Kenyér kemény kovásszal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 1% Zsír
A kovászhoz
-
50g rozsliszt175 kcal
-
50g víz0 kcal
-
250g kenyérliszt bl80903 kcal
A kenyérhez
-
150g rozsliszt524 kcal
-
50g graham-liszt166 kcal
-
75g kenyérliszt bl80271 kcal
-
100g kovász182 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 1% Zsír
A kovászhoz
-
100g rozsliszt349 kcal
-
100g víz0 kcal
-
500g kenyérliszt bl801805 kcal
A kenyérhez
-
300g rozsliszt1047 kcal
-
100g graham-liszt332 kcal
-
150g kenyérliszt bl80542 kcal
-
200g kovász364 kcal
-
0g só0 kcal
-
400g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 1% Zsír
A kovászhoz
-
5.4g rozsliszt19 kcal
-
5.4g víz0 kcal
-
27g kenyérliszt bl8098 kcal
A kenyérhez
-
16.2g rozsliszt57 kcal
-
5.4g graham-liszt18 kcal
-
8.1g kenyérliszt bl8029 kcal
-
10.8g kovász20 kcal
-
0g só0 kcal
-
21.6g víz0 kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 70.5 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1621 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 181 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 279 mg
-
Foszfor 981 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 461.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 326.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 202 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 796 micro
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 141 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3242 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 362 mg
-
Kálcium 256 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 559 mg
-
Foszfor 1962 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 923.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 78 mg
VÍZ
-
Összesen 652.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 405 micro
-
Kolin: 191 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1592 micro
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 35.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A kovászhoz
- 1. nap alapkovász: 100 g langyos víz, 100 g tk rozsliszt. Összekeverjük, és lezárt edényben 2 napig hagyjuk erjedni.
- 3. nap (második kovász): 100 g BL80 kenyérliszt, az egész első kovász. Kemény tésztává gyúrjuk, és lefedve ismét 2 napig hagyjuk érni. A térfogata nem nagyon változik majd, de apró buborékok jelennek meg benne.
- 5. nap (harmadik kovász): 45 g langyos víz, 90 g BL80 kenyérliszt, 60 g az előző kovászból. A kimért kovászt(a többit belesütjük valamibe vagy elajándékozzuk), összekeverjük a vízzel és a liszttel, és ismét kemény tésztává gyúrjuk. Lefedve ismét 2 napot hagyjuk érni. Ekkor már szépen látható a térfogat növekedés (kb. kétszeresére nő).
- 7. nap, 9. nap, 11. nap, 13. nap: A harmadik kovásznál leírtak szerint járunk el a 15. napig. Ebben az állapotában kb. négyszeresére növekedett már a kovászunk, amikorra is sütésre kész.
- A kenyér elkészítéséhez összekeverjük a liszteket a sóval, a kovásszal, és apránként a vízzel. 15 percig dagasztjuk, majd lefedve 2 órát kelesztjük.
- Óvatosan átgyúrjuk, és egy egész éjszakán át kelesztjük.
- Lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk, vigyázva a benne lévő buborékokra. Megformázzuk, és a sütőedényben még 20 percig kelni hagyjuk.
- Kb. 15 percig a legmagasabb fokozaton sütjük (vagy amíg szépen meg nem emelkedik), majd közepes lángon kb. 40 perc alatt készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 55 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 4388
- Feltöltés dátuma: 2013. március 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Sajnos nem fényképeztem le magát a kovászt, így a belőle készült kenyér fotójával töltöttem fel. Maga a kenyér egészen átlagos, ezt sütöm legtöbbször valamilyen maggal, fűszerrel vagy egyéb belevalóval. A kovász sokáig eltartható és könnyen „újraéleszthető”. Igaz kicsit macerás, de eddig a legjobban bevált kovászfajta volt nálam. Az erjedés beindításához nem kellett semmiféle adalékanyagot használni, szépen tette magától a dolgát. Annyi hátránya van, hogy az előző kovászból mindig ki kellene dobni a felesleget. Ezt a második fázis után önmagában már ne keverjük bele semmilyen tésztába, mert még nem igazi kovász, de ahhoz már túl erjedt, hogy csak úgy beletegyük valamibe. Viszont ha élesztővel kicsit elkeverjük, egész jól működik, és ad egy kis részeges jelleget a kenyérnek :)