r
Nosalty Logó

Kefirkovászos kamut lisztes kenyér

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Kefirkovászos kamut lisztes kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 390 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1555 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 188 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1176.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    144 mg
  • Foszfor
    431 mg
  • Nátrium
    418 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    105.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    316 micro
Összesen 390 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    68.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4706.7 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    347 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    574 mg
  • Foszfor
    1726 mg
  • Nátrium
    1671 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    309.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    422.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1264 micro
Összesen 1555 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    567.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    51 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 188 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kefirt és 2 púpozott evőkanál kamut lisztet csomómentesre keverjük. 3 napig konyhapulton pihentetjük napi keveréssel. A nyári melegben enyhén szárazabb és sötétebb színű kéreg képződik rajta, amit visszakeverhetünk a keverékbe. Belül buborékos lesz. Az élesztő illat egyértelmű bizonyíték arra, hogy kész van.
  2. A kefires keverékhez hozzáöntjük a vizet, és csomómentesre keverjük.
  3. A lisztet bögrénkként adjuk hozzá. A második bögrével belekeverjük a sót is. Csak addig gyúrjuk, míg összeáll. Csak szilikon spatulát használok erre. A kamut liszt gluténtartalma nagyon alacsony, így ha túlgyúrjuk, nem fog megkelni.
  4. Egy éjszakán át letakarva pihentetjük.
  5. A sütőt előmelegítjük 240 Celsius fokra a sütőedénnyel, és fedőjével a sütőben (vagy a legmelegebbre, amit a sütő képes produkálni). Fél órán át hagyjuk az edényt a sütőben, hogy átforrósodjon. Egy kávéskanál búzadarát szórunk az edény aljára, ami meggátolja, hogy a kenyér az edénybe ragadjon. A megkelt tésztát az edénybe kaparjuk szilikon spatulával. Az edény fedőjét ráillesztjük, és a forró sütőbe tesszük. A sütőt 200 Celsius fokra átállítjuk. 45 percig sütjük. A sütőből kivéve a fedőt félretesszük, és hagyjuk hűlni. A kenyér szélét elnyomkodjuk az edény szélétől. Ha annyira kihűlt, hogy megfoghatjuk az edényt, a kenyeret kiborítjuk. Ha még mindig ragad, várjunk 5 percet, és próbáljuk újra. Rácson hűlni hagyjuk, ami órákig eltarthat. Csak miután teljesen kihűlt, szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 14
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 4140
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 26.

Ajánló

Az egyik kedvencem a rozskenyér után.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kamut lisztet Olaszországban farró-nak hívják, egy ősi gabonát újra termesztő cég pedig khorasan néven illeti. Usika részletesebben ismerteti a kamut liszt tulajdonságait a kamut  keksz receptjében. Puha héjú, kovászos kenyér. A belseje nedves a kamut liszt magas fehérjetartalma miatt. A bögrém 2 dl-es. A kerámia sütőedényem 14 cm átmérőjű és 10 cm magas a fedővel együtt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...