Gyömbéres-szójaszószmázas lazac
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
78g vadlazac110 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
18g szójaszósz11 kcal
-
25g száraz vörösbor21 kcal
-
18g mirin23 kcal
-
5g barna cukor19 kcal
-
11g lime3 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
23g újhagyma4 kcal
-
1g szezámmag3 kcal
Összesen
219
kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
310g vadlazac440 kcal
-
24g gyömbér19 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
70g szójaszósz42 kcal
-
100g száraz vörösbor82 kcal
-
70g mirin94 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
43g lime11 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
-
2g szezámmag11 kcal
Összesen
872
kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
41.6g vadlazac59 kcal
-
3.2g gyömbér3 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
9.4g szójaszósz6 kcal
-
13.4g száraz vörösbor11 kcal
-
9.4g mirin13 kcal
-
2.7g barna cukor10 kcal
-
5.7g lime1 kcal
-
1.1g olívaolaj9 kcal
-
12.4g újhagyma2 kcal
-
0.3g szezámmag2 kcal
Összesen
117
kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.9 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1319.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 193 mg
-
Nátrium 1017 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 126 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 157 micro
Összesen
219
kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.7 g
Zsír
-
Összesen 29.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5278.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 117 mg
-
Kálcium 156 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 156 mg
-
Foszfor 772 mg
-
Nátrium 4068 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 503.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 119 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 133 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 341 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 628 micro
Összesen
872
kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 709 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 546 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 67.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
117
kcal
Hozzávalók
-
70 ml szójaszósz
-
1 dl száraz vörösbor
-
70 ml mirin
-
2 ek barna cukor
-
1 ek olívaolaj
Elkészítés
- Keverjük össze a szójaszószt, a vörösbort, a mirint, a barna cukrot, a reszelt fokhagymát és a gyömbér háromnegyed részét egy serpenyőben. Főzzük össze 10 percig, amíg az emulzió térfogata a felére csökken. A tűzről levéve adjuk hozzá a maradék reszelt gyömbért és a lime levét. Hagyjuk kihűlni.
- A tepsink alját bekenjük olívaolajjal, majd ráfektetjük a lazacot, bőrös felével lefelé. Egy evőkanálnyi mázat a halra kenünk, majd várjunk 5 percet, hogy alaposan magába szívja. Ezután a mázból még egy evőkanálnyit a halra kanalazunk.
- Mehet a sütőbe: 10 percig sütjük 250 fokon (ha nem sietünk, alacsonyabb hőfokon sütve megakadályozhatjuk, hogy a zsír kiváljon a halból, így a hal szaftos és zamatos marad). 10 perc után kivesszük, majd egy újabb evőkanál mázat kanalazunk a halra, és visszatesszük a sütőbe további 10 percre. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a mázunk legalább a felét rá nem kanalazzuk a halra, és a lazac kellően átsül (nyugodtan szúrjuk meg, és nézzük meg, hogy a halhús mindenhol átsült-e). Ügyeljünk rá, hogy ne túl vastag rétegben kerüljön rá a máz, mert egy intenzív, markáns ízekkel teli mázzal van dolgunk. Miután megsült, díszítsük apróra vágott újhagymával, szezámmaggal.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 2016
- Feltöltés dátuma: 2021. december 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
Azt hiszem, ez lett az egyik kedvenc lazacreceptem azok közül, melyeket az elmúlt évek során kipróbáltam. Ennek az ázsiai stílusú halreceptnek az a csíziója, hogy a gyömbér és az édeskés, szójaszószos máz tökéletes kiegészítője a lazacnak, ráadásul meglepően egyszerű elkészíteni. Alacsonyabb hőfokon sütve megakadályozhatjuk, hogy a zsír kiváljon a halból, így a hal szaftos és zamatos marad. Ha esetleg marad a mázból, bármilyen más alapanyagra is felhasználható, mint például tengeri herkentyűkre vagy sertéshúsra. A vörösbor nem igazán ázsiai alapanyag, de valóban jól működik a mázban: mélyebb ízt ad, akárcsak egy szaké.