r
Nosalty Logó

Kökénysajt

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
onyxka
Kökénysajt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 380 kcal
  • 0% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2278 kcal
  • 0% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 163 kcal
  • 0% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    152.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.3 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    133 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 380 kcal
  • 0% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    914.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    384 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    390 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    583.9 g
  • Cukor
    399 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

VÍZ

  • Összesen
    798.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    300 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    360 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2278 kcal
  • 0% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    65.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    57 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 163 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A frissen szedett kökényt egy éjszakára fagyasztóba rakjuk, majd másnap megmossuk, és annyi vízben, hogy éppen csak ellepje, feltesszük főni. Forrás után még 10-15 percig főzzük, majd leszűrjük. (A vizét érdemes megtartani és cukorral, szirupot készíteni belőle)
  2. Miután kissé kihűlt, sűrű szitán, amin nem megy át a magja, átpasszírozzuk a kökényt, jó alaposan, hogy minél több héj és gyümölcshúsunk legyen (1kg).
  3. A passzírozott kökényhez hozzáadjuk a cukrot és addig főzzük kavargatva, míg szinte már megáll benne a kanál. (régi falusi kályhán főztem, így az én esetemben hosszabb volt a főzési idő, mintha gázon vagy elektromos főzőlapon készítettem volna)
  4. Kis vajkrémes műanyag dobozkákat kibélelünk sütőpapírral és kb. 1 cm masszát kanalazunk bele, amit szépen elegyengetünk.
  5. Meleg helyen száradni hagyjuk (ez az én esetemben a kályha melletti kis asztal). Kb. 2-3 óra elteltével már annyit dermed, hogy kivehetjük a formából, majd ezután naponta kétszer is ajánlatos megfordítani, hogy az alja is száradjon.
  6. A birsalmasajtból kiindulva, ezt is célszerű lesz hagyni legalább egy hetet száradni.
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 2176
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 12.

Receptkategóriák

Tavaly volt az első sikeres birsalmasajt készítésem, amitől úgy felbátorodtam, hogy alig vártam az idén a kökény beérését, hogy kipróbálhassam azzal is, mivel a birssajt is ízlett, de kissé savanykásabb ízekre vágytam. Igaz, hogy még száradási/dermedési fázisban van, de már irtó jól néz ki és a kanalat lenyalva tudom, hogy az én szám ízének tökéletes (lesz). Csak bírjuk kivárni a teljes megdermedésig!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...