r
Nosalty Logó

Klasszikus leveles tészta

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Klasszikus leveles tészta
adag
Előkészítés
perc
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Összesen 709 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Összesen 5660 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Összesen 447 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    52.4 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    137 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    436 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    428 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 709 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.2 g

Zsír

  • Összesen
    419.1 g
  • Telített zsírsav
    258 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    120 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1097 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1343.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    192 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    717 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    420 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    352.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3488 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3422 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    806 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 5660 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.1 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    106.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    276 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    271 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 447 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Elkészítés

Az előtésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, majd belekockázzuk a hideg vajat. Az ujjainkkal elkezdjük szétnyomkodni a vajkockákat, és ahogy egyre kisebb darabokra esnek szét, elmorzsoljuk őket a liszttel.
  2. Hozzáadjuk a lisztes alaphoz a jéghideg vizet és ecetet, majd sima tésztát gyúrúnk. Ezt enyhén lisztezett felületen 3-5 percig tovább gyúrjuk, majd frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 2 órára pihenni.

A vajtömbhöz

  1. A hideg, de formázható vajat kockázzuk, majd egy deszkára vagy a tiszta konyhapultra tesszük. Megszórjuk a liszttel és egy spatula vagy habkártya segítségével elkezdjük préselni. Ha már kezd kissé puhulni és összeállni, párszor magára hajtogathatjuk a vajat, de dolgozzunk vele gyorsan, nehogy szétolvadjon. A végén egy nagyjából egyenlő oldalú tömböt kell kapnunk.
  2. A vajtömböt sütőpapírba csomagoljuk és 2 órára a hűtőbe tesszük: csak akkor vegyük elő, ha teljesen keményre dermedt.
  3. Lisztezett felületre tesszük az előtésztánkat, majd négy sarkat nyújtunk neki. A középen maradt vastagabb tészre helyezzük a rideg vajtömbünket, majd ráhajtjuk a négy tésztafület, így létrehozva egy csomagot. A réseket összenyomkodva lezárjuk, majd megfordítjuk.
  4. Amennyiben a tésztánk továbbra is hideg, hosszában kinyújtjuk (ellenkező esetben visszatesszük a hűtőbe dermedni 30 percig). Először a felső harmadát hajtjuk le, majd arra ráhajtjuk az alsó harmadot. A téglát elforgatjuk jobbra 90 fokkal. Megismételjük a nyújtást és a hajtogatást, majd ismét fordítunk 90 fokot a tésztán.
  5. A tésztát frissentartó fóliába csomagoljuk (jelöljük rajta filccel, hogy melyik irányban fejeztük be vele a munkát, így nem fogunk összezavarodni), majd 30 percig a hűtőbe tesszük dermedni. Utána még kétszer megismételjük a fent leírt munkafolyamatot. Tehát összesen hatszor hajtogatjuk a tésztánkat.
  6. Az utolsó hajtogatás után érdemes legalább 2 órára hűtőbe tenni a tésztát, de akár egy egész éjszakát is adhatunk neki. Utána ismét kinyújtva szabadon felhasználható.
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 43
  • Össznézettség: 3241
  • Feltöltés dátuma: 2024. június 27.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: tojásmentes receptek

Receptjellemzők

Klasszikus leveles tészta
Lakos Benedek 373 recept

Ugyan nem éppen a leggyorsabb, és nemis a legolcsóbb recept ez, azonban legalább egyszer az életben tényleg megéri nekiállni a klasszikus leveles tészta házi elkészítésének. Az alábbi lépéseket követve garantáltan siker koronázza majd a projektet, azonban vigyázat: a házi leveles függőséget okoz, utána már soha nem akarunk majd többé bolti tésztát venni!

Hozzávalók

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...