r
Nosalty Logó

Kenyér kemény kovásszal

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
ZilkaZil
Kenyér kemény kovásszal
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A kovászhoz

A kenyérhez

2221
Kalória
70.5g
Fehérje
461.8g
Szénhidrátok
9.4g
Zsír
326.3g
Víz
-
Koleszterin
39g
Rost
3.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A kovászhoz

A kenyérhez

Összesen 2221 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A kovászhoz

A kenyérhez

Összesen 4439 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A kovászhoz

A kenyérhez

Összesen 241 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    70.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1621 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    181 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    279 mg
  • Foszfor
    981 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    461.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    326.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    202 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    796 micro
Összesen 2221 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    141 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3242 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    362 mg
  • Kálcium
    256 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    559 mg
  • Foszfor
    1962 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    923.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

Víz

  • Összesen
    652.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    405 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1592 micro
Összesen 4439 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    35.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 241 kcal

Elkészítés

A kovászhoz

  1. 1. nap alapkovász: 100 g langyos víz, 100 g tk rozsliszt. Összekeverjük, és lezárt edényben 2 napig hagyjuk erjedni.
  2. 3. nap (második kovász): 100 g BL80 kenyérliszt, az egész első kovász. Kemény tésztává gyúrjuk, és lefedve ismét 2 napig hagyjuk érni. A térfogata nem nagyon változik majd, de apró buborékok jelennek meg benne.
  3. 5. nap (harmadik kovász): 45 g langyos víz, 90 g BL80 kenyérliszt, 60 g az előző kovászból. A kimért kovászt(a többit belesütjük valamibe vagy elajándékozzuk), összekeverjük a vízzel és a liszttel, és ismét kemény tésztává gyúrjuk. Lefedve ismét 2 napot hagyjuk érni. Ekkor már szépen látható a térfogat növekedés (kb. kétszeresére nő).
  4. 7. nap, 9. nap, 11. nap, 13. nap: A harmadik kovásznál leírtak szerint járunk el a 15. napig. Ebben az állapotában kb. négyszeresére növekedett már a kovászunk, amikorra is sütésre kész.
  5. A kenyér elkészítéséhez összekeverjük a liszteket a sóval, a kovásszal, és apránként a vízzel. 15 percig dagasztjuk, majd lefedve 2 órát kelesztjük.
  6. Óvatosan átgyúrjuk, és egy egész éjszakán át kelesztjük.
  7. Lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk, vigyázva a benne lévő buborékokra. Megformázzuk, és a sütőedényben még 20 percig kelni hagyjuk.
  8. Kb. 15 percig a legmagasabb fokozaton sütjük (vagy amíg szépen meg nem emelkedik), majd közepes lángon kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés módja: vadkovászos
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Sütés hőfoka: 190 °C

Sajnos nem fényképeztem le magát a kovászt, így a belőle készült kenyér fotójával töltöttem fel. Maga a kenyér egészen átlagos, ezt sütöm legtöbbször valamilyen maggal, fűszerrel vagy egyéb belevalóval. A kovász sokáig eltartható és könnyen „újraéleszthető”. Igaz kicsit macerás, de eddig a legjobban bevált kovászfajta volt nálam. Az erjedés beindításához nem kellett semmiféle adalékanyagot használni, szépen tette magától a dolgát.  Annyi hátránya van, hogy az előző kovászból mindig ki kellene dobni a felesleget. Ezt a második fázis után önmagában már ne keverjük bele semmilyen tésztába, mert még nem igazi kovász, de ahhoz már túl erjedt, hogy csak úgy beletegyük valamibe. Viszont ha élesztővel kicsit elkeverjük, egész jól működik, és ad egy kis részeges jelleget a kenyérnek :)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Krumplis focaccia

Kívül ropogós, belül légiesen puha kenyértészta hordozza magán a fűszeres krumplikockákat és sajttal-hagymával pirult burgonyaszeleteket. Ez a focaccia kiváló étkezéskísérő vagy ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!