Körtés-banános croissant
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
70g finomliszt255 kcal
-
5 kcal
-
20g tej11 kcal
-
15g joghurt9 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
1g só0 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
25g teavaj179 kcal
-
11g tojás14 kcal
A töltelékhez
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
350g finomliszt1274 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
100g tej56 kcal
-
75g joghurt46 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
4g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
125g teavaj896 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
21.2g finomliszt77 kcal
-
1.5g friss élesztő2 kcal
-
6.1g tej3 kcal
-
4.5g joghurt3 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
-
7.6g teavaj54 kcal
-
3.3g tojás4 kcal
A töltelékhez
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 24 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 682.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 169 mg
-
Nátrium 362 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.4 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 154.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 208 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 203 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 162 micro
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.3 g
Zsír
-
Összesen 120 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 639 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3413.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 406 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 845 mg
-
Nátrium 1810 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 466.9 g
-
Cukor 155 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 771.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1038 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 81 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 403 micro
-
Kolin: 403 mg
-
Retinol - A vitamin: 1014 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 302 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 811 micro
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 206.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A körtét és a banánt kis darabokra vágjuk, elkeverjük a citromlével és a mézzel és félretesszük, amíg elkészül a tészta.
- A tejet megmelegítjük, hogy éppen langyos legyen. Belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk, addig egy dagasztótálban előkészítjük a többi hozzávalót a vaj kivételével. Ha kész az élesztő, a tálba öntjük, tésztát gyúrunk, légmentesen lezárjuk és 1 órára meleg helyre tesszük, ahol meg fog kelni.
- A hideg vajat nagylyukú reszelőn lereszeljük és 7 részre osztjuk.
- Fogjuk a megkelt tésztát és 1/8 résznyit veszünk belőle. Lisztezett deszkán pici kör formájúvá nyújtjuk (nem kell, hogy nagy legyen, nekem 10 centisek voltak a körök), rárakunk, vagyis eloszlatunk rajta 1 rész vajat. Fogjuk a következő nyolcad résznyi tésztát, nyújtjuk, az előző, vajjal beszórt tészta tetejére rakjuk. Ezt is megszórjuk vajjal. Így teszünk minden 8-ad résznyi tésztával és 7-ed résznyi vajjal. A tetejére nem kell vaj.
- Én ezután kissé kinyújtottam a tésztát (ne felejtsük alatta, felette lisztezni...), majd 4-be hajtottam, kinyújtottam és még egyszer megismételtem a műveletet. Akinek van nagy helye, az ezután 1-ben is nyújthatja a tésztát (nekem nem volt, ezért 3 körben oldottam meg), vágjon belőle 10-12 hosszú háromszöget. Mindegyik háromszög alsó részéhez helyezzünk a töltelékből, majd csavarjuk fel, a csúcsa felé, hogy ott érjen véget a történet. 1 tojást felverünk és megkenjük vele a croissant-ok tetejét.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Langyos sütőbe helyezzük és ezután kapcsoljuk a sütőt 180 fokra, hogy odabent még kicsit nőni tudjanak. Nekem a felmelegedéstől számítva úgy 15 perc alatt sültek meg, a következő adagoknál (amig addig lefedve pihentek és növögettek) úgy 20 percre volt szükség (Limara másképp írja a sütést és 15 perc alatt sültek meg neki).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2772
- Feltöltés dátuma: 2012. június 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Akartam valami érdekes készíteni az otthonról hozott finom körtéimmel. Utánakerestem, nem volt találat körtés croissant-ra. Azután elgondolkoztam, hogy ha nem lesz elég a körtém, vajon mivel dobom fel, mivel egészítem ki? Először pudingra gondoltam, de aztán eszembe jutott, hogy a sütőben megsülve a banán kellőképpen édes lehet. Végül emellett döntöttem. Amúgy sokkal több tölteléket is lehet bele rakni, bármennyit elbír. Finom, puha, foszlós croissant-ok lettek. A tészra receptjét Limara oldalán találtam. Szokás szerint a híg hozzávalókkal nem bántam elég csínján, ezért először folyékony lett, de később több liszttel helyre tudtam rázni a dolgot. A különbség annyi, hogy én azért mégiscsak kissé hajtogattam is a tésztát annak ellenére, hogy ez hajtogatás nélkül készülő express croissant. Sajnos nagyon pici helyen dolgozom, így mivel 20-30 centire vagyok kényszerítve, nem tudtam elég hosszú háromszögeket kivágni ahhoz, hogy sokszor csavart croissant készüljön. Ennek ellenére a végeredmény nagyon tetszett. Egy picit talán még lehet édesebb, de ha valakinek erre van szüksége, akkor a tölteléket készítse édesebbre.