Házi lenmagos-rozsos zsemle
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
240g víz0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
45g margarin323 kcal
-
390g finomliszt1420 kcal
-
130g rozsliszt454 kcal
-
20g lenmag107 kcal
-
45g cukor174 kcal
-
10g só0 kcal
-
14g instant élesztő44 kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
23.9g víz0 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
4.5g margarin32 kcal
-
38.9g finomliszt141 kcal
-
13g rozsliszt45 kcal
-
2g lenmag11 kcal
-
4.5g cukor17 kcal
-
1g só0 kcal
-
1.3g instant élesztő4 kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.2 g
Zsír
-
Összesen 12.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1172.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 224 mg
-
Nátrium 809 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 76.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 105 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 100 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 192 micro
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 75.8 g
Zsír
-
Összesen 60.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5863.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 187 mg
-
Kálcium 210 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 269 mg
-
Foszfor 1122 mg
-
Nátrium 4047 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 453 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 383.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 523 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 525 micro
-
Kolin: 377 mg
-
Retinol - A vitamin: 500 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 275 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 960 micro
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 584.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 403 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 38.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
Hozzávalók
-
45 g margarin
-
390 g finomliszt
-
130 g rozsliszt
-
2 ek lenmag
-
10 g só
-
1.5 tasak instant élesztő
Elkészítés
- Fontos, hogy mindenből szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk.
- A sütőmargarin megolvasztjuk (éppen, hogy folyékony kezdjen lenni). Tojásokat felverjük.
- Kenyérsütő (és egyben dagasztó) gépbe töltjük: a vizet, a sót, a tojásokat majd a sütőmargarint.
- A lisztet, a cukrot és a lenmagotkimérjük, majd összekeverjükegy nagyobb tálban. Ezután ráöntjükezeket a hozzávalókat a már gépbe töltött folyékony hozzávalókra. Ne egy nagy kupac legyen középen, hanem elegyengetjük a lisztes keveréknek csupán a felszínét a gépben, hogy ne keveredjen a folyékony hozzávalókkal.
- A szárított élesztőt kimérjük, majd a lisztes keverék közepére ráöntjük(nem szétszórjuk, hogy egy kupacban maradjon!). Fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen csak a lisztes keverék felszínével.
- A gépen kiválasztjuka dagasztásfunkciót, amely egyben keleszti is a tésztát (kb. 1 óra 50 perc szokott lenni).
- A tésztát 10 egyenlőre részre osztjukaz enyhén lisztezett nyújtódeszkán. Ha túl ragad a tészta, akkor a kezünket is meglisztezhetjük egy kicsit, s így formálunk 10zsemlét a jól megkelt tésztából. Más dolgunk nincs, csak elhelyezni őket a sütőpapírral vagy szilikon sütőlappalbélelt tepsiben.
- Előmelegített sütőben 200 fokon alul-felül sütéssel kb.13-15percig sütjük. (Vagy 10 perc alul-felül sütés, majd maradék 5 percben hőlégkeveréses funkcióval sütjük meg - mi így szoktuk).
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3441
- Feltöltés dátuma: 2013. január 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Sajnos későn tértem észhez, és akkor készítettem a fotót, mikor már 10-ből 9 zsemle elfogyott, mivel nagyon ízlett az egész családnak. Ez az egy zsemle maradt holnapra, én pedig lecsaptam rá, konkrétan leteszteltem, hogyan tartja magát másnap. Ugyanolyan finom, mint mikor frissen fogyasztottuk, egyáltalán nem száradt meg, nagyon ízletes és puha maradt! :) Ajánlom a receptet azoknak, akik rendelkeznek kenyérsütő géppel, mivel azzal könnyen elkészíthető. A családunk ezt a receptet egy "tuti" receptnek könyvelte el, mivel nem igényel extra hozzávalókat, az elkészítése valóban könnyű, és a végeredmény garantáltan finom, amelyre megéri várni. Ráadásul sok jó hozzávalóval fel lehet dobni ezt a receptet, amelyből igazi finom, friss, egészséges házi zsemlék készülhetnek. A recept elkészíthető saját kezűleg is: egy alapos dagasztás (a gép kb. 20 percig folyamatosan dagaszt), és egy bő órát, akár másfél órát is hagyni kell a tésztát kelni, kellemesen meleg helyen. Nekünk otthon van ehhez a recepthez megfelelő csésze ("cup"), evőkanál és kávéskanál, így az átváltások a következőek, lemértem s megadtam őket: 1 csésze liszt 130 g lisztnek felel meg, 1 csésze víz 240 ml víz, 1 ek 15 g-ot takar, 1 kk 10 g-ot. A biztos eredmény érdekében javasolt a kenyérlisztek felhasználása, de fehérlisztből is elkészíthető a zsemle. Akinek nincs otthon teljes kiőrlésű lisztje vagy ilyesmi, akkor dolgozhat 4 csésze fehérlisztből is a 3 fehér és 1 rozs helyett. Az sem okozhat gondot, ha puffasztott amarántmaggal vagy búzakorpával, zabkorpával gazdagítjuk a receptet. Viszont érdemes azt tenni, hogy ha hozzáadok ezekből pl. 2 evőkanálnyit, akkor ugyanennyit vegyünk el a lisztből is, mert a végén elronthatjuk velük az arányokat, és nem úgy fog megkelni a tészta, ahogy elvártuk volna. Miután megkelt a tészta, akkor pihentethetjük további 15-20 percig, utána kifli is formázható belőle, s ugyanilyen módszerrel kifliket is süthetünk ebből a tésztából.