r
Nosalty Logó

Halászlé 4.

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Halászlé 4.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 172 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2060 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 100 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    441.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    324 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    741 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    313 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    214 micro
  • Lut-zea
    224 micro
Összesen 172 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    166.5 g

Zsír

  • Összesen
    137.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    45 g
  • Koleszterin
    594 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5294.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    115 mg
  • Kálcium
    471 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    326 mg
  • Foszfor
    3884 mg
  • Nátrium
    466 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    1078.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    433 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    112 mg
  • D vitamin:
    8892 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    211 micro
  • Kolin:
    617 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    190 micro
  • β-karotin
    3761 micro
  • β-crypt
    748 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    2686 micro
Összesen 2060 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    256.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    188 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    430 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    182 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    124 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 100 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A halat tisztítjuk, fejét uszzonyait levágjuk, a törzset szeleteljük. A hagymát kockára vágjuk.
  2. A fejeket, uszonyokat feltesszük főni annyi vízben, ami jól ellepi.
  3. Hosszasan főzzük.
  4. Kiemeljük a bográcsból a csontokat, a csontokon lévő megfőtt húsdarabokat lecsipkedjük és visszadobjuk a bográcsba.
  5. Ha nincs a lé tetején elég zsiradék, akkor hozzáöntünk egy kevés olajat (a pirospaprika ízanyaga ti. zsírban oldódnak).
  6. Hozzáadjuk a hagymát, pirospaprikát, zöldpaprikát, paradicsomot, sózzuk és tovább forraljuk még egy fél órát.
  7. Hozzáadjuk a halszeleteket, egyet rottyan még és készen van.
  • Receptkönyvben: 80
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 76
  • Össznézettség: 71994
  • Feltöltés dátuma: 2008. október 18.

Ajánló

Leginkább szabadtéri összejövetelek alkalmával készítjük.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Halászlé 4.
Harmathy Ildikó 313 recept

Megosztom Veletek a halászlé ügyében eddig összegyűjtött ismereteimet. Halászlének nevezzük - szerintem - azt az ételt, amely hagyományosan bográcsban készül, nagyhalból (ponty vagy harcsa), hagymából és pirospaprikából. A halász a Dunánál, a Tiszánál vagy a Balatonnál úgy készítette, hogy megtisztította halat, levágta a fejet, uszonyokat, a törzset felszeletelte. A leeső darabokat (fej, uszonyok) beletette a bográcsba (a belsőségek - a tej vagy ikra kivételével - a macskának jártak, akkoriban nem volt ételpocsékolás!), vizet öntött rá, aztán egyénileg változó sorrendben adta a többi hozzávalót. Vagy együtt főzte a hagymával és a pirospaprikával, ha volt éppen, zöldpaprikával és paradicsommal, vagy először egy jó erős alaplét főzött (hal-íz a csontokból jön), kiemelte belőle a csontokat (a kutyájának dobta), és utána adta a hagymát, pirospaprikát (zöldpaprikát, paradicsomot), főzte még egy ideig, aztán legvégül beletette a halszeleteket, amellyel gyakorlatilag készen is van a halászlé. A halászlé mellé adott tésztát a dunaiak hozták divatba - nekem nagyon bejön! A paszírozást pedig a vendéglátó ipar "találta ki" - a halász sohasem pocsékolta volna a sütnivaló kishalat a levesbe, meg hogyan is paszírozott volna? Az étteremben viszont az a cél, hogy minél tartalmasabb legyen a leves, plusz a paprikás lisztbe forgatott sült keszeg egyáltalában nem elegáns éttermi étek. A piacon minden vasárnap főzünk valamit, legtöbbször bográcsban. A mi halászlénk úgy készül, hogy először alaplét főzünk majd kidobjuk a csontokat, úgy megyünk tovább. Otthon a fazékban is így készítem. Az alaplét le is fagyasztjuk néha, ha a halszeletekből valami más készül éppen (harcsapaprikás mondjuk).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...