Hízott kacsamáj-terrine tokaji aszúzselével
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NdeeDeville
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
60 °C
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
75g kacsamáj102 kcal
-
0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
5 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
13g édes fehérbor10 kcal
-
1g zselatin3 kcal
-
1g mazsola2 kcal
-
4 kcal
Összesen
126
kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
600g kacsamáj816 kcal
-
0 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
50g édes fehérbor41 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
100g édes fehérbor82 kcal
-
7g zselatin24 kcal
-
5g mazsola15 kcal
-
30 kcal
Összesen
1008
kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
77.8g kacsamáj106 kcal
-
0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6.5g édes fehérbor5 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
13g édes fehérbor11 kcal
-
0.9g zselatin3 kcal
-
0.6g mazsola2 kcal
-
0.6g mandulapehely4 kcal
Összesen
131
kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Vas
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 386 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 614.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 205 mg
-
Nátrium 299 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 70 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8988 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 41 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 554 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 8988 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
126
kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Vas
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 119.6 g
Zsír
-
Összesen 30.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 3090 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4918.3 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 402 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 183 mg
-
Magnézium 159 mg
-
Foszfor 1643 mg
-
Nátrium 2393 mg
-
Réz 36 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 560.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71904 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 324 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4431 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 71904 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1008
kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Vas
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.5 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 401 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 637.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 213 mg
-
Nátrium 310 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 72.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9326 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 42 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 575 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 9326 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
131
kcal
Hozzávalók
-
60 dkg kacsamáj
-
1 kávéskanál négyszínű bors
-
1 kávéskanál só
-
4 db szegfűszeg
-
1 kávéskanál fahéj
-
5 g mandulapehely
Elkészítés
- A hízott kacsamájat hagyjuk egy kicsit kiengedni, majd apró darabokra vágva gondosan eltávolítunk belőle minden eret és hasonlót. Villával vagy kézzel szétnyomkodjuk egy műanyagdeszkán vagy üveglapon.
- A színes borsot, szegfűszeget, szegfűborsot és a fahéjat egy mozsárban finomra őröljük, és megfűszerezzük vele a májat. Közben sózzuk is ízlés szerint, és folyamatosan adagolva belegyúrjuk a borpárlatot (én tokaji tölgyfahordós aszútörköly-párlatot használtam, de konyak is kiváló bele) és az aszút vagy aszú-fordítást (én utóbbit preferálom általában, bár boltban nehezen beszerezhető).
- Ha kész, akkor vagy egy sous vide tasakba kanalazzuk a jól összedolgozott májat, és levákuumozzuk, vagy egy folpackba légmentesen becsavarjuk (ha kell, használjunk több réteget). Ezt 60-65 fokos vízbe helyezzük (használjunk a sütőbe helyezett lábast, ha nincs sous vide edényünk, abban is jól beállítható a hőfok, de a víznek már melegnek kell lenni, mikor belerakjuk). Max. 15 percig melegítjük, ha kiválnak a zsírcseppek a tasak szélére, akkor már jó.
- Jeges hideg vízben 5-10 perc alatt gyorsan visszahűtjük, közben a kivált zsírcseppeket visszamasszírozzuk a zacskón keresztül, hogy egyenletes legyen az állaga. Egy formaedényt folpackkal kibélelünk, és belekanalazzuk a májat, felülről megnyomkodjuk, a tetejét elsimítjuk, hogy mindenütt kitöltse légmentesen a formát. Olyan formát válasszunk, hogy minimum még 1 cm legyen a pereméig, hiszen rá fogjuk még önteni a zselét. Hűtőbe rakjuk, és 2 napig érleljük.
- Az első nap után, mikor a máj már keményre dermedt, 1-1,5 dl aszút felmelegítünk (a tál méretétől függ, amiben a máj van), és feloldunk benne kb. 7 g zselatint. Ha jól visszahűlt, de még folyós, ráöntjük a máj tetejére (kb. 1 cm vastag réteg, ami szépen is néz ki és szeleteléskor sem fog szétesni). Mehet vissza a hűtőbe.
- A 2. nap érlelés után a folpackkal óvatosan kiemeljük a májat a formából, és megfordítva a borzselével lefelé egy lapos tálra vagy kőlapra helyezzük a tálaláshoz. A tetejét pirított (de már kihűlt) szeletelt mandulával és mazsolával díszítjük. Pirítóssal, friss kovászolt cipóval isteni. Hozzá lila hagymát vagy édes paradicsomot fogyaszthatunk ízlés szerint. Természetesen egy pohár aszú sem hiányozhat kísérőként mellőle.
- Sütés hőfoka: 60 °C
- Tepsi mérete: 8x16
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 27
- Össznézettség: 6033
- Feltöltés dátuma: 2020. június 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NdeeDeville
22 recept
Szerettem volna a kacsamájból valami igazán különleges előételt készíteni. Hosszas utánaolvasás és több receptből történő információból elkészítettem a saját verziómat, és isteni lett. Bátran ajánlom akár ünnepi asztalra is.