r
Nosalty Logó

Kovászos írós krumplis kenyér

0,0

0 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Évi néni
Kovászos írós krumplis kenyér
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

261
Kalória
8.9g
Fehérje
47.9g
Szénhidrátok
4.7g
Zsír
36.2g
Víz
9.5g
Koleszterin
5.8g
Rost
4.1g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 261 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3125 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 229 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    744 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    216 mg
  • Nátrium
    411 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    36.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 261 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    106.7 g

Zsír

  • Összesen
    55.9 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8928.2 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    384 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    815 mg
  • Foszfor
    2597 mg
  • Nátrium
    4934 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    574.7 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

Víz

  • Összesen
    434.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    363 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    330 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    355 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1091 micro
Összesen 3125 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    653.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    190 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 229 kcal

Elkészítés

  1. 10 dkg kovászt 10 dkg tk tönkölyliszttel és 1 dl vízzel megetetünk, és megvárjuk, míg jó magasra feljön, buborékos lesz.
  2. Ekkor hozzákeverjük az összes többi anyagot, és kenyérsütőgépben összedagasztjuk, majd egy éjszakára benne hagyjuk kelni.
  3. Másnap a duplájára kelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, hajtogatjuk: jobbról 1/3, balról 1/3, fentről 1/3, lentről 1/3 részét, tehát a végén 9 réteg lesz a kupacban. Vagy letakarva langyos helyen vagy (kényelmesebb) kelesztőtálban pihentetjük. A hajtogatást még 2-3 alkalommal megismételjük, ezzel biztatvaa tésztát a minél gyorsabb mozgásra.
  4. Mikor már igyekszik a tészta a mihamarabbi növekedésre, akkor kettéosztjuk, cipót formálunk belőle, és a tésztát 2 db 20 cm átmérőjű, kerek formába vagy formakenyér formába hajtjuk, és letakarva újra kelesztjük, míg nagyjából a duplájára nő. A tetejét megkenjük vízzel.
  5. A sütőt közben előmelegítjük 230 fokra hőlégkeverésen, és egy edénybe a sütő aljába vizet teszünk párologni. Ha felmelegedett a sütő, betesszük a cipókat, és 200 fokra visszakapcsoljuk a sütőt. Az elején fóliával letakarjuk a kenyeret, hogy ne égjen meg a teteje. 20-25 perc után levesszük a fóliát, és lecsökkentjük a sütő hőmérsékletét is 170-180 fokra, így sütjük meg a kenyeret aranybarnárakb. 20 perc alatt.
  6. A megsült kenyeret rácsra tesszük kihűlni, és ekkor is azonnal lefújjuk vízzel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Főzés módja: vadkovászos
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x2

Sokadik nekifutásom a kovászos sütésnek. Hol sikerrel járok, hol kudarc az egész vállalkozás. Ilyenkor Tormához és Fahéjhoz fordulok tanácsokért, lelki segélyért (és persze mindig meg is kapom). Fahéj részletesen leírta, ő hogyan készíti a kenyeret, így e szerint jártam el, csak még megpatkoltam a kenyeret egy kis íróval, amit Tormánál olvastam. Isteni lett. A héja ropogott, a belseje lágy volt, illatozott, isteni íze volt, hiszen minden benne találtatott, amit szeretek. Ezúton is hálásan köszönöm a két szakácstársamnak a segítséget és a támogatást. Magamnak meg a türelmet, mert éppen egy nap alatt készültek el a cipóim. Sok munka azért nincs vele, de rá kell szánni az időt a várakozásra, míg a természet teszi a magáét. Ha valaki felveszi ezt a ritmust, bizony nagyon finom kenyér lesz a jutalma. Az is igaz, hogy tettem egy kevés öregtésztát bele, de ennyi biztatásra szükségem volt.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!