r
Nosalty Logó

Kőtés

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
helena26
Kőtés
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 903 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 5420 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 120 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.2 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2266.2 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    160 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    422 mg
  • Foszfor
    1493 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    149.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    528 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    490 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 903 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    283.2 g

Zsír

  • Összesen
    102.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13597.1 g
  • Cink
    127 mg
  • Szelén
    962 mg
  • Kálcium
    555 mg
  • Vas
    68 mg
  • Magnézium
    2530 mg
  • Foszfor
    8960 mg
  • Nátrium
    250 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    136 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    899.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    146 mg

VÍZ

  • Összesen
    3167.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    19 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    74 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2940 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 5420 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    302.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 120 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A búzát, árpát átválogatjuk, mert csak az egészséges szemek csíráznak ki.
  2. Átmossuk, és legalább 12 órán keresztül vízben áztatjuk.
  3. Szétterítjük egy tálcán, csak egy rétegben legyenek a szemek.
  4. Naponta legalább 2-szer megspricceljük, de ne álljon rajta a víz, mert akkor megpenészedik.Én most csak búzából készítettem.
  5. Amikor szépen kicsírázott, húsdarálón ledaráljuk, forró vízzel átmossuk, leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk a ledarált búzát, itt csak a levet használjuk fel és annyi lisztet keverünk bele, hogy nokedli állagú legyen. Túl sok vizet ne használjunk, inkább ha sűrűnek tűnik a massza, akkor is hígíthatjuk. Cukor valójában nem kell bele, mert ez édes.
  6. Mélyebb edényekbe vagy egy mélyebb tepsibe, esetleg jénai tálba öntjük, mert sütés közben kirotyoghat a tepsiből a sütőbe. (Én kacsasütő tepsiben sütöttem meg, ami jó magas, 7 cm.)
  7. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 150 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 37
  • Össznézettség: 32371
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 26.

Ajánló

Amikor ledaráltam, felöntöttem kb. 1,5-2 liter forró vízzel, és pár percig hagytam állni. Majd szitán átszűrtem, jól kinyomkodtam, és ezután kevertem bele a lisztet. Piskóta állagú legyen a masszánk. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
helena26 458 recept

Már hónapok óta szerettem volna megsütni. Amint sikerült búzát venni, nekiálltam a csíráztatásnak. Előtte való nap átválogattam, majd beáztattam, másnap kiterítettem tálcákra, és naponta 2-4-szer is spriccelni kellett, mert ha melegebb van, akkor kiszáradna és nem csírázna ki. Kézzel ellenőriztem, hogy nyirkosak vagy szárazabbak a magvak. Nekem 7 nap alatt sikerült kicsíráztatni. Régen kemencében sütötték, és nádszálakat nyomtak elszórva bele, mert a sütésnél forr, prüszköl, és így kijön belőle a levegő. Nekem erről a gyerekkorom jut az eszembe, még a mi szüleink, nagyszüleink készítették ezt a nagyon finom és egészséges édességet. Csodálatosan édes és kellemes az íze, hát sajnos ezt nem lehet leírni, de megéri vele dolgozni. Már áztatom a másik adagot. Nem lehet vele betelni, vagy csak én vagyok ennyire kiéhezve rá??

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...