r
Nosalty Logó

Indiai zöldséges batyu (Samosa)

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Samosa: zöldségekkel töltött indiai tésztabatyu, zöld chutneyval tálalva
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A chutneyhoz

299
Kalória
6.2g
Fehérje
41.3g
Szénhidrátok
12.3g
Zsír
87.2g
Víz
-
Koleszterin
3.5g
Rost
1.9g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A chutneyhoz

Összesen 299 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A chutneyhoz

Összesen 2396 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A chutneyhoz

Összesen 99 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    468.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    87.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    349 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    603 micro
Összesen 299 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    49.6 g

Zsír

  • Összesen
    98.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3748.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    220 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    238 mg
  • Foszfor
    762 mg
  • Nátrium
    2399 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    330.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    697.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    237 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    41 mg
  • C vitamin:
    172 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    305 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    301 micro
  • Kolin:
    137 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    2789 micro
  • β-crypt
    91 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4821 micro
Összesen 2396 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    29.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    118 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    205 micro
Összesen 99 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a fűszerekkel és a sóval, majd hozzáadjuk az olajat és az ujjainkkal elmorzsoljuk, míg enyhén darabos állaga nem lesz a lisztnek. Ekkor hozzáöntjük a vizet és gyors mozdulatokkal egységes tésztát gyúrunk. Ne dolgozzuk túl! Frissentartó fóliába csomagolva felhasználásig pihentetjük.

A töltelékhez

  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és összetörjük.
  2. Egy serpenyőbe olajat öntünk, majd megpirítjuk rajta a köménymagot. Erre jöhet a reszelt gyömbér és a felaprított chili: ezeket 1-2 perc alatt megpároljuk. Hozzáadjuk a borsót és fedő alatt 5 perc alatt puhára pároljuk.
  3. A borsóra öntjük a főtt krumplit, majd megszórjuk sóval, garam masalával és elkeverjük az egészet. Pár percig pároljuk, hogy az ízek egységesen átjárják a tölteléket, majd egy tálba tesszük. Elkeverjük a friss, aprított korianderrel és a limelével. Megkóstoljuk és ha kell, tovább fűszerezzük.
  4. A tésztát 12 egyenlő részre osztjuk és kigombócozzuk. Vékonyra nyújtjuk majd félbevágjuk a tésztaköröket. A megformázáshoz fogunk egy tésztalapot, bekenjük a peremét vízzel, majd hajtunk belőle egy kúpot. A találkozó tésztaszéleket alaposan összecsípjük. A kúpokat megtöltjük a zöldséges töltelékkel és lezárjuk a szájukat.
  5. Felhevítjük az olajat, majd adagonként aranybarnára sütjük a samosákat. Friss chutneyval tálaljuk.

A chutneyhoz

  1. A hozzávalókat egy turmixgépbe tesszük, majd teljesen simára dolgozzuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 40 perc

Az indiai szubkontinensen igen népszerűek a ropogós kis samosák, amelyek zöldséggel, de ezerféle más töltelékkel is megtelhetnek. Tésztájuk aranybarna és fűszeres, míg belsejük puha és aromás. Chutneyt vagy más szószt mindenképpen készítsünk melléjük!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

5 étel, amit ne otthon készíts el – Van, amit...

Vannak ételek, amelyeket jobb, ha a profi séfekre bízunk – ezek elkészítése ugyanis olyan szaktudást és összetett technikákat igényelhet, ami túlmutat az otthoni főzés határain. Persze a bevállalósak tehetnek egy próbát, de sokszor nem éri meg a befektetett energia.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!