r
Nosalty Logó

Kovászos kenyér Ágickája konyhájából

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Kovászos kenyér Ágickája konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

555
Kalória
15.7g
Fehérje
116.3g
Szénhidrátok
1.3g
Zsír
77.8g
Víz
-
Koleszterin
4g
Rost
351mg
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 555 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5552 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 235 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    982.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    165 mg
  • Nátrium
    703 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    77.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 555 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    156.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9825.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    517 mg
  • Kálcium
    249 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    342 mg
  • Foszfor
    1650 mg
  • Nátrium
    7031 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1163.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    777.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    404 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    275 micro
Összesen 5552 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    414.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    297 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    32.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 235 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és, ha élesztőt is használunk, azt is bele morzsoljuk. Kimérjük a kétféle kovászt, elkeverjük, hozzáadjuk a 6 dl vizet, ezt is elkeverjük, majd beleöntjük a lisztet. Fakanállal dolgozzuk, majd, mikor már azzal nem megy, kézzel dolgozzuk tovább! Csak addig kell gyúrni, hogy összeálljon a tészta, ha szükséges, pici víz még mehet hozzá. Letakarva pihentetjük 10 percig.
  2. 10 perc után kicsit megint átgyúrjuk, aztán megint pihentetjük letakarva, most 20 percig! 20 perc után megint átgyúrjuk, aztán megint pihen letakarva, most 30 percig. 30 perc után megint átgyúrjuk utoljára, eddigre már egy szép, sima, ruganyos tésztánk lesz. Ezt megint pihentetjük 1 órát letakarva.
  3. 1 óra múlva kézzel szétlapítjuk a tésztát, majd áthajtogatjuk Fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra! Alálisztezünk, és letakarva megint pihentetjük Ha élesztőt raktunk bele, elég 45 percig, ha anélkül csináljuk, akkor 1 órát pihentetjük Ezt megcsináljuk még kétszer, tehát összesen háromszor hajtogatjuk és egy-egy órát pihentetjük!
  4. A harmadik pihentetés után megformázzuk, meghintjük liszttel, és kivajazott-lisztezett edénybe tesszük. Jénaiba vagy kacsasütő edénybe. Itt is pihentetjük még egy fél órát.
  5. A sütőt előmelegítjük a gázsütő legnagyobb fokozatára, kb. 270 fokra. Ha meleg a sütő, az aljára egy tepsibe beöntünk fél liter vizet! A kenyeret bevagdossuk egy éles késsel (én borotvapengével szoktam) 1,5 cm mélyen. Lespricceljük jó alaposan vízzel és berakjuk a sütőbe. 15 perc után visszavesszük a sütőt 230-240 fokra és így sütjük kb. 30-40 percig, amíg szép barna lesz. Ha megsült, kivesszük a tepsiből, jól lespricceljük hideg vízzel és hideg helyre rakjuk. Egy órát még várni kell, mielőtt felvágjuk. Megéri a fáradságot, mert a végén nagyon finom kenyeret kapunk!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Főzés módja: kenyérsütő
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Sütés hőfoka: 240 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nagyon szeretjük a finom kenyeret, de manapság nem igazán lehet finomat kapni, ezért hát kikísérleteztem azt a receptet, amit évek óta sütök. Ebből a mennyiségből kb. 2 kg 30 dkg-os kenyér lesz, ami nekünk 4-5 napig elég. A jó kenyér és a kovász lényege a liszt! Mindenképp jó minőségű, magas sikértartalmú lisztet érdemes használni, vagy sikérrel dúsítsuk a lisztet. Sima BL55-ös liszthez,1kg-hoz 2 evőkanál sikér szükséges. A csipet élesztővel kicsit gyorsíthatjuk a folyamatot, de így is időigényes ez a recept. Mindenkinek ajánlom ezt a kenyeret, akinek van ideje rá, nagyon finom, igazi régi korok kenyere, nem mellesleg amióta itthoni kenyeret eszünk, nem nagyon voltunk betegek sem.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!