r
Nosalty Logó

Kovászos tönkölykenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Kovászos tönkölykenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
  • 12% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 457 kcal
  • 12% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1829 kcal
  • 12% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 257 kcal
  • 12% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1383.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    471 mg
  • Nátrium
    689 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 457 kcal
  • 12% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5535 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    630 mg
  • Foszfor
    1886 mg
  • Nátrium
    2755 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    372.9 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    157 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    774 micro
Összesen 1829 kcal
  • 12% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    778.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    387 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 257 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy kelesztőtálba szitáljuk a tönkölylisztet és összekeverjük a sóval.
  2. Hozzáadjuk a kimért kovászt és annyi felforralt, majd 40-45 fokig hűlni hagyott vizet (vagy forralás nélküli tisztított vizet), hogy sűrű, egyáltalán nem ragadó tésztát kapjunk.
  3. Legalább 10 percig kézzel dagasztjuk.
  4. Dagasztás után, ha lehet, légmentesen fedjük le a tálat, hogy ne száradjon ki a tészta teteje. Ha ez esetleg nem megoldható, kenjük be vízzel a tészta felszínét, majd takarjuk le a tálat egy konyharuhával. 5-6 órán át hagyjuk kelni meleg helyen. (Nem fog annyira megkelni, mintha élesztő lenne benne.)
  5. A megkelt tésztát nagyon kevés olajjal kikent tepsibe tesszük, és megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x30
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 42
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 14551
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 21.

Ajánló

A kovász és a liszt aránya mindig 1:3. A megadott mennyiségek kb. egy félkilós kenyérhez elegendőek. Természetesen kemencében sütve az igazi, de jobb híján sütőben sütve is finom lesz. A szaporított kovász fokozatos tisztulásának köszönhetően egyre jobb állagú és ízű kenyerek születnek, ha kitartóak vagyunk. A sütési időt ki kell tapasztalni, az eredmény sok tényezőtől függhet, tehát ne keseredjünk el, ha esetleg az első nem sikerül túl jóra. Nekem személy szerint már az első kenyér is nagyon ízlett, s azóta csak jobbak lettek.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a tönkölykenyér tömör és kissé savanykás ízű a benne lévő kovász miatt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...