Kovászos croissant
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
42g kenyérliszt bl80150 kcal
-
10g víz0 kcal
-
13g tej7 kcal
-
17g kovász30 kcal
-
2g barna cukor6 kcal
-
1g só0 kcal
Hajtogatás
-
25g vaj179 kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
250g kenyérliszt bl80903 kcal
-
60g víz0 kcal
-
80g tej45 kcal
-
100g kovász182 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
4g só0 kcal
Hajtogatás
-
150g vaj1076 kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
38.2g kenyérliszt bl80138 kcal
-
9.2g víz0 kcal
-
12.2g tej7 kcal
-
15.3g kovász28 kcal
-
1.5g barna cukor6 kcal
-
0.6g só0 kcal
Hajtogatás
-
22.9g vaj164 kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 21.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 389.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 270 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.6 g
Zsír
-
Összesen 127.4 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 323 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2336.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 118 mg
-
Kálcium 183 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 333 mg
-
Nátrium 1618 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 232.4 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 122.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1026 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 1007 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 207 micro
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 19.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 357.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 247 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Tészta
- A lisztet és a folyadékot összekeverjük, letakarva pihentetjük (autolízis - itt 2 óra volt).
- A tésztához hozzákeverjük a kovászt, tangzhongot, cukrot, alaposan összedagasztjuk.
- Mikor szép sima, hozzáadjuk a sót, és avval is dagasztjuk 4-5 percet, majd letakarva fél óra pihentetés következik.
Hajtogatás
- A hideg vajat (szigorúan vajat) két réteg folpack között vékony, négyszög alakú lappá nyújtjuk.
- A tésztát szintén szögletesre, téglalappá nyújtjuk (másfélszerese legyen, mint a vajas kocka).
- A vajat a tésztára fektetjük, a tészta egyik végébe, majd a kimaradó tésztalapot (fele akkora, mint a vajas rész), ráhajtjuk a vajra, majd folytatjuk a hajtogatást. Így lesz 3 réteg tészta között két réteg vajunk. Ezt még két alkalommal elvégezzük, mindig 90 fokot elfordítva a tésztán. Közben 20-30 percre letakarva hűtőbe tesszük.
- Az utolsó hajtás után folpackba csomagolva 9 órára (lehet több is) hűtőbe tesszük.
- A hűtőből kivett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 30x60 cm), és hat darab háromszögre vágjuk. A háromszögeket szorosan feltekerjük úgy, hogy a végük alulra kerüljön.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és fóliával letakarva pihentetjük. A hőmérséklettől függően, míg 2/3-ukra vagy duplájukra nőnek. A croissant-nak jót tesz a hidegben kelesztés, evvel azonban alaposan megnyúlik a kelesztési idő.
- Ha megkeltek, 200 fokra előmelegített sütőben letakarva 15 percig hőlégkeverésen, majd a tetőt levéve, alul-felül sütésen még 10 percig sütjük.
- Rácsra téve hűtjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 38x28
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 5630
- Feltöltés dátuma: 2018. október 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Újra a kovász szerelmese lettem. Mióta chef kovászt nevelek, használok, újra nagyon élvezem a kenyérsütést. A tésztához használtam 30 g tangzhongot is, amit itt már számtalanszor leírtam. Segít abban, hogy tovább friss maradjon a kenyér, péksütemény. Erre most nem volt módja, mivel kis mennyiséggel próbálkoztam (6 db), így már csak az emléke él közöttünk. Még magyarázatképpen annyi, hogy a kovász hatékonyságát javítja a gyümölcsvíz is. Vízben megmosott, feldarabolt gyümölcsöket vagy aszalt gyümölcsöket érlelünk, erjesztünk, és ebből is adunk a folyadékmennyiséghez. Én például egy kiváló rozskovászt neveltem musttal. A kovászolás nem macerásabb, mint az élesztős sütés, csak jóval hosszabb folyamat. Ha felvesszük a ritmusát, nem igen jár több munkával, törődéssel, de a végeredmény egy természetes, kiváló ízű, állagú pékáru. Nagyon fontos még hozzá a jó minőségű, adalékmentes liszt, amit ma már minden nehézség nélkül be lehet szerezni.