Házi készítésű pappardelle tészta pesto rossoval
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 12% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához (1 adag)
-
41g rétesliszt150 kcal
-
0g só0 kcal
-
28g tojás35 kcal
A tésztára
-
50g pesto195 kcal
Összesen
380
kcal
- 12% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához (1 adag)
-
165g rétesliszt601 kcal
-
0g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
A tésztára
-
200g pesto780 kcal
Összesen
1519
kcal
- 12% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához (1 adag)
-
34.7g rétesliszt126 kcal
-
0g só0 kcal
-
23.2g tojás29 kcal
A tésztára
-
42.1g pesto164 kcal
Összesen
319
kcal
- 12% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 672.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 525 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 23.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 129 micro
Összesen
380
kcal
- 12% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.2 g
Zsír
-
Összesen 82.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2690.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 86 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 370 mg
-
Nátrium 2101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 142.6 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 93.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 88 micro
-
Kolin: 302 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 517 micro
Összesen
1519
kcal
- 12% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 566.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 442 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 19.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
Összesen
319
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához (1 adag)
- DAGASZTÁS A lisztet és a sót egy kupacba halmozzuk a munkafelületen, majd egy kis mélyedést készítetünk a tojásoknak. Egy villa segítségével, belülről haladva, a tojásokat óvatosan elkezdjük a liszttel összekeverni, vigyázva, hogy a tojások ne folyjanak ki a fészekből. Amikor a tojásos egyveleg már megszilárdult annyira, hogy ne folyjon szét, villáról átváltunk a két kezünkre, és laza mozdulatokkal beledolgozunk annyi lisztet, amennyit éppen felvesz. Vigyázzunk, nehogy túl sok lisztet erőltessünk a masszába, mert akkor túl kemény lesz a tésztánk. Ezután következik a karizmainkat alaposan megmozgató, csaknem 15 perces, dagasztási fázis. (Az elején előfordulhat, hogy kissé ragacsos a massza, ilyenkor meg kell hinteni liszttel.) A 15 perc nem szentírás, érezni, mikor a tésztabuci állaga eléri az optimális állapotot: rugalmas, ugyanakkor puha. (Fontos, hogy előre irányuló mozdulatokkal dolgozzunk, ezáltal elkerülhetjük, hogy a tésztát a munkafelületbe préseljük.) Amikor ezzel megvagyunk, follpackba csomagoljuk a tésztát, és 45 percre félretesszük pihenni (szobahőmérsékleten).
- NYÚJTÁS 45 perc alatt megpuhul annyira a tészta, hogy könnyedén tudjuk nyújtani. A nyújtás lényegében három fázisból állt: elsőként a fóliából kicsomagolt bucit kézzel pogácsává lapogatjuk, majd a tészta felső harmadától elkezdjük a nyújtófát kifelé tolni, s minden egyes nyújtás után 90º-al elforgatjuk, egészen addig, míg kerek nem lesz. Ezután a tésztalap túlsó végére helyezzük a nyújtófát, visszahajtjuk a tészta végét a fára, és nyomást kifejtve, oda-vissza mozdulatokkal legöngyöljük a nyújtófáról. Így folytatjuk, egyre többet visszahajtva a tésztalapból, mígnem a teljes mennyiséget feltekerjük, s visszagörgetjük. Ezután a tészta ellenkező végétől megismételjük a feltekerést. A végén egy ovális, 1 mm vastagságú tésztát kapunk, melyet félreteszünk néhány percre, míg a tészta megszikkad annyira, hogy készen áll a metéléshez.
- METÉLÉS A tésztalapot három rétegben összehajtjuk, és egy éles kés segítségével kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk. Nem kell arra törekedni, hogy szabályos, mm-re egyforma tésztacsíkokat kapjunk. (Nekem éppen az eltérésekből fakadó játékosságuk tetszik.)
- KIFŐZÉS Mialatt a tésztát metéljük, egy nagy lábasban vizet forralunk (olaj nélkül, sóval), s mikor lobog a víz, beledobjuk a csíkokat. A tésztát al dentére (roppanósra) főzzük.
- A pesto szószt egy kis tésztavízzel hígítva felmelegítjük, majd a kész, leszűrt tésztát beleforgatjuk.(A friss tészta a Szakácsok könyve alapján készült.)
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 101
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 45624
- Feltöltés dátuma: 2007. november 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Petra
537 recept
Hogy rászántam magam a friss tészta készítésére, a pesto szósznak köszönhetem, melyre a Balaton-felvidéken, egy kedves, vasárnapi piacon tettem szert. Régebben volt még egy halovány próbálkozásom, mikor a Nagymamám házi készítésű mákos tésztáját majszolva felbuzdultam, de ez inkább elvette a kedvem az egésztől, mintsem meghozta volna. Néhány évnek kellett eltelnie, hogy a kudarcélményt felül tudta múlni a kihívás iránti vágy. Egyszóval: elérkezett a pillanat.