Karamellkrémes grillázstorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
55g tojás69 kcal
-
21g finomliszt77 kcal
-
6 kcal
-
23g cukor87 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
5g víz0 kcal
-
19g dió123 kcal
-
26g cukor102 kcal
A krémhez
-
125g tej70 kcal
-
43 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
19g porcukor73 kcal
-
6g likőr20 kcal
A díszítéshez
-
25g habtejszín73 kcal
Összesen
1040
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
440g tojás554 kcal
-
170g finomliszt619 kcal
-
46 kcal
-
180g cukor697 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0 kcal
-
40g víz0 kcal
-
150g dió981 kcal
-
210g cukor813 kcal
A krémhez
-
1000g tej560 kcal
-
343 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
50g likőr164 kcal
A díszítéshez
-
200g habtejszín584 kcal
Összesen
8324
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
14g tojás18 kcal
-
5.4g finomliszt20 kcal
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
5.7g cukor22 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
1.3g víz0 kcal
-
4.8g dió31 kcal
-
6.7g cukor26 kcal
A krémhez
-
31.7g tej18 kcal
-
2.9g vaníliás pudingpor11 kcal
-
2.9g finomliszt10 kcal
-
5.1g cukor20 kcal
-
6.3g vaj45 kcal
-
4.8g porcukor18 kcal
-
1.6g likőr5 kcal
A díszítéshez
-
6.3g habtejszín19 kcal
Összesen
264
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 17.5 g
Zsír
-
Összesen 49 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 265 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 768.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 240 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 172 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134 g
-
Cukor 95 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 70.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 329 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 163 mg
-
Retinol - A vitamin: 324 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 252 micro
Összesen
1040
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 139.9 g
Zsír
-
Összesen 391.9 g
-
Telített zsírsav 178 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 96 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 87 g
-
Koleszterin 2121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6144.9 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 227 mg
-
Kálcium 1920 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 463 mg
-
Foszfor 2118 mg
-
Nátrium 1373 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1072.3 g
-
Cukor 761 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 562.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2634 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 364 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 418 micro
-
Kolin: 1301 mg
-
Retinol - A vitamin: 2595 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 469 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2016 micro
Összesen
8324
kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 195 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
264
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
8 db tojás
-
17 dkg finomliszt
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
18 dkg cukor
-
1 tk sütőpor
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
-
5 ek víz
A krémhez
-
1 l tej
-
2 csomag vaníliás pudingpor
-
9 dkg finomliszt
-
16 dkg cukor
-
20 dkg vaj
-
15 dkg porcukor
A díszítéshez
Elkészítés
A piskótához
- A grillázst érdemes már előző nap elkészíteni!
- A diót durvára vágjuk. A cukrot teflonos edényben karamellizáljuk. Belekeverjük a durvára vágott diót, és még egy rövid ideig együtt pirítjuk a cukorral. Vizes gyúrótáblára kiöntve, vékonyra eligazgatva kihűtjük, majd kézi vagy gépi diódarálóval ledaráljuk.
- A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
- Kanalanként belekeverjük a vizet, a kristálycukrot.
- A tojássárgájákat is hozzákeverjük egyesével a gépi habverővel.
- Kézi habverővel vagy fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporos, szódabikarbónás, kakaóslisztet, végül a 24 dkg darált grillázst.
- Előmelegített sütőben először 10 percig 200 fokon sütjük, majd még 35 percig 180 fokon. (A piskótát én teflonos, magas peremű tepsiben sütöttem szögletes formájúra. Kivajaztam, kiliszteztem.)
- A krémhez először karamellt készítünk 16 dkg kristálycukorból. Ha már szép sötét a karamell, hozzáöntünk nagyon óvatosan 8 dl tejet, majd felforraljuk.
- Közben a pudingport és a lisztet csomómentesre keverjük az apránként hozzáöntögetett 2 dl tejjel.
- Ha felforrt a karamellás tej, levesszük a tűzről, folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a pudingos tejet. Sűrűre főzzük állandó kevergetés mellett.
- A puha vajat habosra keverjük a 15 dkg porcukorral.
- Ha a karamellkrém kihűlt, összekeverjük a vajkrémmel és a krémlikőrrel.
- A kihűlt piskótát 3 részre vágjuk. Megtöltjük a karamellás krémmel. Minden réteg krémre darált grillázst szórunk, majd rátesszük a következő tésztaréteget.
- Az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel, és megszórjuk darált grillázzsal.
- Tejszínhabból rózsákat nyomunk a tortára és saját készítésű csokidíszekkel is díszíthetjük a tortánkat. (Vékonyan beolajozott alufóliára mintákat kenünk kanállal, fogpiszkálóval a felolvasztott tortabevonóból. Hűtőben a kis díszeket megdermesztjük, és már kész is a szép csokidísz.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30X40
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 124
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 16701
- Feltöltés dátuma: 2012. október 10.
Ajánló
A szögletes tortát ugyanúgy szeletelhetjük tortaszelet alakúra, mint a kerek vagy szív alakú tortát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Bjkata
96 recept
Nagylányom 23. születésnapjára készült ez a torta. Kicsit időigényes, és bizony elég kalóriadús édesség, de nagyon finom!