Kovász Chihiro konyhájából
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
kenyérsütő
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
13g trappista sajt44 kcal
-
338 kcal
-
100g víz0 kcal
Összesen
382
kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
50g trappista sajt176 kcal
-
1352 kcal
-
400g víz0 kcal
Összesen
1528
kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
5.9g trappista sajt21 kcal
-
159 kcal
-
47.1g víz0 kcal
Összesen
180
kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.5 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 801.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 111 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 140 mg
-
Foszfor 446 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 116.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 169 micro
Összesen
382
kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.2 g
Zsír
-
Összesen 23.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3204.5 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 445 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 560 mg
-
Foszfor 1784 mg
-
Nátrium 315 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 281 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 466.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 189 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 157 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 676 micro
Összesen
1528
kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 377 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 54.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
Összesen
180
kcal
Hozzávalók
-
5 dkg trappista sajt
Elkészítés
- A friss sajtból levágunk egy darabot, majd egy nejlonzacskóba tesszük, lazán ráhajtjuk a szélét, hogy csak résnyire kapjon levegőt. Négy napig hűvös szobahőmérsékleten tartjuk. Fontos, hogy közben ne legyen húsféle a közelében.
- Négy nap után akkor jó a sajt, ha nem barnult meg, és fehér penészréteg sincs rajta. Előbbi a bacillus, utóbbi a gomba elszaporodását jelzi. Az egyensúlyban lévő sajttal nem történik semmi, csak az illata változik meg kissé.
- Első nap: lereszelünk pár csipetnyit a sajtból, és beleszórjuk egy előzőleg sterilre kifőzött befőttes üvegbe, hozzákeverünk 10 dkg barna tönkölylisztet, és annyi felforralt, majd 40-45 fokig hűlni hagyott vizet, hogy nokedlitészta sűrűségű masszát kapjunk. Ha lehetőségünk van tisztított vizet használni, a felforralás elhagyható. Mindig fémkanállal keverjük a kovászt!
- Második nap: reggel és este megkeverjük a kovászt. Jó esetben már bugyborékolhat, és képezhet némi habot.
- Harmadik nap: újabb 10 dkg tönkölylisztet keverünk hozzá, és annyi felforralt, majd 40-45 fokra lehűlt vizet, hogy ismét nokedlitészta állagot kapjunk.
- Negyedik nap: reggel és este megkeverjük a kovászt.
- Ötödik nap: a kovászhoz keverünk 20 dkg tönkölylisztet, és megintcsak annyi felforralt, majd 40-45 fokra lehűlt vizet, hogy nokedlitészta állagot kapjunk.
- Hatodik nap: reggel és este megkeverjük a kovászt.
- Hetedik nap: megkaptuk a kész kovászt! :)
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 53
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7763
- Feltöltés dátuma: 2012. február 19.
Ajánló
@{Kovászos tönkölykenyér}
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Kovász hagyományos tönkölykenyérhez, amire mindig is vágytam. Kissé savanykás és elég tömör kenyér készül belőle, ami elsőre szokatlan lehet. De számomra ez "A" kenyér, ami egyaránt jót tesz testnek, szívnek, léleknek a mostani bolti furcsaságokhoz képest. Az éppen nem szaporított kovászt hűtőben tároljuk. Ha megpenészedik, újra kell kezdeni a folyamatot. Ha csak az üveg falán keletkezik egy kis penész, tegyük át a kovászt egy másik sterilizált befőttes üvegbe, és folytathatjuk a szaporítást. A leírás marioatreides.blogol.hu oldaláról származik.