r
Nosalty Logó

Klasszikus leveles tészta

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Klasszikus leveles tészta
adag
Előkészítés
perc
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Összesen 709 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Összesen 5660 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Összesen 447 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    52.4 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    137 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    436 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    428 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 709 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.2 g

Zsír

  • Összesen
    419.1 g
  • Telített zsírsav
    258 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    120 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1097 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1343.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    192 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    717 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    420 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    352.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3488 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3422 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    806 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 5660 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.1 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    106.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    276 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    271 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 447 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Elkészítés

Az előtésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, majd belekockázzuk a hideg vajat. Az ujjainkkal elkezdjük szétnyomkodni a vajkockákat, és ahogy egyre kisebb darabokra esnek szét, elmorzsoljuk őket a liszttel.
  2. Hozzáadjuk a lisztes alaphoz a jéghideg vizet és ecetet, majd sima tésztát gyúrúnk. Ezt enyhén lisztezett felületen 3-5 percig tovább gyúrjuk, majd frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 2 órára pihenni.

A vajtömbhöz

  1. A hideg, de formázható vajat kockázzuk, majd egy deszkára vagy a tiszta konyhapultra tesszük. Megszórjuk a liszttel és egy spatula vagy habkártya segítségével elkezdjük préselni. Ha már kezd kissé puhulni és összeállni, párszor magára hajtogathatjuk a vajat, de dolgozzunk vele gyorsan, nehogy szétolvadjon. A végén egy nagyjából egyenlő oldalú tömböt kell kapnunk.
  2. A vajtömböt sütőpapírba csomagoljuk és 2 órára a hűtőbe tesszük: csak akkor vegyük elő, ha teljesen keményre dermedt.
  3. Lisztezett felületre tesszük az előtésztánkat, majd négy sarkat nyújtunk neki. A középen maradt vastagabb tészre helyezzük a rideg vajtömbünket, majd ráhajtjuk a négy tésztafület, így létrehozva egy csomagot. A réseket összenyomkodva lezárjuk, majd megfordítjuk.
  4. Amennyiben a tésztánk továbbra is hideg, hosszában kinyújtjuk (ellenkező esetben visszatesszük a hűtőbe dermedni 30 percig). Először a felső harmadát hajtjuk le, majd arra ráhajtjuk az alsó harmadot. A téglát elforgatjuk jobbra 90 fokkal. Megismételjük a nyújtást és a hajtogatást, majd ismét fordítunk 90 fokot a tésztán.
  5. A tésztát frissentartó fóliába csomagoljuk (jelöljük rajta filccel, hogy melyik irányban fejeztük be vele a munkát, így nem fogunk összezavarodni), majd 30 percig a hűtőbe tesszük dermedni. Utána még kétszer megismételjük a fent leírt munkafolyamatot. Tehát összesen hatszor hajtogatjuk a tésztánkat.
  6. Az utolsó hajtogatás után érdemes legalább 2 órára hűtőbe tenni a tésztát, de akár egy egész éjszakát is adhatunk neki. Utána ismét kinyújtva szabadon felhasználható.
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 608
  • 7 napos nézettség: 1481
  • Össznézettség: 1420
  • Feltöltés dátuma: 2024. június 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Klasszikus leveles tészta
Lakos Benedek 289 recept

Ugyan nem éppen a leggyorsabb, és nemis a legolcsóbb recept ez, azonban legalább egyszer az életben tényleg megéri nekiállni a klasszikus leveles tészta házi elkészítésének. Az alábbi lépéseket követve garantáltan siker koronázza majd a projektet, azonban vigyázat: a házi leveles függőséget okoz, utána már soha nem akarunk majd többé bolti tésztát venni!

Hozzávalók

Az előtésztához

A vajtömbhöz

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – 7 napig szinte mindent sütés/főzés nélkül készítünk

Közhely, de a nagy melegben főzőcskézni nem annyira jó dolog: próbálunk ilyenkor kevesebb, könnyebb, gyorsabb és sokszor hidegebb fogásokat enni, ez esik jól, és ez így van rendjén. Jöjjenek a hát a gazpachók, a gyümölcslevesek, a hideg saláták tésztával vagy anélkül, a halfélék, a hidegen is finom főételek, és persze a sütés nélküli desszertek!

Nosalty

További cikkek