Halászlé 4.
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
125g ponty95 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3 kcal
-
8g zöldpaprika1 kcal
-
8g paradicsom2 kcal
-
0g só0 kcal
-
63 kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1500g ponty1143 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0g só0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
72.6g ponty55 kcal
-
13.1g vöröshagyma5 kcal
-
0.6g fűszerpaprika2 kcal
-
4.8g zöldpaprika1 kcal
-
4.8g paradicsom1 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.1g napraforgó olaj36 kcal
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 441.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 324 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 89.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 741 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 313 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 214 micro
-
Lut-zea 224 micro
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 166.5 g
Zsír
-
Összesen 137.5 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 45 g
-
Koleszterin 594 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5294.7 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 115 mg
-
Kálcium 471 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 326 mg
-
Foszfor 3884 mg
-
Nátrium 466 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.1 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 1078.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 433 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 112 mg
-
D vitamin: 8892 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 211 micro
-
Kolin: 617 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 190 micro
-
β-karotin 3761 micro
-
β-crypt 748 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 2686 micro
- 12% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 256.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 188 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 430 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 182 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 124 micro
-
Lut-zea 130 micro
Hozzávalók
-
3 db vöröshagyma
-
3 ek fűszerpaprika
-
1 db zöldpaprika
-
1 db paradicsom
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A halat tisztítjuk, fejét uszzonyait levágjuk, a törzset szeleteljük. A hagymát kockára vágjuk.
- A fejeket, uszonyokat feltesszük főni annyi vízben, ami jól ellepi.
- Hosszasan főzzük.
- Kiemeljük a bográcsból a csontokat, a csontokon lévő megfőtt húsdarabokat lecsipkedjük és visszadobjuk a bográcsba.
- Ha nincs a lé tetején elég zsiradék, akkor hozzáöntünk egy kevés olajat (a pirospaprika ízanyaga ti. zsírban oldódnak).
- Hozzáadjuk a hagymát, pirospaprikát, zöldpaprikát, paradicsomot, sózzuk és tovább forraljuk még egy fél órát.
- Hozzáadjuk a halszeleteket, egyet rottyan még és készen van.
- Receptkönyvben: 80
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 76
- Össznézettség: 71994
- Feltöltés dátuma: 2008. október 18.
Ajánló
Leginkább szabadtéri összejövetelek alkalmával készítjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Megosztom Veletek a halászlé ügyében eddig összegyűjtött ismereteimet. Halászlének nevezzük - szerintem - azt az ételt, amely hagyományosan bográcsban készül, nagyhalból (ponty vagy harcsa), hagymából és pirospaprikából. A halász a Dunánál, a Tiszánál vagy a Balatonnál úgy készítette, hogy megtisztította halat, levágta a fejet, uszonyokat, a törzset felszeletelte. A leeső darabokat (fej, uszonyok) beletette a bográcsba (a belsőségek - a tej vagy ikra kivételével - a macskának jártak, akkoriban nem volt ételpocsékolás!), vizet öntött rá, aztán egyénileg változó sorrendben adta a többi hozzávalót. Vagy együtt főzte a hagymával és a pirospaprikával, ha volt éppen, zöldpaprikával és paradicsommal, vagy először egy jó erős alaplét főzött (hal-íz a csontokból jön), kiemelte belőle a csontokat (a kutyájának dobta), és utána adta a hagymát, pirospaprikát (zöldpaprikát, paradicsomot), főzte még egy ideig, aztán legvégül beletette a halszeleteket, amellyel gyakorlatilag készen is van a halászlé. A halászlé mellé adott tésztát a dunaiak hozták divatba - nekem nagyon bejön! A paszírozást pedig a vendéglátó ipar "találta ki" - a halász sohasem pocsékolta volna a sütnivaló kishalat a levesbe, meg hogyan is paszírozott volna? Az étteremben viszont az a cél, hogy minél tartalmasabb legyen a leves, plusz a paprikás lisztbe forgatott sült keszeg egyáltalában nem elegáns éttermi étek. A piacon minden vasárnap főzünk valamit, legtöbbször bográcsban. A mi halászlénk úgy készül, hogy először alaplét főzünk majd kidobjuk a csontokat, úgy megyünk tovább. Otthon a fazékban is így készítem. Az alaplét le is fagyasztjuk néha, ha a halszeletekből valami más készül éppen (harcsapaprikás mondjuk).