Kovászmentő indiai naan kenyér
- 10% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
85g kovász155 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
18 kcal
-
2g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
340g kovász619 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
71 kcal
-
8g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
60.7g kovász111 kcal
-
35.7g finomliszt130 kcal
-
1.4g napraforgó olaj13 kcal
-
1.4g víz0 kcal
-
0.7g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 556.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 390 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
- 10% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.7 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2225.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 126 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 400 mg
-
Nátrium 1558 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 281.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 48.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
- 10% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 1.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 397.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 278 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 8.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Hozzávalók
-
340 g kovász
-
200 g finomliszt
-
1 kávéskanál só
Elkészítés
- A hozzávalókat a víz kivételével összegyúrjuk. Ha túl kemény lenne, lazítsuk pár kanál vízzel. A lényeg, hogy egy nem kőkemény, ámbár nem ragadós tésztát kapjuk. Ha akarjátok pihentethetitek, de nem szükséges. Több órás pihentetés után pontosan ugyan olyan marhajóóó lesz, mintha azonnal sütitek.
- 4 egyenlő részre vágjuk, és kissé felgömbölyítjük. Ha jól dolgoztatok, akkor a nyújtáshoz liszt sem kell, mert egyáltalán nem tapad. Azért nem dőlünk a kardunkba, ha kissé mégis, ez esetben cseppet lisztezzetek, de úgysem fog kelleni, higgyetek nekem!
- Tűzforróra hevítünk egy serpenyőt (zsiradék nélkül), és kinyújtjuk az első gombócot. Szép vékony legyen! Ahogy rádobtuk a forró serpenyőbe, csepp olajat (de tényleg csak egy cseppet) kenjünk szét a felszínén. Nagy lángon sütjük, míg szép hólyagossá nem válik, és aranybarna pöttyökkel lesz tele, majd megfordítjuk, és alacsony lángon sütjük készre. Kb. 2-3 percet sül, majd megfordítás után még további 1-2 percet.
- Én most házi barbecue szósszal és fokhagymás joghurttal kentem meg, ment rá fűszeres-ropogósra sütött csirkemellkocka, és krémesre sütött tükörtojás. No és egy nagy adag friss saláta (lila hagyma, piros kaliforniai paprika, koktélparadicsom, jégsaláta és uborka). Olyan jó hogy már csak azért is sokat fogjátok frissíteni a kovászt, hogy süthessetek újra! Én szóltam! :)
- Sütés ideje: 5 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 8140
- Feltöltés dátuma: 2020. április 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Igen, aki kovászol, annak a frissítések során bizony kidobandó mennyisége is lesz. Igen, pazarolni természetesen nem jó, bár én azt mondom, hogy mindenki tegye a szívére a kezét, és úgy válaszoljon: azért marha sok étel kerül kidobásra mégis minden háztartásban (Nálad is, nálam is), mert megromlik, mert elfelejtettük, mert, mert... Szóval attól a heti 3 evőkanál liszt ki NEM dobásától esélyesen nem veszünk Ferrarit minden év végén. Még akkor sem ha manitobával eteted a kovászod. De viszont. Itt egy olyan recept a kovászchips mellett (aki nem látta, keressen rá blogomon), amivel tényleg nem kell a kidobandót kidobni. Én egy kis zárható dobozkában szoktam gyűjtögetni a frissítésből visszamaradt mennyiséget (a hűtőben), és ha összejön egy sütésre való adag, akkor elkészítem ezt az indiai naan kenyeret. 5 perc alatt megvan, és elképesztően finom. Nekem most már közel 2 hete (!) gyűlik ez a mennyiség, és bár nem tudom az okát, de abszolút semleges a tészta, tehát cseppet sem savanyú. Könnyen kezelhető tésztagombócot kapunk, ami nem ragad, nem szakad, és én, aki kifejezetten gyűlölök tésztát nyújtani (---mert ugye nem tudok---nem nevet) annak is már-már élvezet, annyira kezesbárány.