Klasszikus magyaros gombaleves vajgaluskával
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
100g sárgarépa36 kcal
-
68g fehérrépa43 kcal
-
3 kcal
-
18 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A vajgaluskához
-
14g tojás17 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
238
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
11 kcal
-
71 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A vajgaluskához
-
55g tojás69 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
953
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
34.6g csiperkegomba7 kcal
-
6.2g vöröshagyma2 kcal
-
27.6g sárgarépa10 kcal
-
18.7g fehérrépa12 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
1.4g tejföl3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
3.1g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A vajgaluskához
-
3.8g tojás5 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
66
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 496.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 229 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 279.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 883 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 211 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 3100 micro
-
β-karotin 8215 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1106 micro
Összesen
238
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 33.7 g
Zsír
-
Összesen 41.2 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 246 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1984.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 363 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 206 mg
-
Foszfor 916 mg
-
Nátrium 402 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 128 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1117.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3534 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 136 mg
-
D vitamin: 74 micro
-
K vitamin: 843 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 422 micro
-
Kolin: 282 mg
-
Retinol - A vitamin: 269 micro
-
α-karotin 12402 micro
-
β-karotin 32861 micro
-
β-crypt 252 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 4424 micro
Összesen
953
kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 137.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 77.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 244 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 857 micro
-
β-karotin 2271 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 306 micro
Összesen
66
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
5 db sárgarépa
-
3 db fehérrépa
-
1 ek fűszerpaprika
-
1 ek tejföl
-
1 db babérlevél
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A vajgaluskához
-
1 db tojás
-
25 g vaj
-
30 g finomliszt
-
1 csipet só
Elkészítés
A leveshez
- A sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát és a gombát megmossuk, megpucoljuk. A répákat karikázzuk, a hagymát apró kockákra vágjuk, a gombát szeleteljük (a kisebb fejeket egyben lehet hagyni).
- 1 evőkanál zsíron vagy napraforgó olajon megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, alaposan elkeverjük. Ha szükséges, adjunk hozzá egy nagyon kevés vizet, hogy ne égjen meg a fűszerpaprika. Ezután dobjuk rá a répákat és a gombát is. Adjuk hozzá a fűszereket: sót, borsot, majorannát, babérlevelet.
- Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, vagy amennyi levet szeretnénk a gombaleveshez. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
- A kész gombalevest be is habarhatjuk tejföllel (1 kis tejfölt kikeverjük 1 púpozott evőkanál liszttel, belemerünk egy kanállal a léből, és csomómentesre keverjük), de mivel én utólag szeretem hozzáadni a tejfölt, ezért csak a tálaláskor a leves tetejére teszek annyit, amennyit kívánok, majd friss, apróra vágott petrezselyemmel szórom meg.
A vajgaluskához
- Ha megfőttek a zöldségek, készülhet a vajgaluska: szobahőmérsékletű vajat és a tojást keverjük össze (a legjobb egy kézi robotgéppel, de egy villával is csinálhatjuk). Adjuk a lisztet és a sót a tojásos, vajas elegyhez, majd gyúrjuk össze.
- A vajgaluska alapját egy kanál segítségével szaggassuk bele közvetlenül a levesbe, pár perc alatt (maximum 5 perc) meg is főnek a levesben.
- Receptkönyvben: 425
- Tegnapi nézettség: 35
- 7 napos nézettség: 378
- Össznézettség: 50243
- Feltöltés dátuma: 2021. október 06.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
Habár napjainkban, ha a gomba leveshez való felhasználásáról van szó elsőként egy sűrű, tejszínes krémlevesre gondolunk, nagy hiba elfeledni azt a klasszikust, mely a gombától, zöldségektől, jó minőségű fűszerpaprikától és a galuskától vagy csipetkétől lesz tartalmas és felejthetetlenül finom. Nem, a magyaros gombalevesnek semmi köze a régi menzákról megismert gyenge utánzatnak, éppen ezért itt az ideje, hogy leporoljuk és felfrissítsük ezt a régi nagy kedvencet, amit már nagyanyáink is szívvel-lélekkel készítettek el nekünk, ha beköszöntött a gombaszezon.