r
Nosalty Logó

Házi áfonyás palacsinta

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Mártika és Feri
Házi áfonyás palacsinta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A palacsintatésztához

Az áfonyás töltelékhez

460
Kalória
9.9g
Fehérje
59.2g
Szénhidrátok
20.4g
Zsír
150.5g
Víz
97.6g
Koleszterin
3.6g
Rost
22.2g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A palacsintatésztához

Az áfonyás töltelékhez

Összesen 460 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A palacsintatésztához

Az áfonyás töltelékhez

Összesen 2751 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A palacsintatésztához

Az áfonyás töltelékhez

Összesen 159 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    316.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    150.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    210 micro
Összesen 460 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    59.5 g

Zsír

  • Összesen
    122.6 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    586 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1901.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    131 mg
  • Kálcium
    569 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    685 mg
  • Nátrium
    381 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    355.1 g
  • Cukor
    133 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    903.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    363 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    40 mg
  • C vitamin:
    70 mg
  • D vitamin:
    129 micro
  • K vitamin:
    123 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    500 mg
  • Retinol - A vitamin:
    343 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1259 micro
Összesen 2751 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    109.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    52 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 159 kcal

Elkészítés

A palacsintatésztához

  1. Az áfonyás töltelékhez az áfonya felét egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, a citrom kifacsart levét, valamint lereszelt héját, sűrűre főzzük.
  2. Ezután hozzáadjuk a maradék áfonyát, és még 5 percig főzzük.
  3. A palacsintákhoz a felütött tojásokat a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel elkeverjük.Ha szükséges, szódavizet adunk hozzá, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapjunk.
  4. Az így kapott palacsintatészta alapanyagot legalább fél órát pihentetjük, majd serpenyőben megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)
  5. A palacsintákat tányérra helyezzük, ráhalmozunk egy adag gyümölcsöt, és összehajtogatjuk, porcukorral, tejszínhabbal díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 20 perc

Az áfonya savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is.  A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg. Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk. Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz. Az áfonya gyümölcse közkedvelt lekvárok, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke. A II. világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a feketeáfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban az áfonya kivonata kapható.  

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!