Kemencében sült házikenyér
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
250g finomliszt910 kcal
-
13g élesztő13 kcal
-
3g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
25g burgonya14 kcal
Összesen
937
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
11g só0 kcal
-
200g víz0 kcal
-
100g burgonya58 kcal
Összesen
3751
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
73.5g finomliszt267 kcal
-
3.7g élesztő4 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
14.7g víz0 kcal
-
7.3g burgonya4 kcal
Összesen
275
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.3 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1604.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 86 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 323 mg
-
Nátrium 1078 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 196.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 103.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
937
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 109 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6416.4 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 343 mg
-
Kálcium 177 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 1291 mg
-
Nátrium 4311 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 785.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 413 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 664 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 187 micro
Összesen
3751
kcal
- 8% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 471.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 317 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 30.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
275
kcal
Hozzávalók
-
1 kg finomliszt
-
5 dkg élesztő
-
1 ek só
-
1 közepes db burgonya
Elkészítés
- Kovász készítése:
- Az élesztőt kevés langyos vízben felolvasztjuk, a liszt egyharmadát beleöntjük és összekeverjük.
- Annyivizet öntünk hozzá, hogy galuska sűrűségű, simára kidolgozott legyen.
- Letakarjuk ruhával, még egy párnát is teszünk rá, és minimum 6 órát pihentetjük.
- Kenyértészta készítése:
- kevés langyos vízbe beletesszük a sót, a főtt krumplit és hozzáöntjük a kovászhoz. A kovászt széjjelszedjük, hogy ne legyen egyben és hozzáöntjük a maradék lisztet.
- Összegyúrjuk és annyi langyos vizet öntünk még hozzá, hogy a kelt tésztánál keményebb állagú legyen.
- Ha összeállítottuk a tésztát nekilátunk dagasztani. Mindaddig dagasztjuk, míg a tészta a kezünktől és a táltól kezd elválni. Liszttel gyengén megszórjuk és letakarjuk, legalább 2 óráig kell meleg helyen keleszteni.
- Amikor már félig megkelt a tészta, begyújtunk a kemencében. Ha elégett a tűz, akkor szakajtóba ruhát teszünk és megszórjuk liszttel, ebbe tesszük a kiszakajtott cipókat, letakarjuk ruhával és még fél óráig kelni hagyjuk.
- Addig előkészítjük a kemencét, a parazsat kihúzzuk, a kemence alját kipemeteljük.
- A szakajtóból a kenyereket sütőlapátra tesszük, a tetejüket bevágjuk, hogy sütés közben szépen kinyíljanak, és gyorsan megmosdatjuk langyos vízben, majd a kemencében egymás mellé sorban berakjuk.
- A kemenceajtót és a huzatot elzárjuk, 1 órát sütjük.
- Ha megsült, kiszedjük, az alját leseperjük és megmosdatjuk vízzel.
- Kihűlés után szeleteljük.
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 33
- Össznézettség: 60239
- Feltöltés dátuma: 2010. január 18.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Jól ki kell dolgozni, dagasztani a tésztát, és csak akkor tegyük a sütőbe vagy a kemencébe, ha a szakajtóban megkelt. Vigyázzunk, hogy túl se kelesszük, mert akkor nem lesz magas a kenyerünk.