Házi túrós csusza
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 18% Zsír
A csuszához
-
275g tojás346 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
11g só0 kcal
A tejfölös-túróhoz
-
200g tehéntúró294 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
200g kolozsvári szalonna1310 kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 18% Zsír
A csuszához
-
19.8g tojás25 kcal
-
28.9g finomliszt105 kcal
-
0.8g só0 kcal
A tejfölös-túróhoz
-
14.4g tehéntúró21 kcal
-
21.6g tejföl43 kcal
-
14.4g kolozsvári szalonna95 kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.6 g
Zsír
-
Összesen 39.7 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 210 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1421 g
-
Cink 88 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 112 mg
-
Vas 68 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 283 mg
-
Nátrium 799 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 106.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 40 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 126 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 217 micro
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.8 g
Zsír
-
Összesen 238.2 g
-
Telített zsírsav 97 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 1257 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8525.8 g
-
Cink 529 mg
-
Szelén 224 mg
-
Kálcium 669 mg
-
Vas 410 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 1695 mg
-
Nátrium 4794 mg
-
Réz 21 mg
-
Mangán 19 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 326.9 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 637.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 765 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 51 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 242 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 238 micro
-
Kolin: 810 mg
-
Retinol - A vitamin: 756 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1301 micro
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 17.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 615.1 g
-
Cink 38 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 122 mg
-
Nátrium 346 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 17 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Hozzávalók
A csuszához
-
5 db tojás
-
40 dkg finomliszt
-
1 ek só
A tejfölös-túróhoz
-
20 dkg tehéntúró
-
3 dl tejföl
-
20 dkg kolozsvári szalonna
Elkészítés
A csuszához
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáütjük a tojás, és rászórjuk a sót,és jól eldolgozzuk. Nem fogok hazudni, sokáig kell gyurmázni, míg kellően puha és rugalmas lesz, de megéri!
- Kisebb gombócokat szakítunk a tésztából, és olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire vékonyra csak tudjuk.
- Tetszés szerinti négyzeteket vágunk belőle, és egy textillel fedett munkalapra helyezzük, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon fedjék egymást. Legalább másfél órán keresztül állni hagyjuk, hogy a tészta kiszáradjon (de ha van rá lehetőségünk, akár egy egész éjszakát is állhat).
- A szalonnát felkockázzuk, és kis lángon zsírjára sütjük. Kiemeljük a pörcöket, félretesszük őket és leöntjük a kiolvadt szalonnazsír nagy részét. Pár kanálnyi maradék zsírral elkeverünk egy dl tejfölt. A kiszáradt tésztát lobogó sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük. Kis adagokban, és amint a felszínre jönnek, már szűrhetjük is le.
- A félretett szalonnazsírból picit öntözünk rá. Ha kész, a maradék tejfölt elkeverjük a túróval. A tésztát tányérra tesszük, lelocsoljuk a tejfölös-szalonnás öntettel, majd a túrós-tejfölössel, végül pedig a szalonnapörcökkel koronázzuk.
- Elkészítettem: 7 alkalommal
- Receptkönyvben: 272
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 130049
- Feltöltés dátuma: 2012. március 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Világ életemben idegenkedtem a túrós tésztától. Anyukám valahogy ritkán készített, úgyhogy első élményem a menzához köthető, ahol nem kérdezték, sósan, vagy édesen, a biztonság kedvéért, és a demokrácia nevében a konyhásnéni a kockatésztára csapott egy adag túrót nyomokban tartalmazó híg tejfölt, amiben néha feltűnt egy-egy kósza szalonnakocka, majd istenesen megküldte porcukorral- talán ebben a korai élményben rejlik a viszonyunk hűvösségének a kulcsa. A nagymamám házi gyúrt tésztáját viszont mindig imádtam. Levesbe cérnametéltnek, lebbencsnek, csuszának, metéltnek - magában is fel tudtam falni belőle egy óriási adagot. Aztán pár éve, az életem legnagyobb ellenségének kikiáltott a tökfözeléket kanalazva elfilozofáltam azon, vajon micsoda gasztronómiai élményektől foszt meg az a röpke 12 év, amit a közétkeztetésben töltöttem. Aztán úgy döntöttem, ideje változtatni - jó barátságot kötöttem a paradicsomos káposztával és a spenótnak hódolója lettem. Meg újragondoltam a túrós tészta témát is. A "szósz" már régebbi találmány, éppen ideje volt a nagyi féle tésztával kombinálni. Sejtettem, mi lesz az eredmény, de most már hivatalosan is megerősíthetem: isteni!