Kovácsházi cukormázas-ragacsos mazsolás fonott kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szekeres Lajosné Klári
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 15% Zsír
Kalács
-
125g finomliszt455 kcal
-
75g tej42 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
35 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g mazsola16 kcal
-
14g tojás17 kcal
Fonatok megkenése
Cukormáz
Összesen
972
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 15% Zsír
Kalács
-
500g finomliszt1820 kcal
-
300g tej168 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
80g margarin574 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
55g tojás69 kcal
Fonatok megkenése
Cukormáz
Összesen
3888
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 15% Zsír
Kalács
-
38g finomliszt138 kcal
-
22.8g tej13 kcal
-
1.9g élesztő2 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
7.6g cukor29 kcal
-
6.1g margarin44 kcal
-
1.2g napraforgó olaj11 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.7g mazsola5 kcal
-
4.2g tojás5 kcal
Fonatok megkenése
-
3.8g margarin27 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
Cukormáz
Összesen
295
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19 g
Zsír
-
Összesen 38.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 516.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 226 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.5 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 64.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 324 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 137 mg
-
Retinol - A vitamin: 306 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 207 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 193 micro
Összesen
972
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.1 g
Zsír
-
Összesen 155.6 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 69 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 45 g
-
Koleszterin 614 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2066.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 210 mg
-
Kálcium 522 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 141 mg
-
Foszfor 904 mg
-
Nátrium 269 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 538.2 g
-
Cukor 148 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 259.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1295 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 125 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 410 micro
-
Kolin: 549 mg
-
Retinol - A vitamin: 1224 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 828 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 771 micro
Összesen
3888
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.9 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
295
kcal
Hozzávalók
Kalács
-
50 dkg finomliszt
-
3 dl tej
-
2.5 dkg élesztő
-
2 db tojássárgája
-
10 dkg cukor
-
8 dkg margarin
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 csipet só
-
1 marék mazsola
Fonatok megkenése
-
5 dkg margarin
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 ek cukor
Cukormáz
Elkészítés
Kalács
- A tejbe belerakjuk a cukrot és langyosra melegítjük. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
- A felfuttatott élesztős tejbe beleszitáljuk a liszt kétharmadát, belerakjuk a tojások sárgáját, a csipet sót és elkezdjük dagasztani a tésztát.
- Amikor kezd a tészta összeállni, akkor apránként beledolgozzuk az olvasztott margarinos olajat és a mazsolát. Ha a tészta túl lágy lenne, akkor a maradék lisztből adunk hozzá.
- Addig dagasztjuk, amik elválik a tál oldalától és kezünktől egy közepesen lágy tésztát kell kapnunk. A tészta tetejét meghintjük liszttel és letakarjuk egy konyharuhával, majd 30 percig kelesztjük.
- Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára kiborítjuk, hengert formázunk és hat felé osztjuk. Bekenjük a cipókat( lásd lejjebb)Veszünk három rudat, a végeit összecsípjük és összefonjuk.
- Sütőpapírral kibélelt formába tesszük a két fonott kalácsot, lekenjük felvert tojással és 15-20 percig kelesztjük, majd ismét lekenjük tojással és 180 C előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
- Rácson hagyjuk langyosra kihűlni csak így lehet szépen szeletelni.
Fonatok megkenése
- Kis cipókat formázunk, egyenként kinyújtjuk és megkenjük az olvasztott margarinnal, olajjal és megszórjuk kristálycukorral, majd feltekerjük.
Cukormáz
- Amíg sülnek a kalácsok, addig elkészítjük a cukormázat a cukorra ráöntjük a vizet és jól kiforraljuk. A megsült forró kalácsra kenjük a cukorszirupot.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 447
- Feltöltés dátuma: 2023. április 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Szekeres Lajosné Klári
122 recept