Hagyományos fonott kalács Vicikótól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Vicikó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
83g finomliszt303 kcal
-
42g tej23 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
4 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
13g vaj96 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
1g só0 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
3g tej2 kcal
-
2g jégcukor6 kcal
-
14 kcal
Összesen
503
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g tej140 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
6g só0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g tej11 kcal
-
10g jégcukor39 kcal
-
14g mandulapehely83 kcal
Összesen
3020
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
48.5g finomliszt177 kcal
-
24.2g tej14 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
2.4g friss élesztő3 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
-
7.8g vaj56 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
1.9g tej1 kcal
-
1g jégcukor4 kcal
-
1.4g mandulapehely8 kcal
Összesen
295
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.5 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 95 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 722.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 428 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 23.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
503
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.8 g
Zsír
-
Összesen 92.9 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 569 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4335.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 199 mg
-
Kálcium 496 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 166 mg
-
Foszfor 884 mg
-
Nátrium 2568 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 460.8 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 138.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 701 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 388 micro
-
Kolin: 389 mg
-
Retinol - A vitamin: 688 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 145 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 553 micro
Összesen
3020
kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 420.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 249 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
295
kcal
Hozzávalók
-
500 g finomliszt
-
50 g cukor
-
25 g friss élesztő
-
1 db tojás
-
80 g vaj
-
1 teáskanál só
-
2 ek tej
-
1 ek jégcukor
-
2 ek mandulapehely
Elkészítés
- A lisztet beleszitáljuk a robotgép táljába.
- A tejet megmelegítjük (ujjunkkal ellenőrizzük, hogy ne legyen forró!), és beleöntjük egy kisebb keverőtálba. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kristálycukrot, és egy egész felvert tojást. Egy kézi habverővel, vagy villával alaposan elkeverjük, míg az élesztő szinte fel nem olvad (kb 1/2 perc).
- A liszthez adjuk a puha vajat, sót, belereszeljük a citromhéjat, és egyszerre, felfuttatás nélkül hozzáöntjük az élesztős tejet.
- Beindítjuk a dagasztókarral ellátott robotgépet, és hagyjuk kb. 4-5 percig dolgozni. Amikor a tészta szép egynemű, sima, leállítjuk a gépet. Kiemeljük a tésztát a tálból, lisztet szórunk alá, majd visszatesszük.
- Nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 60-80 perc alatt megkelesztjük, min. a duplájára.
- Lisztezett felületre kivesszük a tésztát. Nem dagasztjuk tovább, hanem kézzel ellapítjuk téglalap alakúra, vagy kissé nyújtjuk még sodrófával (kb. 40 x 30 cm). Ha négyes fonatot szeretnénk, akkor hosszában középen kettőbe, ha hármas fonatot, háromba vágjuk, így lesz 2 fél, ill. 3 tésztacsíkunk.
- A tésztákat egyenként a hosszanti oldalától felgöngyölítjük, mint a rétest, majd ezeket tovább, hosszúra sodorjuk (a kettesnél kb. 80 cm, a hármasnál ennél rövidebbre). Tetszés és kedv szerint összefonjuk. Én négyes fonatot készítettem most.
- Papírozott tepsire helyezzük a tésztát, megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával. Ízlés szerint megszórjuk mandulapehellyel és jégcukorral. Hagyjuk kb. 20 percet meleg helyen tovább kelni.
- Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés), majd a sütő középső rácsára helyezzük, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük. A sütési idő felénél visszavehetjük a sütőt 180°C-ra.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x40
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 3618
- Feltöltés dátuma: 2015. április 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Vicikó
251 recept
Egy alaprecept, ami a régi idők ízét, nekem egyben Nagymamám kalács-csodáinak emlékét eleveníti fel... Vajjal megkenve, házi kakaóval...! Hhmm Szerintünk igen finom, akár másnap, harmadnap is tökéletes, finom puha, ízes marad. A mai világban már igen sok konyhai segédeszközünk van, amikből egyet itt is bátran bevethetünk. Akinek van robotgépe, akkor azt, de a kézi mixer is jól jön. Ha nincs egyik sem, hát marad a puszta kézi erő a tészta kidolgozásához. Akinek a fonatok készítésénél kérdése merülne fel (vagy netán ötös-hatost szeretne készíteni), annak ajánlom, hogy interneten videóoldalakon nézzen utána. Mert tényleg remek segítségeket lehet kapni.