r
Nosalty Logó

Klasszikus magyaros gombaleves vajgaluskával

5,0

1 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Klasszikus magyaros gombaleves vajgaluskával
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A leveshez

A vajgaluskához

238
Kalória
8.4g
Fehérje
32g
Szénhidrátok
10.3g
Zsír
279.3g
Víz
61.4g
Koleszterin
7.8g
Rost
10.7g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A vajgaluskához

Összesen 238 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A vajgaluskához

Összesen 953 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A vajgaluskához

Összesen 66 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    496.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    279.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    883 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    211 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    3100 micro
  • β-karotin
    8215 micro
  • β-crypt
    63 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1106 micro
Összesen 238 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    33.7 g

Zsír

  • Összesen
    41.2 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    246 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1984.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    363 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    916 mg
  • Nátrium
    402 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    1117.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3534 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    136 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    843 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    422 micro
  • Kolin:
    282 mg
  • Retinol - A vitamin:
    269 micro
  • α-karotin
    12402 micro
  • β-karotin
    32861 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    4424 micro
Összesen 953 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    137.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    77.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    244 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    857 micro
  • β-karotin
    2271 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    306 micro
Összesen 66 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. A sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát és a gombát megmossuk, megpucoljuk. A répákat karikázzuk, a hagymát apró kockákra vágjuk, a gombát szeleteljük (a kisebb fejeket egyben lehet hagyni).
  2. 1 evőkanál zsíron vagy napraforgó olajon megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, alaposan elkeverjük. Ha szükséges, adjunk hozzá egy nagyon kevés vizet, hogy ne égjen meg a fűszerpaprika. Ezután dobjuk rá a répákat és a gombát is. Adjuk hozzá a fűszereket: sót, borsot, majorannát, babérlevelet.
  3. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, vagy amennyi levet szeretnénk a gombaleveshez. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  4. A kész gombalevest be is habarhatjuk tejföllel (1 kis tejfölt kikeverjük 1 púpozott evőkanál liszttel, belemerünk egy kanállal a léből, és csomómentesre keverjük), de mivel én utólag szeretem hozzáadni a tejfölt, ezért csak a tálaláskor a leves tetejére teszek annyit, amennyit kívánok, majd friss, apróra vágott petrezselyemmel szórom meg.

A vajgaluskához

  1. Ha megfőttek a zöldségek, készülhet a vajgaluska: szobahőmérsékletű vajat és a tojást keverjük össze (a legjobb egy kézi robotgéppel, de egy villával is csinálhatjuk). Adjuk a lisztet és a sót a tojásos, vajas elegyhez, majd gyúrjuk össze.
  2. A vajgaluska alapját egy kanál segítségével szaggassuk bele közvetlenül a levesbe, pár perc alatt (maximum 5 perc) meg is főnek a levesben.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés ideje: 40 perc

Habár napjainkban, ha a gomba leveshez való felhasználásáról van szó elsőként egy sűrű, tejszínes krémlevesre gondolunk, nagy hiba elfeledni azt a klasszikust, mely a gombától, zöldségektől, jó minőségű fűszerpaprikától és a galuskától vagy csipetkétől lesz tartalmas és felejthetetlenül finom. Nem, a magyaros gombalevesnek semmi köze a régi menzákról megismert gyenge utánzatnak, éppen ezért itt az ideje, hogy leporoljuk és felfrissítsük ezt a régi nagy kedvencet, amit már nagyanyáink is szívvel-lélekkel készítettek el nekünk, ha beköszöntött a gombaszezon.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!