Kovászos burgonyás cipó
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Jolimami
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
67g finomliszt243 kcal
-
33g diabetikus liszt110 kcal
-
17g kovász30 kcal
-
5 kcal
-
0g porcukor1 kcal
-
33g burgonya19 kcal
-
50g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
-
3g kacsazsír0 kcal
Összesen
408
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
400g finomliszt1456 kcal
-
200g diabetikus liszt660 kcal
-
100g kovász182 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
300g víz0 kcal
-
14g só0 kcal
-
15g kacsazsír0 kcal
Összesen
2450
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
31.7g finomliszt116 kcal
-
15.9g diabetikus liszt52 kcal
-
7.9g kovász14 kcal
-
2.4g friss élesztő3 kcal
-
0.1g porcukor0 kcal
-
15.9g burgonya9 kcal
-
23.8g víz0 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
1.2g kacsazsír0 kcal
Összesen
194
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1093.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 911 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 82 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
408
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95.9 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6561.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 672 mg
-
Nátrium 5465 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 489.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 492 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 375 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
2450
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 520.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 434 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
194
kcal
Hozzávalók
-
40 dkg finomliszt
-
20 dkg diabetikus liszt
-
10 dkg kovász
-
3 dkg friss élesztő
-
0.5 teáskanál porcukor
-
2 tk só
-
1 ek kacsazsír
Elkészítés
- A kovászra2 dl langyos vizet öntünk és átkevergetjük. Belemorzsoljuk az élesztőt és rászórjuk a porcukrot, megint átkeverjük. Pihentetjük néhány percig, nem baj, ha nem fut fel.
- A kelesztőtálba mérjük a liszteket és a sót (normál búzalisztet és diabetikusat használtam), villával (vagy kézzel) alaposan elkeverjük.
- A lisztbe keverjük a tört főtt krumplit a főzőlével együtt,a kovászos-élesztős keveréket és még annyi vizet, hogy kemény galuskatészta állagú legyen a kenyéralapunk. A krumplitól ragacsos lesz,ezért a végén beledolgozzuk a kacsazsírt, és langyos helyen letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
- A sütőt jénaival együtt előmelegítjük 230 fokra. A jénait óvatosan kivesszük, belehelyezzük a tésztát, éles késsel bevagdaljuk a tetejét, és lefedve sütjük 25 percig. A hőfokot 190 fokra csökkentjük, és a fedőt levévetovább sütjük, amíg szép barna lesz a teteje, ez kb. 10 perc.
- Rácsra téve hagyjuk hűlni.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4575
- Feltöltés dátuma: 2013. március 12.
Ajánló
Az általam használt alapanyagokkal számítva 100 gramm kenyér CH-tartalma 39 gramm. Valószínűleg kovász nélkül is működik ez a recept, mint ahogyan régebben is készítettem, de akkor több élesztőt tegyünk bele. Egyszerű vajas kenyérnek el se tudok képzelni finomabbat.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Jolimami
45 recept
3 darab csírázásnak indult krumpli, a hűtőben leselkedő rozskovász és üres kenyértartó - ez éppen elég, hogy ellenállhatatlan vágyam támadjon kenyeret sütni. A régi jól bevált krumplis kenyér receptem csökkentett szénhidráttartalmú változatát agyaltam ki, az íze fenséges lett, de ahhoz képest, hogy igen hamar a duplájára kelt, sütésnél mégis laposkás lett. Sebaj, így könnyebb szeletelni... A megadott mennyiségből 2 kisebb, kerek cipót sütöttem, a fotón a kerekebbik látható.