r
Nosalty Logó

Japánbirs lekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
viqus
Japánbirs lekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1055 kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4218 kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 211 kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    69.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    273.3 g
  • Cukor
    250 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    127.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1055 kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1093.1 g
  • Cukor
    998 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    511.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 4218 kcal
  • 0% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.1 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    5 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.7 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 211 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A birsalmákat megmossuk (kissé viaszos a héja, érdemes valami dörzsis szivacsot használni), majd négybe vágjuk vágódeszka segítségével, és magházukat kivagdossuk. Ez igen kemény meló, mert a japánbirs igen kemény. A birseket nem kell megpucolni, mert a héjában lévő pektintől fog jól besűrűsödni a lekvárunk.
  2. A birseket viszonylag apró, 1 cm-es darabokra vágjuk, hogy könnyen megfőjön.
  3. A birseket egy nagy lábosba tesszük, és pont annyi vízzel feltesszük főni, amennyi ellepi.
  4. Forrástól számított kb. 15-20 percig, puhulásig fedő alatt főzzük. Ekkor a tűzhelyről levesszük. Levét leszűrjük, és félretesszük. A levet azért öntjük le, hogy minél sűrűbb legyen a lekvárunk. (Ha túl sűrű lenne a lekvár, ezzel hígíthatjuk kicsit.)
  5. A megfőtt birset botmixerrel pépesítjük, majd ehhez az 1 kg cukrot fokozatosan hozzáadjuk. A forró pépben a cukor könnyen felolvad, ekkor már főzni nem kell! Közben kóstolgatjuk, hogy nem túl édes vagy savanyú-e. (Ha édesnek érezzük, kevesebb cukor is elég bele, ha túl savanyú, akkor lehet több cukrot is felvesz, mint 1 kg.)
  6. A kész lekvárt forró vízzel kifertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük. Majd az üvegeket fejre állítjuk 5 percre, hogy a tetőnél elpusztuljanak a baktériumok. Aki akarja, még száraz dunsztba is teheti, de lehet egyből a kamrapolcra is tenni, mert ezzel a technikával minden baktériumot kiöltünk.
  7. A megmaradt birs főzőlevet cukorral szörpnek ízesítjük, és szintén fertőtlenített üvegbe töltjük.
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 63
  • Össznézettség: 21891
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 10.

Receptkategóriák

Az utóbbi években a japánbirs a kertben igen szép termést hoz. Régebben csak dekorációként használtam, aztán Bálint Gazda oldalán azt olvastam, hogy nem mérgező. Ha ő mondja... :). Egyébként pedig Stella Nosalty-s oldalán is olvastam, hogy nem mérgező, ezért kitaláltam a saját birslekvár receptemet. A recept sima birssel is elkészíthető.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...