- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
83g finomliszt303 kcal
-
167g búzacsíra600 kcal
-
500g víz0 kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
1000g búzacsíra3600 kcal
-
3000g víz0 kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
11.1g finomliszt40 kcal
-
22.2g búzacsíra80 kcal
-
66.7g víz0 kcal
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.2 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2266.2 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 160 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 422 mg
-
Foszfor 1493 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 149.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 528 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 490 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 283.2 g
Zsír
-
Összesen 102.1 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13597.1 g
-
Cink 127 mg
-
Szelén 962 mg
-
Kálcium 555 mg
-
Vas 68 mg
-
Magnézium 2530 mg
-
Foszfor 8960 mg
-
Nátrium 250 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 136 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 899.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 146 mg
VÍZ
-
Összesen 3167.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 13 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 19 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 74 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2940 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 6% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 302.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 199 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 70.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A búzát, árpát átválogatjuk, mert csak az egészséges szemek csíráznak ki.
- Átmossuk, és legalább 12 órán keresztül vízben áztatjuk.
- Szétterítjük egy tálcán, csak egy rétegben legyenek a szemek.
- Naponta legalább 2-szer megspricceljük, de ne álljon rajta a víz, mert akkor megpenészedik.Én most csak búzából készítettem.
- Amikor szépen kicsírázott, húsdarálón ledaráljuk, forró vízzel átmossuk, leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk a ledarált búzát, itt csak a levet használjuk fel és annyi lisztet keverünk bele, hogy nokedli állagú legyen. Túl sok vizet ne használjunk, inkább ha sűrűnek tűnik a massza, akkor is hígíthatjuk. Cukor valójában nem kell bele, mert ez édes.
- Mélyebb edényekbe vagy egy mélyebb tepsibe, esetleg jénai tálba öntjük, mert sütés közben kirotyoghat a tepsiből a sütőbe. (Én kacsasütő tepsiben sütöttem meg, ami jó magas, 7 cm.)
- Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés ideje: 150 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 37
- Össznézettség: 32371
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 26.
Ajánló
Amikor ledaráltam, felöntöttem kb. 1,5-2 liter forró vízzel, és pár percig hagytam állni. Majd szitán átszűrtem, jól kinyomkodtam, és ezután kevertem bele a lisztet. Piskóta állagú legyen a masszánk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Már hónapok óta szerettem volna megsütni. Amint sikerült búzát venni, nekiálltam a csíráztatásnak. Előtte való nap átválogattam, majd beáztattam, másnap kiterítettem tálcákra, és naponta 2-4-szer is spriccelni kellett, mert ha melegebb van, akkor kiszáradna és nem csírázna ki. Kézzel ellenőriztem, hogy nyirkosak vagy szárazabbak a magvak. Nekem 7 nap alatt sikerült kicsíráztatni. Régen kemencében sütötték, és nádszálakat nyomtak elszórva bele, mert a sütésnél forr, prüszköl, és így kijön belőle a levegő. Nekem erről a gyerekkorom jut az eszembe, még a mi szüleink, nagyszüleink készítették ezt a nagyon finom és egészséges édességet. Csodálatosan édes és kellemes az íze, hát sajnos ezt nem lehet leírni, de megéri vele dolgozni. Már áztatom a másik adagot. Nem lehet vele betelni, vagy csak én vagyok ennyire kiéhezve rá??