adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 152.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.3 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 133 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
380
kcal
- 0% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 914.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 384 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 390 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 583.9 g
-
Cukor 399 mg
-
Élelmi rost 70 mg
VÍZ
-
Összesen 798.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 300 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 360 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
2278
kcal
- 0% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 65.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.7 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 57 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
163
kcal
Elkészítés
- A frissen szedett kökényt egy éjszakára fagyasztóba rakjuk, majd másnap megmossuk, és annyi vízben, hogy éppen csak ellepje, feltesszük főni. Forrás után még 10-15 percig főzzük, majd leszűrjük. (A vizét érdemes megtartani és cukorral, szirupot készíteni belőle)
- Miután kissé kihűlt, sűrű szitán, amin nem megy át a magja, átpasszírozzuk a kökényt, jó alaposan, hogy minél több héj és gyümölcshúsunk legyen (1kg).
- A passzírozott kökényhez hozzáadjuk a cukrot és addig főzzük kavargatva, míg szinte már megáll benne a kanál. (régi falusi kályhán főztem, így az én esetemben hosszabb volt a főzési idő, mintha gázon vagy elektromos főzőlapon készítettem volna)
- Kis vajkrémes műanyag dobozkákat kibélelünk sütőpapírral és kb. 1 cm masszát kanalazunk bele, amit szépen elegyengetünk.
- Meleg helyen száradni hagyjuk (ez az én esetemben a kályha melletti kis asztal). Kb. 2-3 óra elteltével már annyit dermed, hogy kivehetjük a formából, majd ezután naponta kétszer is ajánlatos megfordítani, hogy az alja is száradjon.
- A birsalmasajtból kiindulva, ezt is célszerű lesz hagyni legalább egy hetet száradni.
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 2203
- Feltöltés dátuma: 2021. október 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
onyxka
39 recept
Tavaly volt az első sikeres birsalmasajt készítésem, amitől úgy felbátorodtam, hogy alig vártam az idén a kökény beérését, hogy kipróbálhassam azzal is, mivel a birssajt is ízlett, de kissé savanykásabb ízekre vágytam. Igaz, hogy még száradási/dermedési fázisban van, de már irtó jól néz ki és a kanalat lenyalva tudom, hogy az én szám ízének tökéletes (lesz). Csak bírjuk kivárni a teljes megdermedésig!