r
Nosalty Logó

Kovászos kenyér

Petra
Kovászos kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1 cipóhoz

407
Kalória
10.1g
Fehérje
74.3g
Szénhidrát
6.8g
Zsír
61.2g
Víz
-
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
285mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír

1 cipóhoz

Összesen 407 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír

1 cipóhoz

Összesen 1627 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír

1 cipóhoz

Összesen 237 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1260.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    1070 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    74.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    61.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 407 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.3 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5042.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    456 mg
  • Nátrium
    4280 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    297.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    244.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    104 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 1627 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    736.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    625 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    35.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 237 kcal

Elkészítés

1 cipóhoz

  1. A kovászt összekavarjuk a vízzel. A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk kovászos keveréket: kézzel összedolgozzuk (ragacsos, lágy tésztát kapunk). Konyharuhával letakarjuk a tálat és pihentetjük a tésztát 10 percig.
  2. Egy evőkanálnyi olajat kenünk a tészta tetejére, majd olajozott munkafelületre kiborítjuk a tálból a tésztát és addig dagasztjuk, míg sima nem lesz. Visszatesszük a tálba és letakarva pihentetjük 10 percig.
  3. Megismételjük az előző fázist: olajozott felületen átdagasztjuk a tésztát, majd mehet vissza a tálba, letakarva, újabb 10 perc pihentetés következik.
  4. Ismét átdagasztjuk olajozott felületen, s utána fél órán át békén hagyjuk a tésztát.
  5. A pihentetési idő leteltével enyhén olajozott felületre tesszük a tésztát, és kb. 20 x 30 centiméteres téglalappá lapítjuk . Következik a hajtogatás: a hosszanti oldala egyharmadát felhajtjuk, majd a megmaradó harmadot ráhajtjuk. Keresztben is háromrétegűvé hajtjuk a tésztát, az előzőek szerint: a tészta egyharmadát felhajtjuk, majd visszahajtjuk rá a megmaradt harmadot. A hajtással lefelé a tálba helyezzük a tésztát, konyharuhával letakarjuk és egy órán át pihentetjük.
  6. 60 perc elteltével megismételjük az előző hajtogatást és még egy órát pihentetjük a tésztát.
  7. Majd ismét hajtogatunk, letakarunk, pihentetünk (60 percig).
  8. A harmadik pihentetési óra elteltével mélyebb bemetszést ejtünk a tészta felületén: ellenőrizzük, hogy mennyire levegős a tészta. Ha sok kis légbuborékot látunk, nekiállhatunk a tészta formázásához és az utolsó kelesztéshez. (Amennyiben még nem látszanak a kis buborékok, visszanyomogatjuk a bemetszést, a tésztát letakarjuk és további 30-60 percig pihentetjük.)
  9. Egy tiszta tálat kibélelünk rozsliszttel vastagon megszórt konyharuhával, és ebbe tesszük a munkafelületen előzetesen kerek cipóvá formált tésztát. Ráhajtjuk a konyharuhák csücskeit és kb. 2-3 óra alatt másfélszeresére-duplájára kelesztjük. (Könnyen megeshet, hogy még ennél is hosszabb kelesztési idő szükséges.)
  10. A megkelt cipót liszttel meghintett sütőlapra borítjuk, a felületén néhány bemetszést ejtünk, kevés vízzel permetezzük és mehet is 220 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőbe 20 percre.
  11. 20 perc után mérsékeljük a sütési hőt 190 fokra, majd további 15-20 percig sütjük a kenyeret, amíg szép, ropogós nem lesz (felemelve pedig könnyűnek kell érezni a cipót).
  12. Rácsra téve hagyjuk kicsit hűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 90 p
  • Sütés ideje: 45 p

Életem első kovászos kenyere! Tegnap kora estére készült el: nem is állt másból a vacsoránk, mint a még langyos kenyér, extra finom vaj, só és egy bögre tea. A sütés napján egész nap a konyha közelében kell lennie az embernek: reggel 8 körül álltam neki, és délután 5 óra tájékában vettem ki az illatos cipót a sütőből. Nem kell megijedni, természetesen nem 9 órai munkát igényel a kenyér, csak figyelni kell rá, többször átdagasztani, hajtogatni és keleszteni... Mindenesetre megéri a fáradságot, semmi kétség!

További receptek

Focaccia-muffin

Ha imádjátok a focacciát, akkor egyszerűen ki kell próbálnotok muffinformában is! Az önmagában is aromás, ropogós és könnyed tésztát mi most még kevés paradicsommal, olajbogyóval ...

Rosanics Petra

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...