r
Nosalty Logó

Kovászos croissant

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Évi néni
Kovászos croissant
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Hajtogatás

Összesen 372 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Hajtogatás

Összesen 2244 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Tészta

Hajtogatás

Összesen 343 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    21.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    389.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    270 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 372 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.6 g

Zsír

  • Összesen
    127.4 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    323 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2336.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    118 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    333 mg
  • Nátrium
    1618 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    232.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    122.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1026 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1007 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 2244 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    357.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 343 kcal

Hozzávalók

Tészta

Hajtogatás

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet és a folyadékot összekeverjük, letakarva pihentetjük (autolízis - itt 2 óra volt).
  2. A tésztához hozzákeverjük a kovászt, tangzhongot, cukrot, alaposan összedagasztjuk.
  3. Mikor szép sima, hozzáadjuk a sót, és avval is dagasztjuk 4-5 percet, majd letakarva fél óra pihentetés következik.

Hajtogatás

  1. A hideg vajat (szigorúan vajat) két réteg folpack között vékony, négyszög alakú lappá nyújtjuk.
  2. A tésztát szintén szögletesre, téglalappá nyújtjuk (másfélszerese legyen, mint a vajas kocka).
  3. A vajat a tésztára fektetjük, a tészta egyik végébe, majd a kimaradó tésztalapot (fele akkora, mint a vajas rész), ráhajtjuk a vajra, majd folytatjuk a hajtogatást. Így lesz 3 réteg tészta között két réteg vajunk. Ezt még két alkalommal elvégezzük, mindig 90 fokot elfordítva a tésztán. Közben 20-30 percre letakarva hűtőbe tesszük.
  4. Az utolsó hajtás után folpackba csomagolva 9 órára (lehet több is) hűtőbe tesszük.
  5. A hűtőből kivett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 30x60 cm), és hat darab háromszögre vágjuk. A háromszögeket szorosan feltekerjük úgy, hogy a végük alulra kerüljön.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és fóliával letakarva pihentetjük. A hőmérséklettől függően, míg 2/3-ukra vagy duplájukra nőnek. A croissant-nak jót tesz a hidegben kelesztés, evvel azonban alaposan megnyúlik a kelesztési idő.
  7. Ha megkeltek, 200 fokra előmelegített sütőben letakarva 15 percig hőlégkeverésen, majd a tetőt levéve, alul-felül sütésen még 10 percig sütjük.
  8. Rácsra téve hűtjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x28
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 5708
  • Feltöltés dátuma: 2018. október 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos croissant
Évi néni 1830 recept

Újra a kovász szerelmese lettem. Mióta chef kovászt nevelek, használok, újra nagyon élvezem a kenyérsütést. A tésztához használtam 30 g tangzhongot is, amit itt már számtalanszor leírtam. Segít abban, hogy tovább friss maradjon a kenyér, péksütemény. Erre most nem volt módja, mivel kis mennyiséggel próbálkoztam (6 db), így már csak az emléke él közöttünk. Még magyarázatképpen annyi, hogy a kovász hatékonyságát javítja a gyümölcsvíz is. Vízben megmosott, feldarabolt gyümölcsöket vagy aszalt gyümölcsöket érlelünk, erjesztünk, és ebből is adunk a folyadékmennyiséghez. Én például egy kiváló rozskovászt neveltem musttal. A kovászolás nem macerásabb, mint az élesztős sütés, csak jóval hosszabb folyamat. Ha felvesszük a ritmusát, nem igen jár több munkával, törődéssel, de a végeredmény egy természetes, kiváló ízű, állagú pékáru. Nagyon fontos még hozzá a jó minőségű, adalékmentes liszt, amit ma már minden nehézség nélkül be lehet szerezni.

Hozzávalók

Tészta

Hajtogatás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...