Kökény
Leírás
Magyarországon is elterjedt tövises cserje, melynek magassága elérheti a 4m-t is. Virágát és termését elsősorban a gyógyászatban használják. A virágából készült tea vízhajó, hashajtó, vértisztító hatású. Termése lilás színű, akkor érett, ha megcsípte a dér, tehát október vége táján. A kökénybogyó C-vitaminban gazdag, immunerősítő, méregtelenítő, vértisztító és zsírcsökkentő hatású. Főznek belőle lekvárt, pálinkája igen értékes és finom. Használhatjuk levesek, mártások ízesítéséhez is.
Mikor vegyem
Ősszel.
hogyan tároljam
Hűtőben.
100g Kökény
fehérjetartalom
0.66 g
zsírtartalom
0.35 g
szénhidráttartalom
18.4 g
víztartalom
79.8 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
39 mg
Kalcium
38 mg
Nátrium
6 mg
Magnézium
5 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.23 g
C vitamin
36 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.14 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.66 g
Zsír
telített zsírsav
0.023 g
egyszeresen telített zsírsav
0.08 g
többszörösen telített zsírsav
0.247 g
ásványi anyagok
Kalcium
38 mg
Vas
1.6 mg
Magnézium
5 mg
Foszfor
39 mg
Nátrium
6 mg
Cink
0.11 mg
Réz
0.061 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
7 g
víz
79.8 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.07 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.06 mg
Niacin - B3 vitamin
0.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.14 mg
Folát
6 µg
A vitamin
30 µg
C vitamin
36 mg
B6 vitamin
0.23 g