Házi kovászos kenyér
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Csucsi08
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
Aktív kovászhoz
-
5g kovász9 kcal
-
25g kenyérliszt bl8090 kcal
-
20g víz0 kcal
Kenyérhez
-
50g kovász91 kcal
-
125g kenyérliszt bl80451 kcal
-
88g víz0 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
4g só0 kcal
Összesen
675
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
Aktív kovászhoz
-
20g kovász36 kcal
-
100g kenyérliszt bl80361 kcal
-
80g víz0 kcal
Kenyérhez
-
200g kovász364 kcal
-
500g kenyérliszt bl801805 kcal
-
350g víz0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
14g só0 kcal
Összesen
2701
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
Aktív kovászhoz
-
1.6g kovász3 kcal
-
7.8g kenyérliszt bl8028 kcal
-
6.3g víz0 kcal
Kenyérhez
-
15.6g kovász28 kcal
-
39.1g kenyérliszt bl80141 kcal
-
27.4g víz0 kcal
-
1.2g sertészsír11 kcal
-
1.1g só0 kcal
Összesen
211
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.7 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1687.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 175 mg
-
Nátrium 1364 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 129.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 130.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 123 micro
Összesen
675
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.9 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6750.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 276 mg
-
Kálcium 122 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 179 mg
-
Foszfor 701 mg
-
Nátrium 5458 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 518.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 520.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 227 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 494 micro
Összesen
2701
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 527.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 427 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
211
kcal
Hozzávalók
Aktív kovászhoz
-
20 g kovász
-
100 g kenyérliszt bl80
-
80 g víz
Kenyérhez
-
200 g kovász
-
500 g kenyérliszt bl80
-
3.5 dl víz
-
15 g sertészsír
-
14 g só
Elkészítés
Aktív kovászhoz
- A hűtőben lapuló anyakovászomból előző este kiveszünk 20 grammot, amit 100 gramm liszttel és 80 gramm (fontos, hogy nem deciliter) langyos vízzel elkeverünk, majd körülbelül 9-10 órára meleg helyen hagyjuk, hogy életre kelljen. Ezen folyamat ideje persze kovászonként eltérő lehet.
Kenyérhez
- Reggel az 500 gramm lisztet átszitáljuk, és finoman összekeverjük a langyos vízzel, majd 30 percre állni hagyjuk, ezt nevezzük autolizálásnak.
- Majd a liszt-víz keveréket dagasztógépbe helyezzük, beindítjuk a dagasztást, és lassan hozzátesszük az aktív kovászt. Ha picit homogenizálódott, hozzáadjuk a zsírt, majd 1-2 perc után a sót is. Fontos, hogy a só kerüljön bele a legutoljára. A dagasztás nálam mindösszesen 10 perc szokott lenni. (Aki nagyon bizonytalan még a kovásszal, vagy annak érettségével, az egy kevéske élesztővel rásegíthet, korábban én is így próbálkoztam.)
- Ezután egy olívaolajjal kikent tálba tesszük a tésztát, és sziromhajtogatás után, fóliával vagy tetővel lefedve (ki milyen tálba helyezi) meleg helyen pihentetjük. Majd még további három alkalommal 30 percenként újra meghajtogatjuk, ami után 2 órát hagyjuk pihenni.
- A 2 óra letelte után ismét sziromhajtogatást végzünk, ami után újabb 30 percet pihen a tésztánk.
- Utána enyhén lisztes felületen formázzuk a tésztát -ki hogy készíti-, én vekni formát készítettem, mert olyan a szakajtóm alakja. Formázás után alaposan kilisztezett szakajtóba helyezzük, letakarjuk konyharuhával, és ismét meleg helyre tesszük. Itt már érdemes figyelgetni. A hőmérséklettől is függ, mennyi időt érdemes várni, én jelen esetben 2,5 órát kelesztettem sütés előtt.
- Eközben a sütőt 230 fokra melegítjük, amiben elhelyezzük a jénaink alsó tálját, legalulra pedig egy vízzel teli tepsit helyezünk, hogy a sütéshez megfelelő gőz képződhessen.
- A kenyeret sütőpapírra borítjuk, pengével finoman végigvágjuk, majd egy mozdulattal a sütőpapíron pihenő kenyeret átemeljük a sütőből kivett forró jénaiba. A jénai tetejét lespricceljük vízzel, majd ráhelyezzük, és be a sütőbe.
- 10 perc sülés után kivesszük a vízzel teli tepsit. Összesen 20-25 percig sütjük a kenyeret fedővel, ez idő után levesszük a fedőt, a hőfokot pedig visszaveszem 200 fokra, majd további 30-35 percig sütjük, hogy jó ropogós héja legyen.
- Amikor elkészült, kivesszük a kenyeret, gyorsan lespricceljük vízzel (ez is a héj ropogósságát segíti elő), majd rácson hagyjuk kihűlni, mielőtt megvágnánk.
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 6507
- Feltöltés dátuma: 2020. május 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Csucsi08
1 recept
A testvérem mesélte, hogy próbál kovászt nevelni, de vagy elfelejtkezik róla, vagy nem sikerül neki a kenyér, így félbe is hagyta. Ezen felbuzdulva rávettem magam, hogy én is megpróbálom a nevelést, ami már alapjában, olyan különleges volt, hogy pluszban gondoskodni kell "valakiről" :) Etetni, nevelgetni. Korábban nem is gondoltam volna, hogy el tud ragadni a házi kenyérkészítés csodája. Élesztős péksütiket eddig is csináltam már, de a kovász az egy egészen más világ nekem. Sok-sok próbálkozás után ez a recept vált be a legjobban.