Káposztás-tojásos pirog
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
3g élesztő4 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
21g tej12 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
67g káposzta13 kcal
-
10g főtt tojás16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g vaj24 kcal
A kenéshez
-
5g tojás6 kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
40g élesztő42 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
250g tej140 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
800g káposzta160 kcal
-
120g főtt tojás186 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
40g vaj287 kcal
A kenéshez
-
55g tojás69 kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
1.8g élesztő2 kcal
-
27.5g finomliszt100 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
11.4g tej6 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
6.9g vaj49 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
36.6g káposzta7 kcal
-
5.5g főtt tojás9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
A kenéshez
-
2.5g tojás3 kcal
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 16.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 294.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 76.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 145 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 121 micro
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 116 g
Zsír
-
Összesen 192.9 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1396 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3538.9 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 292 mg
-
Kálcium 826 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 258 mg
-
Foszfor 1488 mg
-
Nátrium 640 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 534.7 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 919.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1743 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 234 mg
-
D vitamin: 223 micro
-
K vitamin: 502 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 872 micro
-
Kolin: 959 mg
-
Retinol - A vitamin: 1685 micro
-
α-karotin 211 micro
-
β-karotin 582 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1454 micro
- 7% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 162 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt egy csipet cukorral együtt a langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
- A liszt felét tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és egy kanállal elkavarjuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk, hogy egy óra alatt megkeljen a kovászunk.
- Addig a káposztát legyaluljuk (vagy késes aprítóban megdaráljuk), kinyomkodjuk, és a felolvasztott vajon vagy zsíron jó fél órán át dinsztelgetjük. Közben nem mozdulunk el mellőle, mert odakap, folyamatosan kevergetni kell. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész, félretesszük hűlni.
- A tojást megfőzzük, megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a kész dinsztelt káposztához.
- A puha vajat a tojással habosra keverjük, és a maradék 30 dkg liszttel együtt az -addigra megkelt- kovászhoz tesszük, és alaposan kidolgozzuk. Egy kisebb, teniszlabda méretet leszakítunk belőle.
- A többi tésztát lisztezett deszkára öntjük, és ujjnyi vékonyra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy kör alakú maradjon.
- A közepére halmozzuk a káposztás tojást. A szélén lévő részeket sodrófávalmég vékonyabbra nyújtjuk, majd a "becsomagoljuk" a tölteléket. Ügyeljünk ara, hogy a tészta teljesen összeérjen, de ne fedje egymást túlzottan, különben a pirogunk alja irgalmatlanul vastag lett (mint nekem itt a képen).
- Tegyük egy lisztezett-vajazott, 28 cm-es tortaforma közepére. Hely lesz még bőven, de nőni is fog bőven.
- A maradéktésztát nyújtsuk ki, vágjuk három részre, és fonjuk meg sima fonással. A tojást verjük fel, kenjük le vele a pirogot, majd tegyük rá a fonatot körbe. Kicsit nyomkodjuk meg, hogy a helyén maradjon, majd ezt is kenjük le.
- Szurkáljuk meg villával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, és tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 32
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 197
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 17256
- Feltöltés dátuma: 2013. április 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
A pirog a szláv népek (főleg oroszok és ukránok) töltött kelt tésztája, amelyet minden étkezésbe be tudnak illeszteni. Gyakorlatilag bármivel tölthető, a sóstól az édesig, van ahol sütőben sütik, de a kisebb, derelye nagyságú pirozsgikat olajban is készítik. Ez a káposztás-tojásos verzió (bár elsőre nem hangzik túl jól) a személyes kedvencem, először vagy 10 éve Liza barátnőméknél ettem. Bár a receptet már akkor is szerettem volna megkapni, azóta sem sikerült, családi titokra hivatkozva minden alkalommal elutasítanak. Kénytelen voltam hát magam nekiállni, és az emlékekre hagyatkozva elkészíteni. Nem fogok hazudni, nem ez lett életem legsikerültebb étele. Nem a receptben van a hiba, hanem az összeállításnál rontottam - a leírásban benne van, hogy lehet kiküszöbölni. Fogyasztható hidegen és melegen, a nap minden szakaszában.:)