Kovászos írós krumplis kenyér
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
200g kovász364 kcal
-
100g öregtészta226 kcal
-
500g tönkölybúza liszt1690 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
150g író60 kcal
-
150g víz0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
12g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
100g rozsliszt349 kcal
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
14.6g kovász27 kcal
-
7.3g öregtészta17 kcal
-
36.6g tönkölybúza liszt124 kcal
-
7.3g burgonya4 kcal
-
11g író4 kcal
-
11g víz0 kcal
-
0.4g cukor1 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
3.7g vaj26 kcal
-
7.3g rozsliszt26 kcal
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 744 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 216 mg
-
Nátrium 411 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 36.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 106.7 g
Zsír
-
Összesen 55.9 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 114 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8928.2 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 384 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 815 mg
-
Foszfor 2597 mg
-
Nátrium 4934 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 574.7 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 70 mg
VÍZ
-
Összesen 434.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 363 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 330 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 355 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1091 micro
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 653.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 190 mg
-
Nátrium 361 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 31.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
Hozzávalók
-
20 dkg kovász
-
10 dkg öregtészta
-
50 dkg tönkölybúza liszt
-
1.5 dl író
-
1.5 dl víz
-
1 teáskanál cukor
-
2 teáskanál só
-
10 dkg rozsliszt
Elkészítés
- 10 dkg kovászt 10 dkg tk tönkölyliszttel és 1 dl vízzel megetetünk, és megvárjuk, míg jó magasra feljön, buborékos lesz.
- Ekkor hozzákeverjük az összes többi anyagot, és kenyérsütőgépben összedagasztjuk, majd egy éjszakára benne hagyjuk kelni.
- Másnap a duplájára kelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, hajtogatjuk: jobbról 1/3, balról 1/3, fentről 1/3, lentről 1/3 részét, tehát a végén 9 réteg lesz a kupacban. Vagy letakarva langyos helyen vagy (kényelmesebb) kelesztőtálban pihentetjük. A hajtogatást még 2-3 alkalommal megismételjük, ezzel biztatvaa tésztát a minél gyorsabb mozgásra.
- Mikor már igyekszik a tészta a mihamarabbi növekedésre, akkor kettéosztjuk, cipót formálunk belőle, és a tésztát 2 db 20 cm átmérőjű, kerek formába vagy formakenyér formába hajtjuk, és letakarva újra kelesztjük, míg nagyjából a duplájára nő. A tetejét megkenjük vízzel.
- A sütőt közben előmelegítjük 230 fokra hőlégkeverésen, és egy edénybe a sütő aljába vizet teszünk párologni. Ha felmelegedett a sütő, betesszük a cipókat, és 200 fokra visszakapcsoljuk a sütőt. Az elején fóliával letakarjuk a kenyeret, hogy ne égjen meg a teteje. 20-25 perc után levesszük a fóliát, és lecsökkentjük a sütő hőmérsékletét is 170-180 fokra, így sütjük meg a kenyeret aranybarnárakb. 20 perc alatt.
- A megsült kenyeret rácsra tesszük kihűlni, és ekkor is azonnal lefújjuk vízzel.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20x2
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2317
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Sokadik nekifutásom a kovászos sütésnek. Hol sikerrel járok, hol kudarc az egész vállalkozás. Ilyenkor Tormához és Fahéjhoz fordulok tanácsokért, lelki segélyért (és persze mindig meg is kapom). Fahéj részletesen leírta, ő hogyan készíti a kenyeret, így e szerint jártam el, csak még megpatkoltam a kenyeret egy kis íróval, amit Tormánál olvastam. Isteni lett. A héja ropogott, a belseje lágy volt, illatozott, isteni íze volt, hiszen minden benne találtatott, amit szeretek. Ezúton is hálásan köszönöm a két szakácstársamnak a segítséget és a támogatást. Magamnak meg a türelmet, mert éppen egy nap alatt készültek el a cipóim. Sok munka azért nincs vele, de rá kell szánni az időt a várakozásra, míg a természet teszi a magáét. Ha valaki felveszi ezt a ritmust, bizony nagyon finom kenyér lesz a jutalma. Az is igaz, hogy tettem egy kevés öregtésztát bele, de ennyi biztatásra szükségem volt.