Kefirkovászos kamut lisztes kenyér
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
50g kefir31 kcal
-
5g kamut liszt17 kcal
-
100g kamut liszt337 kcal
-
50g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g búzadara5 kcal
Összesen
390
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
200g kefir122 kcal
-
20g kamut liszt67 kcal
-
400g kamut liszt1348 kcal
-
200g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
-
5g búzadara18 kcal
Összesen
1555
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
24.1g kefir15 kcal
-
2.4g kamut liszt8 kcal
-
48.3g kamut liszt163 kcal
-
24.1g víz0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0.6g búzadara2 kcal
Összesen
188
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 17.2 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1176.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 144 mg
-
Foszfor 431 mg
-
Nátrium 418 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 105.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 316 micro
Összesen
390
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 68.6 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4706.7 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 347 mg
-
Kálcium 342 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 574 mg
-
Foszfor 1726 mg
-
Nátrium 1671 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 309.4 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 422.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 139 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1264 micro
Összesen
1555
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 567.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 202 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 51 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 152 micro
Összesen
188
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A kefirt és 2 púpozott evőkanál kamut lisztet csomómentesre keverjük. 3 napig konyhapulton pihentetjük napi keveréssel. A nyári melegben enyhén szárazabb és sötétebb színű kéreg képződik rajta, amit visszakeverhetünk a keverékbe. Belül buborékos lesz. Az élesztő illat egyértelmű bizonyíték arra, hogy kész van.
- A kefires keverékhez hozzáöntjük a vizet, és csomómentesre keverjük.
- A lisztet bögrénkként adjuk hozzá. A második bögrével belekeverjük a sót is. Csak addig gyúrjuk, míg összeáll. Csak szilikon spatulát használok erre. A kamut liszt gluténtartalma nagyon alacsony, így ha túlgyúrjuk, nem fog megkelni.
- Egy éjszakán át letakarva pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 240 Celsius fokra a sütőedénnyel, és fedőjével a sütőben (vagy a legmelegebbre, amit a sütő képes produkálni). Fél órán át hagyjuk az edényt a sütőben, hogy átforrósodjon. Egy kávéskanál búzadarát szórunk az edény aljára, ami meggátolja, hogy a kenyér az edénybe ragadjon. A megkelt tésztát az edénybe kaparjuk szilikon spatulával. Az edény fedőjét ráillesztjük, és a forró sütőbe tesszük. A sütőt 200 Celsius fokra átállítjuk. 45 percig sütjük. A sütőből kivéve a fedőt félretesszük, és hagyjuk hűlni. A kenyér szélét elnyomkodjuk az edény szélétől. Ha annyira kihűlt, hogy megfoghatjuk az edényt, a kenyeret kiborítjuk. Ha még mindig ragad, várjunk 5 percet, és próbáljuk újra. Rácson hűlni hagyjuk, ami órákig eltarthat. Csak miután teljesen kihűlt, szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 14
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 5
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 4140
- Feltöltés dátuma: 2014. június 26.
Ajánló
Az egyik kedvencem a rozskenyér után.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A kamut lisztet Olaszországban farró-nak hívják, egy ősi gabonát újra termesztő cég pedig khorasan néven illeti. Usika részletesebben ismerteti a kamut liszt tulajdonságait a kamut keksz receptjében. Puha héjú, kovászos kenyér. A belseje nedves a kamut liszt magas fehérjetartalma miatt. A bögrém 2 dl-es. A kerámia sütőedényem 14 cm átmérőjű és 10 cm magas a fedővel együtt.