Hamis tepertős papucs szilvalekvárral
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
0g só0 kcal
-
19g tej11 kcal
-
4 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
13g tejföl25 kcal
-
13g vaj90 kcal
A rétegezéshez és sütéshez
-
25g vaj179 kcal
-
8g miso15 kcal
-
19g dió123 kcal
-
75g szilvalekvár116 kcal
-
7g tojás9 kcal
Összesen
821
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g tej84 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
100g vaj717 kcal
A rétegezéshez és sütéshez
-
200g vaj1434 kcal
-
60g miso119 kcal
-
150g dió981 kcal
-
600g szilvalekvár930 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
6552
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
25.1g finomliszt91 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.5g tej4 kcal
-
1.5g friss élesztő2 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
5g vaj36 kcal
A rétegezéshez és sütéshez
-
10g vaj72 kcal
-
3g miso6 kcal
-
7.5g dió49 kcal
-
30.1g szilvalekvár47 kcal
-
2.8g tojás3 kcal
Összesen
328
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.3 g
Zsír
-
Összesen 48.5 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 165 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 688.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 207 mg
-
Nátrium 311 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 36.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 301 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 295 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
821
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 106.6 g
Zsír
-
Összesen 387.8 g
-
Telített zsírsav 179 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 96 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 87 g
-
Koleszterin 1318 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5506.9 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 227 mg
-
Kálcium 685 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 412 mg
-
Foszfor 1655 mg
-
Nátrium 2486 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 667.4 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 291.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2410 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 620 micro
-
Kolin: 710 mg
-
Retinol - A vitamin: 2360 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 583 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 789 micro
Összesen
6552
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 19.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 276 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
328
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
1 csipet só
-
150 ml tej
-
30 g friss élesztő
-
1 ek cukor
-
2 db tojássárgája
-
100 g tejföl
-
100 g vaj
A rétegezéshez és sütéshez
Elkészítés
A tésztához
- A cukrot elkeverjük a langyos tejjel, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk benne. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a puha vajat és a felfutott élesztős tejet. Ruganyos tésztát gyúrunk belőle, majd lisztezett felületen 10 percig dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A rétegezéshez és sütéshez
- A vajat elkeverjük a misóval, a diót egy aprítógépben durvára daráljuk.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd megkenjük a vajas keverékkel és megszórjuk a dióval. Lehajtjuk a felső harmadát, majd arra az alsót, majd a jobb és a bal oldalról is behajtogatjuk. Az így kapott kis téglatestet frissentartó fóliába csomagoljuk, majd 20 percre a hűtőbe tesszük piheni.
- Miután kivettük, a tésztát elforgatjuk balra 90 fokkal, kinyújtjuk és megismételjük a hajtogatást. Újabb pihentetés következik, majd a forgatás, kinyújtás és hajtogatás sorozata még egyszer. Ekkor a tésztát egy órára visszatesszük a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen.
- A megdermedt tésztát vékonyra nyújtjuk, majd kis négyzeteket vágunk belőle. Ezeket megtöltjük szilvalekvárral, és két csücsköt középen összecsípünk, hogy megkapjuk a jellegzetes papucsformát.
- A süteményeket lekenjük egy felvert tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, porcukorral nagyon enyhén meghintve.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 2930
- Feltöltés dátuma: 2023. november 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
381 recept
Gyermekkorom (és már örökre letűnt húsevő éveim) egyik kedvenc süteménye a tepertős-szilvalekváros papucs volt. A vegetáriánussá válás egyik nagy szomorúsága, hogy többé nem ehettem ebből a különleges nyalánkságból, szerencsére az alábbi recept megszületésével már a múlté: ha töpörtyű ugyan nem is kerül bele, az élményt ugyanúgy hozza a papucs, frissen sülve, másnaposan, neadjisten még a harmadik nap is.