Japánbirs lekvár
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
viqus
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 69.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 273.3 g
-
Cukor 250 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 127.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1055
kcal
- 0% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 279.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1093.1 g
-
Cukor 998 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 511.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 92 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
4218
kcal
- 0% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.1 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 5 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.7 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
211
kcal
Elkészítés
- A birsalmákat megmossuk (kissé viaszos a héja, érdemes valami dörzsis szivacsot használni), majd négybe vágjuk vágódeszka segítségével, és magházukat kivagdossuk. Ez igen kemény meló, mert a japánbirs igen kemény. A birseket nem kell megpucolni, mert a héjában lévő pektintől fog jól besűrűsödni a lekvárunk.
- A birseket viszonylag apró, 1 cm-es darabokra vágjuk, hogy könnyen megfőjön.
- A birseket egy nagy lábosba tesszük, és pont annyi vízzel feltesszük főni, amennyi ellepi.
- Forrástól számított kb. 15-20 percig, puhulásig fedő alatt főzzük. Ekkor a tűzhelyről levesszük. Levét leszűrjük, és félretesszük. A levet azért öntjük le, hogy minél sűrűbb legyen a lekvárunk. (Ha túl sűrű lenne a lekvár, ezzel hígíthatjuk kicsit.)
- A megfőtt birset botmixerrel pépesítjük, majd ehhez az 1 kg cukrot fokozatosan hozzáadjuk. A forró pépben a cukor könnyen felolvad, ekkor már főzni nem kell! Közben kóstolgatjuk, hogy nem túl édes vagy savanyú-e. (Ha édesnek érezzük, kevesebb cukor is elég bele, ha túl savanyú, akkor lehet több cukrot is felvesz, mint 1 kg.)
- A kész lekvárt forró vízzel kifertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük. Majd az üvegeket fejre állítjuk 5 percre, hogy a tetőnél elpusztuljanak a baktériumok. Aki akarja, még száraz dunsztba is teheti, de lehet egyből a kamrapolcra is tenni, mert ezzel a technikával minden baktériumot kiöltünk.
- A megmaradt birs főzőlevet cukorral szörpnek ízesítjük, és szintén fertőtlenített üvegbe töltjük.
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 21995
- Feltöltés dátuma: 2013. november 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
viqus
3 recept
Az utóbbi években a japánbirs a kertben igen szép termést hoz. Régebben csak dekorációként használtam, aztán Bálint Gazda oldalán azt olvastam, hogy nem mérgező. Ha ő mondja... :). Egyébként pedig Stella Nosalty-s oldalán is olvastam, hogy nem mérgező, ezért kitaláltam a saját birslekvár receptemet. A recept sima birssel is elkészíthető.