r
Nosalty Logó

Jénaiban sült teljes kiőrlésű kenyér

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
hajo804
Jénaiban sült teljes kiőrlésű kenyér
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

428
Kalória
13.1g
Fehérje
86.9g
Szénhidrátok
3.7g
Zsír
107.6g
Víz
-
Koleszterin
7.9g
Rost
689.8mg
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 428 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1712 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 200 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    977.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    243 mg
  • Nátrium
    589 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    107.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 428 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3910.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    302 mg
  • Foszfor
    971 mg
  • Nátrium
    2357 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    347.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    430.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    367 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    384 micro
Összesen 1712 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    456.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    275 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    50.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 200 kcal

Elkészítés

  1. A fentieket jól össze kell dolgozni, sok dagasztást nem igényel, csak sima, jól eldolgozott tészta legyen. Viszonylag lágy állagú lesz. (A bögrénk 2,5 dl-es.)
  2. Az tésztát ezután 5-6 órát kelesztjük szobahőmérsékleten egy konyharuhával letakarva. (Igen, ilyen sokáig.)Tapasztalat szerint kb. 5 és fel óra után már nem akar tovább kelni.
  3. Nem kell megijedni, hogy ekkor már nagyon puha és levegős.
  4. Ezután egy lisztezett gyúródeszkán kicsit összepofozzuk a kelesztőtálból kiborított tésztát.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük kb. 220 fokra (azaz nagy fokozatra).
  6. A sütést egy közepes méretű, fedeles jénai tálban fogjuk végezni. Ezt a sütés előtt át kell forrósítani a sütőben.
  7. Amikor átforrósodott, belehelyezzük a kenyértésztát (ekkor eléggé el fog laposodni az aljában), majd rátesszük az edényre a tetejét. Így, tetővel együtt kell sütni fél órát, majd fél óra elteltével a sütőt egy picivel lejjebb állítva (kb. 180-200 fok) a tetőt levesszük a tálról, és úgy is sütjük még fél órát.
  8. Amikor kész, kivesszük a sütőből, egy kenőtollal alaposan átkenjük a kenyér tetejét és oldalát vízzel, majd azonnal letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kihűlni.
  9. Az eredmény magáért beszél. Nagyon fincsi, ropogós, kb. 80-90 dkg-os kenyér.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés módja: kenyérsütő
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Egy közösségi oldalon olvastam a receptet, azonnal megtetszett, és meg is sütöttem (már jópárszor). Nagyon finom, a rozsos verziója a kedvencem, olyan mintha boltba vettem volna, csak így nincs benne semmi eeee. :) Megéri kipróbálni, igaz időigényes (de melyik jó kenyér nem az?), viszont isteni íze van. Köszönöm Ágoston!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Túrós muffin

Lehengerlően puha piskótával, izgalmas túrókrémmel és hetyke morzsaréteggel vár ez a pofonegyszerű kis sütemény, ami ízeiben a túrógombócot idézi meg. Érdemes jó előre nagyobb ...

Olasz citromos sütemény

Nagyon finom enyhén savanykás, hűsítő sütemény nemcsak forró nyári napokra. A képen csak egyszerűen porcukorral megszórva tálaltam, de simíthatunk rá citromlével és porcukorral ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!