával. 5-6 órán át hagyjuk kelni meleg helyen. (Nem fog annyira megkelni, mintha élesztő lenne benne.)
- A megkelt tésztát nagyon kevés olajjal kikent tepsibe tesszük, és megsütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x30
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 14551
- Feltöltés dátuma: 2012. február 21.
Ajánló
A kovász és a liszt aránya mindig 1:3. A megadott mennyiségek kb. egy félkilós kenyérhez elegendőek. Természetesen kemencében sütve az igazi, de jobb híján sütőben sütve is finom lesz. A szaporított kovász fokozatos tisztulásának köszönhetően egyre jobb állagú és ízű kenyerek születnek, ha kitartóak vagyunk. A sütési időt ki kell tapasztalni, az eredmény sok tényezőtől függhet, tehát ne keseredjünk el, ha esetleg az első nem sikerül túl jóra. Nekem személy szerint már az első kenyér is nagyon ízlett, s azóta csak jobbak lettek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ez a tönkölykenyér tömör és kissé savanykás ízű a benne lévő kovász miatt.