r
Nosalty Logó

Indiai zöldséges batyu (Samosa)

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Samosa: zöldségekkel töltött indiai tésztabatyu, zöld chutneyval tálalva
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A chutneyhoz

299
Kalória
6.2g
Fehérje
41.3g
Szénhidrátok
12.3g
Zsír
87.2g
Víz
-
Koleszterin
3.5g
Rost
1.9g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A chutneyhoz

Összesen 299 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A chutneyhoz

Összesen 2396 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A chutneyhoz

Összesen 99 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    468.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    87.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    349 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    603 micro
Összesen 299 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    49.6 g

Zsír

  • Összesen
    98.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3748.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    220 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    238 mg
  • Foszfor
    762 mg
  • Nátrium
    2399 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    330.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    697.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    237 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    41 mg
  • C vitamin:
    172 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    305 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    301 micro
  • Kolin:
    137 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    2789 micro
  • β-crypt
    91 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4821 micro
Összesen 2396 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    29.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    118 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    205 micro
Összesen 99 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a fűszerekkel és a sóval, majd hozzáadjuk az olajat és az ujjainkkal elmorzsoljuk, míg enyhén darabos állaga nem lesz a lisztnek. Ekkor hozzáöntjük a vizet és gyors mozdulatokkal egységes tésztát gyúrunk. Ne dolgozzuk túl! Frissentartó fóliába csomagolva felhasználásig pihentetjük.

A töltelékhez

  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és összetörjük.
  2. Egy serpenyőbe olajat öntünk, majd megpirítjuk rajta a köménymagot. Erre jöhet a reszelt gyömbér és a felaprított chili: ezeket 1-2 perc alatt megpároljuk. Hozzáadjuk a borsót és fedő alatt 5 perc alatt puhára pároljuk.
  3. A borsóra öntjük a főtt krumplit, majd megszórjuk sóval, garam masalával és elkeverjük az egészet. Pár percig pároljuk, hogy az ízek egységesen átjárják a tölteléket, majd egy tálba tesszük. Elkeverjük a friss, aprított korianderrel és a limelével. Megkóstoljuk és ha kell, tovább fűszerezzük.
  4. A tésztát 12 egyenlő részre osztjuk és kigombócozzuk. Vékonyra nyújtjuk majd félbevágjuk a tésztaköröket. A megformázáshoz fogunk egy tésztalapot, bekenjük a peremét vízzel, majd hajtunk belőle egy kúpot. A találkozó tésztaszéleket alaposan összecsípjük. A kúpokat megtöltjük a zöldséges töltelékkel és lezárjuk a szájukat.
  5. Felhevítjük az olajat, majd adagonként aranybarnára sütjük a samosákat. Friss chutneyval tálaljuk.

A chutneyhoz

  1. A hozzávalókat egy turmixgépbe tesszük, majd teljesen simára dolgozzuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 40 perc

Az indiai szubkontinensen igen népszerűek a ropogós kis samosák, amelyek zöldséggel, de ezerféle más töltelékkel is megtelhetnek. Tésztájuk aranybarna és fűszeres, míg belsejük puha és aromás. Chutneyt vagy más szószt mindenképpen készítsünk melléjük!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!