r
Nosalty Logó

Káposztás-tojásos pirog

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Káposztás-tojásos pirog
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 365 kcal
  • 7% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 4359 kcal
  • 7% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 199 kcal
  • 7% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    121 micro
Összesen 365 kcal
  • 7% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    116 g

Zsír

  • Összesen
    192.9 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1396 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3538.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    292 mg
  • Kálcium
    826 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    258 mg
  • Foszfor
    1488 mg
  • Nátrium
    640 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    534.7 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    919.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1743 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    234 mg
  • D vitamin:
    223 micro
  • K vitamin:
    502 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    872 micro
  • Kolin:
    959 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1685 micro
  • α-karotin
    211 micro
  • β-karotin
    582 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1454 micro
Összesen 4359 kcal
  • 7% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    162 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 199 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt egy csipet cukorral együtt a langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
  2. A liszt felét tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és egy kanállal elkavarjuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk, hogy egy óra alatt megkeljen a kovászunk.
  3. Addig a káposztát legyaluljuk (vagy késes aprítóban megdaráljuk), kinyomkodjuk, és a felolvasztott vajon vagy zsíron jó fél órán át dinsztelgetjük. Közben nem mozdulunk el mellőle, mert odakap, folyamatosan kevergetni kell. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész, félretesszük hűlni.
  4. A tojást megfőzzük, megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a kész dinsztelt káposztához.
  5. A puha vajat a tojással habosra keverjük, és a maradék 30 dkg liszttel együtt az -addigra megkelt- kovászhoz tesszük, és alaposan kidolgozzuk. Egy kisebb, teniszlabda méretet leszakítunk belőle.
  6. A többi tésztát lisztezett deszkára öntjük, és ujjnyi vékonyra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy kör alakú maradjon.
  7. A közepére halmozzuk a káposztás tojást. A szélén lévő részeket sodrófávalmég vékonyabbra nyújtjuk, majd a "becsomagoljuk" a tölteléket. Ügyeljünk ara, hogy a tészta teljesen összeérjen, de ne fedje egymást túlzottan, különben a pirogunk alja irgalmatlanul vastag lett (mint nekem itt a képen).
  8. Tegyük egy lisztezett-vajazott, 28 cm-es tortaforma közepére. Hely lesz még bőven, de nőni is fog bőven.
  9. A maradéktésztát nyújtsuk ki, vágjuk három részre, és fonjuk meg sima fonással. A tojást verjük fel, kenjük le vele a pirogot, majd tegyük rá a fonatot körbe. Kicsit nyomkodjuk meg, hogy a helyén maradjon, majd ezt is kenjük le.
  10. Szurkáljuk meg villával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, és tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 197
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 17256
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A pirog a szláv népek (főleg oroszok és ukránok) töltött kelt tésztája, amelyet minden étkezésbe be tudnak illeszteni. Gyakorlatilag bármivel tölthető, a sóstól az édesig, van ahol sütőben sütik, de a kisebb, derelye nagyságú pirozsgikat olajban is készítik. Ez a káposztás-tojásos verzió (bár elsőre nem hangzik túl jól) a személyes kedvencem, először vagy 10 éve Liza barátnőméknél ettem. Bár a receptet már akkor is szerettem volna megkapni, azóta sem sikerült, családi titokra hivatkozva minden alkalommal elutasítanak. Kénytelen voltam hát magam nekiállni, és az emlékekre hagyatkozva elkészíteni. Nem fogok hazudni, nem ez lett életem legsikerültebb étele. Nem a receptben van a hiba, hanem az összeállításnál rontottam - a leírásban benne van, hogy lehet kiküszöbölni. Fogyasztható hidegen és melegen, a nap minden szakaszában.:)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...