Húsvéti kalácskenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Éva házias konyhája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 8% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
150g finomliszt546 kcal
-
11g friss élesztő11 kcal
-
38g tej21 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
38g mazsola112 kcal
-
8g tej4 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
Összesen
1052
kcal
- 8% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
600g finomliszt2184 kcal
-
42g friss élesztő44 kcal
-
150g tej84 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
150g mazsola449 kcal
-
30g tej17 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
4208
kcal
- 8% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
47.7g finomliszt174 kcal
-
3.3g friss élesztő4 kcal
-
11.9g tej7 kcal
-
9.5g vaj68 kcal
-
5.6g cukor22 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
4.8g tojássárgája15 kcal
-
11.9g mazsola36 kcal
-
2.4g tej1 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
Összesen
335
kcal
- 8% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.4 g
Zsír
-
Összesen 32.3 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 282 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 628.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 134 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 319 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 168.9 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 47.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 281 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 154 micro
-
Kolin: 193 mg
-
Retinol - A vitamin: 276 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 246 micro
Összesen
1052
kcal
- 8% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.7 g
Zsír
-
Összesen 129.2 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2515.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 254 mg
-
Kálcium 537 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 210 mg
-
Foszfor 1278 mg
-
Nátrium 206 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 675.5 g
-
Cukor 187 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 189.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1126 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 614 micro
-
Kolin: 772 mg
-
Retinol - A vitamin: 1102 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 260 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 984 micro
Összesen
4208
kcal
- 8% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 200 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.7 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Összesen
335
kcal
Hozzávalók
-
600 g finomliszt
-
42 g friss élesztő
-
150 ml tej
-
120 g vaj
-
70 g cukor
-
1 ek cukor
-
só ízlés szerint
-
3 db tojássárgája
-
150 g mazsola
Elkészítés
- A lisztet egy tálba beleszitáljuk, és egy mélyedést alkotunk a közepébe. A tejet langyosra fölmelegítjük.
- Közben az élesztőt belemorzsoljuk a lisztben kialakított mélyedésbe, megszórjuk az egy evőkanál cukorral, és a meleg tejből is adunk hozzá egy keveset. Pár percig kelesztjük.
- A mazsola kivételével a többi hozzávalókat is a liszthez adjuk, és jól összedolgozzuk, dagasztjuk-
- Konyharuhával letakarjuk, és 20 percet pihentetjük a tésztát. Majd a 20 perc pihenés után hozzáadjuk a mazsolát, és jól beledolgozzuk. További 20 percig pihentetjük (Tipp: A mazsolát fölhasználás előtt jó, ha meleg vízben megáztatjuk, és szűrőn lecsöpögtetjük.)
- Miután lejárt a pihenési idő, akkor kétfelé választjuk a tésztát, és 2 db cipót alkotunk. Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe rakjuk. Az egy tojássárgáját összekeverjük a tejjel, és lekenjük a tetejét. A tetején egy éles késsel keresztet teszünk rá. (Ez lehet egy szimbólum, mivel húsvéti kenyér vagy csak egy díszítés, mindenki egyénileg dönti el.) Ameddig fölmelegszik a sütönk ismét pihentetjük kb 25 - 30 perc.
- 190 fokon 25-30 percig sütjük. Ha nagyon barnul a tészta, akkor sütőpapírral takarjuk le- Fogyasztáskor a szeleteket megkenhetjük vajjal, úgy még finomabb. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1932
- Feltöltés dátuma: 2018. március 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Éva házias konyhája
159 recept
Húsvét hagyományos kenyere, ami inkább egy kalács. Nagyon egyszerű az elkészítése. Nálam nem csak húsvétkor kerül az asztalra, mert a reggelinél mindenki szívesen elfogyasztja a kakaó vagy kávé mellé.