r
Nosalty Logó

Hízott kacsamáj-terrine tokaji aszúzselével

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NdeeDeville
Hízott kacsamáj-terrine tokaji aszúzselével
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
60 °C
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 126 kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1008 kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 131 kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Vas
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    386 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    614.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    205 mg
  • Nátrium
    299 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    70 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8988 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    41 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    554 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8988 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 126 kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Vas
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.6 g

Zsír

  • Összesen
    30.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    3090 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4918.3 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    402 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    183 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    1643 mg
  • Nátrium
    2393 mg
  • Réz
    36 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    560.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71904 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    324 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4431 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71904 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1008 kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Vas
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.5 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    401 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    637.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    310 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9326 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    42 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    575 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9326 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 131 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hízott kacsamájat hagyjuk egy kicsit kiengedni, majd apró darabokra vágva gondosan eltávolítunk belőle minden eret és hasonlót. Villával vagy kézzel szétnyomkodjuk egy műanyagdeszkán vagy üveglapon.
  2. A színes borsot, szegfűszeget, szegfűborsot és a fahéjat egy mozsárban finomra őröljük, és megfűszerezzük vele a májat. Közben sózzuk is ízlés szerint, és folyamatosan adagolva belegyúrjuk a borpárlatot (én tokaji tölgyfahordós aszútörköly-párlatot használtam, de konyak is kiváló bele) és az aszút vagy aszú-fordítást (én utóbbit preferálom általában, bár boltban nehezen beszerezhető).
  3. Ha kész, akkor vagy egy sous vide tasakba kanalazzuk a jól összedolgozott májat, és levákuumozzuk, vagy egy folpackba légmentesen becsavarjuk (ha kell, használjunk több réteget). Ezt 60-65 fokos vízbe helyezzük (használjunk a sütőbe helyezett lábast, ha nincs sous vide edényünk, abban is jól beállítható a hőfok, de a víznek már melegnek kell lenni, mikor belerakjuk). Max. 15 percig melegítjük, ha kiválnak a zsírcseppek a tasak szélére, akkor már jó.
  4. Jeges hideg vízben 5-10 perc alatt gyorsan visszahűtjük, közben a kivált zsírcseppeket visszamasszírozzuk a zacskón keresztül, hogy egyenletes legyen az állaga. Egy formaedényt folpackkal kibélelünk, és belekanalazzuk a májat, felülről megnyomkodjuk, a tetejét elsimítjuk, hogy mindenütt kitöltse légmentesen a formát. Olyan formát válasszunk, hogy minimum még 1 cm legyen a pereméig, hiszen rá fogjuk még önteni a zselét. Hűtőbe rakjuk, és 2 napig érleljük.
  5. Az első nap után, mikor a máj már keményre dermedt, 1-1,5 dl aszút felmelegítünk (a tál méretétől függ, amiben a máj van), és feloldunk benne kb. 7 g zselatint. Ha jól visszahűlt, de még folyós, ráöntjük a máj tetejére (kb. 1 cm vastag réteg, ami szépen is néz ki és szeleteléskor sem fog szétesni). Mehet vissza a hűtőbe.
  6. A 2. nap érlelés után a folpackkal óvatosan kiemeljük a májat a formából, és megfordítva a borzselével lefelé egy lapos tálra vagy kőlapra helyezzük a tálaláshoz. A tetejét pirított (de már kihűlt) szeletelt mandulával és mazsolával díszítjük. Pirítóssal, friss kovászolt cipóval isteni. Hozzá lila hagymát vagy édes paradicsomot fogyaszthatunk ízlés szerint. Természetesen egy pohár aszú sem hiányozhat kísérőként mellőle.
  • Sütés hőfoka: 60 °C
  • Tepsi mérete: 8x16
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 6033
  • Feltöltés dátuma: 2020. június 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hízott kacsamáj-terrine tokaji aszúzselével
NdeeDeville 22 recept

Szerettem volna a kacsamájból valami igazán különleges előételt készíteni. Hosszas utánaolvasás és több receptből történő információból elkészítettem a saját verziómat, és isteni lett. Bátran ajánlom akár ünnepi asztalra is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...