Az igazi koviubi (Kovászos uborka 5.)
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
625g uborka92 kcal
-
4g szőlőlevél3 kcal
-
0 kcal
-
45g kapor19 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
98g torma78 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
3g fekete bors6 kcal
-
4g só0 kcal
-
13g kenyér34 kcal
Összesen
237
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
2500g uborka368 kcal
-
15g szőlőlevél13 kcal
-
0 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
390g torma312 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
10g fekete bors25 kcal
-
17g só0 kcal
-
50g kenyér137 kcal
Összesen
952
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
78.7g uborka12 kcal
-
0.5g szőlőlevél0 kcal
-
0 kcal
-
5.7g kapor2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
12.3g torma10 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.3g fekete bors1 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
1.6g kenyér4 kcal
Összesen
30
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2276.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 238 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 205 mg
-
Nátrium 1699 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 705.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 254 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 109 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 90 micro
-
β-karotin 861 micro
-
β-crypt 160 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 221 micro
Összesen
237
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9104.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 953 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 472 mg
-
Foszfor 821 mg
-
Nátrium 6796 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 197.2 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 61 mg
VÍZ
-
Összesen 2821.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1016 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 227 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 436 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 498 micro
-
Kolin: 162 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 360 micro
-
β-karotin 3442 micro
-
β-crypt 641 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 882 micro
Összesen
952
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 286.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 214 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 88.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 108 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
30
kcal
Hozzávalók
-
4 db meggyfa levél
-
4 db babérlevél
-
5 gerezd fokhagyma
-
1.5 ek só
Elkészítés
- Egy 5 literes befőttes üveget alaposan kimosunk, megszárítunk. Ezt követően az üvegbe szórjuk a borsot, sót, megpucolt, hosszúkásra szelt tormát, a fokhagymát, kaprot és minden leöblített levelet.
- Kenyerünket textilzsebkendőbe (vagy egyéb sűrű szövésű természetes anyagdarabba) csomagoljuk.
- A megmosott, mindkét végén behasított uborkákat az üvegbe tesszük, és majdnem színültig felöntjük langyos vízzel.
- Kenyércsomagunkat a tetejére helyezzük, végül az üveg száját lekötjük egy egyszerű nejlonzacskóval (uzsonnástasak vagy akár két réteg folpack is megteszi).
- Az üveget napra helyezzük 2 napra :-), illetve addig, amíg szépen forrni kezd, s még azon túl is kicsit. Ha egész nap éri a napsütés, általában 2 nap elegendő, ezek után levesszük tetejéből a kenyeret és megkóstoljuk levét, és egy darabka uborkát, hogy elég sós-e. Ha nem, tegyünk még bele sót. Az is fontos, hogy az uborka színe méregzöldről khaki színre változzon.
- Ezek után visszafedjük az üveget, és még 1 napra a napfénybe állítjuk. Jellemzően ha már nem forr a tartalma, akkor elkészült. Leve opálos, az uborka színe khaki, állaga roppanós.
- Receptkönyvben: 529
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 201470
- Feltöltés dátuma: 2010. július 07.
Ajánló
Ha a kenyérdarabot rongyba csomagoljuk, s így tesszük az üveg tetejére, nem kell a lé szűrésével bajlódni. A meggyfalevél pedig lehet cigánymeggynek a levele is. Szőlőkacs és -levél helyett 2 db hosszabb, zsenge szőlőszárat is használhatunk, ezen kacs is, levél is van.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Merem írni, hogy az Igazi, mert már a nagyanyám is eképpen készítette, majd pedig anyukám, s immáron magam is beálltam a sorba. Valamint ennek olyan gazdag, kiforrott az ízvilága, amihez hasonlót még máshol sohasem ettem. Aki eddig kipróbálta ezt a receptet, minden eddigit eldobott és így csinálja. :-) Jómagam ezen recept alapján készített kovászosból szoktam hideg uborkalevest készíteni, az is megtalálható lesz itt a receptjeim között hamarosan.