Kocsonya Gabys konyhájából
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
83g sertésfül185 kcal
-
125g sertésköröm188 kcal
-
50g sertéslapocka118 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
3g fokhagyma3 kcal
-
14g vöröshagyma5 kcal
-
22g zeller8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1000g sertésfül2223 kcal
-
1500g sertésköröm2258 kcal
-
600g sertéslapocka1416 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
360g fehérrépa230 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
23.6g sertésfül52 kcal
-
35.4g sertésköröm53 kcal
-
14.2g sertéslapocka33 kcal
-
7.5g sárgarépa3 kcal
-
8.5g fehérrépa5 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
4g vöröshagyma1 kcal
-
6.1g zeller2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 48 g
Zsír
-
Összesen 32.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 179 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 782.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 118 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 245 mg
-
Nátrium 339 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 208.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 199 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 825 micro
-
β-karotin 1967 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 576.1 g
Zsír
-
Összesen 388 g
-
Telített zsírsav 127 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 181 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 2142 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9389.8 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 454 mg
-
Kálcium 1420 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 428 mg
-
Foszfor 2941 mg
-
Nátrium 4072 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 132 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 2503.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2390 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 111 mg
-
D vitamin: 420 micro
-
K vitamin: 199 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 49 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 444 micro
-
Kolin: 424 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 9902 micro
-
β-karotin 23599 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 742 micro
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 13.6 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 221.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 234 micro
-
β-karotin 557 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Hozzávalók
-
1 kg sertésfül
-
1.5 kg sertésköröm
-
60 dkg sertéslapocka
-
4 db sárgarépa
-
4 db fehérrépa
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 közepes db zeller
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A sertésfüleket és a körmöket megperzseljük, ha nincs gáztűzhelyünk, egy eldobható borotvával szőrtelenítjük.
- Hideg, folyóvíz alatt alaposan megkapargatjuk a füleket és a körmöket. A füleketfélbe, ha nagyobbak, ismét félbe vágjuk. A körmöket hosszában kettévágjuk (megkérhetjük a hentest is, én a férjemet kérem fel a műveletre). Hideg vízben kb. fél órát ázni hagyjuk.
- A lapockáról az esetleges zsírt leszedjük, ésnagy kockákra vágjuk (kb. 6-8 darabra).
- Megpucoljuk a fokhagymagerezdeket, zöldségeketfélbe, majd hosszában kettévágjuk, a zellert egyben hagyjuk.
- Az átmosott fület, körmöt, húst egy nagy fazékba feltesszük főzniannyi vízzel, hogy bőven ellepje. Nagy lángon főzzük, ha forr, alaposan habozzuk le, közben kavarjunk rajta néha,hogy alulról is feljöjjön a hab, egészen addig, amíg máralig keletkezik fehér hab. Ekkor beletesszük a zöldségeket, a fokhagymát, vöröshagymát, és megsózzuk. "Pezsegve" lassan főzzük tovább, amíg minden megpuhul (a körömnél ellenőrizzük 1 villával).
- Amikor már majdnem puha a köröm, pótoljuk az elfőtt vizet, és beletesszük a púpos ek ételízesítőt.Kóstoljuk meg, hogy elég sós legyen, mert a sótlan kocsonya ízetlen lesz. Ha minden puha, kidobáljuk belőle a zöldségeket, zellert, fokhagymát, hagymát, kiszedjük a húsféléket 1 tálba.
- Ha langyos, a nagyobb csontokat kiszedjük a körömből, ízlésesen elrendezzük a kocsonyahúsokat tányérokba vagy tálakba, és sűrű szitaszűrőn vagy a tésztaszűrőbe helyezett konyharuhán keresztül rászűrjük a kocsonyalét.
- Hideg helyre téve hagyjuk megdermedni.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 26507
- Feltöltés dátuma: 2012. december 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Édesanyám kocsonyáját imádtam. 10 literes fazék volt az alap, kisebb fazékkal nem volt érdemes elkezdenie. Tőle tanultam azt is, hogy akkor már jó úton haladok és a vége felé járok a főzésnek, ha a gőz fölé teszem a tenyerem, ökölbe szorítom, majd kinyitom, ragad a kezem. Azt is tőle tanultam, egy jó kocsonya lassan fő, "pezsegve-aprókat buborékolva", legalább 4-5 órán keresztül, nem lehet csak úgy összecsapni, és a habozást sem szabad elnagyolni, mert nem lesz aranysárga a kocsonyám. Ez a húslevesnél is érvényes szabály. Ő régi-régi tealevél szűrőbe tett szemes borsot, és úgy tette bele főni, így fixen nem ragad bele elbújva a húsba, és nem kellett szám szerint keresgélni, mert a halálom volt, ha ráharaptam.:) Én már a borsot kihagyom belőle. Ez az egyetlen, ami nálam már más. Aki esetleg szereti, ötletként: kb. fél kg füstölt lapockával lehet helyettesíteni a sima lapockát. Kicsit füstölt ízt ad, és úgy is finom.