r
Nosalty Logó

Hagyományos fonott kalács Vicikótól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Hagyományos fonott kalács Vicikótól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 503 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 295 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    722.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    428 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 503 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.8 g

Zsír

  • Összesen
    92.9 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    569 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4335.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    496 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    884 mg
  • Nátrium
    2568 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    460.8 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    138.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    701 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    388 micro
  • Kolin:
    389 mg
  • Retinol - A vitamin:
    688 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    145 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    553 micro
Összesen 3020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    420.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    249 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 295 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet beleszitáljuk a robotgép táljába.
  2. A tejet megmelegítjük (ujjunkkal ellenőrizzük, hogy ne legyen forró!), és beleöntjük egy kisebb keverőtálba. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kristálycukrot, és egy egész felvert tojást. Egy kézi habverővel, vagy villával alaposan elkeverjük, míg az élesztő szinte fel nem olvad (kb 1/2 perc).
  3. A liszthez adjuk a puha vajat, sót, belereszeljük a citromhéjat, és egyszerre, felfuttatás nélkül hozzáöntjük az élesztős tejet.
  4. Beindítjuk a dagasztókarral ellátott robotgépet, és hagyjuk kb. 4-5 percig dolgozni. Amikor a tészta szép egynemű, sima, leállítjuk a gépet. Kiemeljük a tésztát a tálból, lisztet szórunk alá, majd visszatesszük.
  5. Nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 60-80 perc alatt megkelesztjük, min. a duplájára.
  6. Lisztezett felületre kivesszük a tésztát. Nem dagasztjuk tovább, hanem kézzel ellapítjuk téglalap alakúra, vagy kissé nyújtjuk még sodrófával (kb. 40 x 30 cm). Ha négyes fonatot szeretnénk, akkor hosszában középen kettőbe, ha hármas fonatot, háromba vágjuk, így lesz 2 fél, ill. 3 tésztacsíkunk.
  7. A tésztákat egyenként a hosszanti oldalától felgöngyölítjük, mint a rétest, majd ezeket tovább, hosszúra sodorjuk (a kettesnél kb. 80 cm, a hármasnál ennél rövidebbre). Tetszés és kedv szerint összefonjuk. Én négyes fonatot készítettem most.
  8. Papírozott tepsire helyezzük a tésztát, megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával. Ízlés szerint megszórjuk mandulapehellyel és jégcukorral. Hagyjuk kb. 20 percet meleg helyen tovább kelni.
  9. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés), majd a sütő középső rácsára helyezzük, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük. A sütési idő felénél visszavehetjük a sütőt 180°C-ra.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3620
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hagyományos fonott kalács Vicikótól
Vicikó 251 recept

Egy alaprecept, ami a régi idők ízét, nekem egyben Nagymamám kalács-csodáinak emlékét eleveníti fel... Vajjal megkenve, házi kakaóval...! Hhmm Szerintünk igen finom, akár másnap, harmadnap is tökéletes, finom puha, ízes marad.  A mai világban már igen sok konyhai segédeszközünk van, amikből egyet itt is bátran bevethetünk. Akinek van robotgépe, akkor azt, de a kézi mixer is jól jön. Ha nincs egyik sem, hát marad a puszta kézi erő a tészta kidolgozásához. Akinek a fonatok készítésénél kérdése merülne fel (vagy netán ötös-hatost szeretne készíteni), annak ajánlom, hogy interneten videóoldalakon nézzen utána. Mert tényleg remek segítségeket lehet kapni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...