r
Nosalty Logó

Házi lenmagos-rozsos zsemle

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Házi lenmagos-rozsos zsemle
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 533 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2660 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 264 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1172.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    224 mg
  • Nátrium
    809 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    100 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    192 micro
Összesen 533 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.8 g

Zsír

  • Összesen
    60.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5863.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    187 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    269 mg
  • Foszfor
    1122 mg
  • Nátrium
    4047 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    453 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    383.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    523 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    525 micro
  • Kolin:
    377 mg
  • Retinol - A vitamin:
    500 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    275 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    960 micro
Összesen 2660 kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    584.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    403 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 264 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Fontos, hogy mindenből szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk.
  2. A sütőmargarin megolvasztjuk (éppen, hogy folyékony kezdjen lenni). Tojásokat felverjük.
  3. Kenyérsütő (és egyben dagasztó) gépbe töltjük: a vizet, a sót, a tojásokat majd a sütőmargarint.
  4. A lisztet, a cukrot és a lenmagotkimérjük, majd összekeverjükegy nagyobb tálban. Ezután ráöntjükezeket a hozzávalókat a már gépbe töltött folyékony hozzávalókra. Ne egy nagy kupac legyen középen, hanem elegyengetjük a lisztes keveréknek csupán a felszínét a gépben, hogy ne keveredjen a folyékony hozzávalókkal.
  5. A szárított élesztőt kimérjük, majd a lisztes keverék közepére ráöntjük(nem szétszórjuk, hogy egy kupacban maradjon!). Fontos, hogy az élesztő ne érintkezzen csak a lisztes keverék felszínével.
  6. A gépen kiválasztjuka dagasztásfunkciót, amely egyben keleszti is a tésztát (kb. 1 óra 50 perc szokott lenni).
  7. A tésztát 10 egyenlőre részre osztjukaz enyhén lisztezett nyújtódeszkán. Ha túl ragad a tészta, akkor a kezünket is meglisztezhetjük egy kicsit, s így formálunk 10zsemlét a jól megkelt tésztából. Más dolgunk nincs, csak elhelyezni őket a sütőpapírral vagy szilikon sütőlappalbélelt tepsiben.
  8. Előmelegített sütőben 200 fokon alul-felül sütéssel kb.13-15percig sütjük. (Vagy 10 perc alul-felül sütés, majd maradék 5 percben hőlégkeveréses funkcióval sütjük meg - mi így szoktuk).
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x6
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 38
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3441
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 18.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sajnos későn tértem észhez, és akkor készítettem a fotót, mikor már 10-ből 9 zsemle elfogyott, mivel nagyon ízlett az egész családnak. Ez az egy zsemle maradt holnapra, én pedig lecsaptam rá, konkrétan leteszteltem, hogyan tartja magát másnap. Ugyanolyan finom, mint mikor frissen fogyasztottuk, egyáltalán nem száradt meg, nagyon ízletes és puha maradt! :) Ajánlom a receptet azoknak, akik rendelkeznek kenyérsütő géppel, mivel azzal könnyen elkészíthető. A családunk ezt a receptet egy "tuti" receptnek könyvelte el, mivel nem igényel extra hozzávalókat, az elkészítése valóban könnyű, és a végeredmény garantáltan finom, amelyre megéri várni. Ráadásul sok jó hozzávalóval fel lehet dobni ezt a receptet, amelyből igazi finom, friss, egészséges házi zsemlék készülhetnek. A recept elkészíthető saját kezűleg is: egy alapos dagasztás (a gép kb. 20 percig folyamatosan dagaszt), és egy bő órát, akár másfél órát is hagyni kell a tésztát kelni, kellemesen meleg helyen. Nekünk otthon van ehhez a recepthez megfelelő csésze ("cup"), evőkanál és kávéskanál, így az átváltások a következőek, lemértem s megadtam őket: 1 csésze liszt 130 g lisztnek felel meg, 1 csésze víz 240 ml víz, 1 ek 15 g-ot takar, 1 kk 10 g-ot. A biztos eredmény érdekében javasolt a kenyérlisztek felhasználása, de fehérlisztből is elkészíthető a zsemle. Akinek nincs otthon teljes kiőrlésű lisztje vagy ilyesmi, akkor dolgozhat 4 csésze fehérlisztből is a 3 fehér és 1 rozs helyett. Az sem okozhat gondot, ha puffasztott amarántmaggal vagy búzakorpával, zabkorpával gazdagítjuk a receptet. Viszont érdemes azt tenni, hogy ha hozzáadok ezekből pl. 2 evőkanálnyit, akkor ugyanennyit vegyünk el a lisztből is, mert a végén elronthatjuk velük az arányokat, és nem úgy fog megkelni a tészta, ahogy elvártuk volna. Miután megkelt a tészta, akkor pihentethetjük további 15-20 percig, utána kifli is formázható belőle, s ugyanilyen módszerrel kifliket is süthetünk ebből a tésztából.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...