Görög húsgombócok citrommártásban
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
0 ÉRTÉKELÉS•
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A húsgolyókhoz
-
500 g darált sertéshús
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
A citrommártáshoz
680
Kalória
64.5g
Fehérje
38.1g
Szénhidrátok
30.1g
Zsír
370.5g
Víz
335g
Koleszterin
7.6g
Rost
2.6g
Cukor
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A húsgolyókhoz
-
125g darált sertéshús228 kcal
-
125g darált marhahús178 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g rizs90 kcal
-
25g vöröshagyma9 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
45g kapor19 kcal
-
45g menta32 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
A citrommártáshoz
Összesen
680
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A húsgolyókhoz
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
500g darált marhahús710 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g rizs358 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
180g menta126 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
A citrommártáshoz
Összesen
2716
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A húsgolyókhoz
-
22.1g darált sertéshús40 kcal
-
22.1g darált marhahús31 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
4.4g rizs16 kcal
-
4.4g vöröshagyma2 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
7.9g kapor3 kcal
-
7.9g menta6 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
A citrommártáshoz
Összesen
120
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.5 g
Zsír
-
Összesen 30.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 335 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1560.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 287 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 140 mg
-
Foszfor 738 mg
-
Nátrium 288 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 8 mg
Víz
-
Összesen 370.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 401 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 99 mg
-
D vitamin: 62 micro
-
K vitamin: 187 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 234 micro
-
Kolin: 344 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 570 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 876 micro
Összesen
680
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 257.9 g
Zsír
-
Összesen 120.6 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1340 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6240.3 g
-
Cink 36 mg
-
Szelén 336 mg
-
Kálcium 1150 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 559 mg
-
Foszfor 2952 mg
-
Nátrium 1150 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 152.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 30 mg
Víz
-
Összesen 1482.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1603 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 396 mg
-
D vitamin: 249 micro
-
K vitamin: 749 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 71 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 938 micro
-
Kolin: 1377 mg
-
Retinol - A vitamin: 335 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 2282 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3505 micro
Összesen
2716
kcal
- 13% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 275.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 65.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 155 micro
Összesen
120
kcal
Elkészítés
A húsgolyókhoz
- Tegyük a húsgombócok összes hozzávalóját egy nagy keverőtálba, és alaposan, de óvatosan keverjük be. Ne tömörítsük túl a húst. Fedjük le, és tegyük hűtőbe pihenni 1-2 órára.
- A húskeverékből diónyi méretű golyókat formázzunk, és kézzel görgessük simára. Sorakoztassuk őket egy tálra.
- Öntsünk körülbelül 1 liter vizet egy széles főzőedénybe (egy nagyobb serpenyő vagy vasedény is kiváló.) A vizet forraljuk fel, majd egyenként tegyük bele a húsgolyókat. Csak óvatosan, mert törékenyek lehetnek. A víznek majdnem el kell fednie a húsgombócokat, de nem egészen. Vegyük le a hőt, és pároljuk lefedve körülbelül 15 percig. Ne hagyjuk, hogy a víz felforrjon! Ha nincs kellően nagy edényünk, akkor fokozatosan ismételjük a gombócok adagolását addig, míg minden húsgolyó belekerül a főzőedénybe.
- A megfőtt húsgombócokat szedjük tálba, és lefedve tartsuk melegen. A forró főzővizet ne öntsük ki, szükségünk lesz hozzá a mártás elkészítéséhez.
A citrommártáshoz
- A húsgombócok párolása után egy közepes méretű tálban jól verjük fel a tojásokat, facsarjuk bele a citromlevet, és adjunk hozzá egy csipet sót.
- Merjünk ki nagyjából 4,5 dl húsgombóc-főzőfolyadékot, és szűrjük le. A tojás- és citromkeverék felverése közben öntsünk körülbelül 1 dl forró főzőlevet a tojásokhoz, hogy temperálja őket. Ezután lassan adagoljuk a maradék folyadékot is, miközben alaposan keverjük. Öntsük a mártást egy tiszta serpenyőbe, és óvatosan főzzük még néhány percig, de ne hagyjuk, hogy a szósz felforrjon, csak lassú tűzön főzzük. Akkor lesz tökéletes a mártás állaga, ha sűrűbb (itthon a fokhagymamártáshoz hasonló állagot kapunk sűrítés nélkül).
- A húsgombócokat szedjük tálakba, és merjünk rájuk forró citrommártást. Díszítsük friss petrezselyemmel.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 75 perc
- Főzés ideje: 30 perc
Görögországi utazásom során számos étteremben és kifőzdében találkoztam az étlapon a görög húsgombócokkal, amit darált sertés- és bárányhúsból készítenek rizs hozzáadásával, mindezt pedig a görög gasztronómiában tradicionálisan népszerű tojásos citromszósszal tálalják elő- vagy főételként.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!