Húsleves gríznokedlivel N. Olgitól
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Németi Olga
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
125g csirkecomb139 kcal
-
22g csirkemáj26 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
30g karalábé6 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
32g karfiol3 kcal
-
13g zöldpaprika2 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
500g víz0 kcal
A gríznokedlihez
Összesen
311
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
500g csirkecomb556 kcal
-
88g csirkemáj105 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
120g karalábé24 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
128g karfiol13 kcal
-
50g zöldpaprika8 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
2000g víz0 kcal
A gríznokedlihez
Összesen
1249
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
13.7g csirkecomb15 kcal
-
2.4g csirkemáj3 kcal
-
8.8g sárgarépa3 kcal
-
4.9g fehérrépa3 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
3.3g karalábé1 kcal
-
2.5g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
3.5g karfiol0 kcal
-
1.4g zöldpaprika0 kcal
-
1.4g paradicsom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
54.9g víz0 kcal
A gríznokedlihez
Összesen
34
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 19.8 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 181 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 648 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 291 mg
-
Nátrium 171 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.2 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 737.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1365 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 204 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 761 micro
-
α-karotin 2493 micro
-
β-karotin 5994 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 331 micro
-
Lut-zea 354 micro
Összesen
311
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 79.4 g
Zsír
-
Összesen 52.5 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 725 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2592.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 360 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 240 mg
-
Foszfor 1164 mg
-
Nátrium 684 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.7 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 2951 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5459 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 189 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 94 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 814 micro
-
Kolin: 494 mg
-
Retinol - A vitamin: 3045 micro
-
α-karotin 9971 micro
-
β-karotin 23976 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 1325 micro
-
Lut-zea 1416 micro
Összesen
1249
kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 71.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 32 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 274 micro
-
β-karotin 658 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 36 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
34
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
2 db csirkecomb
-
2 db csirkemáj
-
4 db sárgarépa
-
2 db fehérrépa
-
1 db zellerlevél
-
0.5 db karalábé
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
0.3 kis fej karfiol
-
0.5 db zöldpaprika
-
0.5 db paradicsom
-
15 szem bors
-
1 késhegynyi szerecsendió
-
só ízlés szerint
-
2 l víz
A gríznokedlihez
-
1 db tojás
-
10 teáskanál búzadara
-
1 csipet só
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés
A leveshez
- A húst (a máj kivételével), annyi hideg vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni. Mikor forrni kezd,habja képződik, habszedő segítségével (vagy egy kanállal) elkezdjük leszedegetni. Ha felforrt, akkor lejjebb vesszük, és folytatjuk a habszedést, míg már nem keletkezik rajta több.
- Ekkor beletesszük a zöldségeket a karfiol kivételével, sózzuk, a borsot is beletesszük és a szerecsendiótis. Mérsékelt lángon főzzük tovább. 1,5 óra alatt lesz kész, éskb. 20 perccel a főzés befejezése előtt a karfiolt s a májat is beletesszük.
- Ezalatt elkészítjük a grízgaluskát. Egy tojást felverünk, sózzuk, majd kb. 8-10 teáskanálnyi grízt teszünk bele (a tojás nagyságától függően), annyit, hogy olyan sűrű legyen, mint amikor a pudingot levesszük a tűzről.
- Keverünk még bele egy késhegynyi szódabikarbónát, és minimum negyed órát hagyjuk állni. Eztán teáskanál segítségével forrában lévő sós vízbe szaggatjuk. Kb.6-8 perc alatt puhára főzzük, majd kiszedjük a nokedliket a vízből egy szűrőkanál segítségével.
- A levest leszűrjük, finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg. A zöldségeket és a húst külön tálaljuk.
- Elkészítettem: 86 alkalommal
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 8497
- Feltöltés dátuma: 2012. november 25.
Ajánló
A főtt húst, ha elég sokat készítünk, akkor második fogásnak párolt almával, burgonyapürével is tálalhatjuk. Betegszezonban könnyű és tápláló étel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Németi Olga
105 recept
Itt az őszi felsőlégúti betegségek szezonja, no meg egyéb gyerekek közt terjedő pár napos betegségeknek. Épp ilyenekből lábadoztunk, s ehhez mi más is lenne a legmegfelelőbb, mint egy banálisnak tűnő húsleves. A kedvenc levesbetéttel, a gírznokedlivel. Mi így készítjük.