r
Nosalty Logó

Görög húsgombócok citrommártásban

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Görög húsgombócok citrommártásban
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A húsgolyókhoz

A citrommártáshoz

680
Kalória
64.5g
Fehérje
38.1g
Szénhidrátok
30.1g
Zsír
370.5g
Víz
335g
Koleszterin
7.6g
Rost
2.6g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húsgolyókhoz

A citrommártáshoz

Összesen 680 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húsgolyókhoz

A citrommártáshoz

Összesen 2716 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húsgolyókhoz

A citrommártáshoz

Összesen 120 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.5 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    335 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1560.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    287 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    140 mg
  • Foszfor
    738 mg
  • Nátrium
    288 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    370.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    401 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    99 mg
  • D vitamin:
    62 micro
  • K vitamin:
    187 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    344 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    570 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    876 micro
Összesen 680 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    257.9 g

Zsír

  • Összesen
    120.6 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1340 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6240.3 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    336 mg
  • Kálcium
    1150 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    559 mg
  • Foszfor
    2952 mg
  • Nátrium
    1150 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    152.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    1482.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1603 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    396 mg
  • D vitamin:
    249 micro
  • K vitamin:
    749 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    71 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    938 micro
  • Kolin:
    1377 mg
  • Retinol - A vitamin:
    335 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    2282 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3505 micro
Összesen 2716 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    275.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    65.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    155 micro
Összesen 120 kcal

Elkészítés

A húsgolyókhoz

  1. Tegyük a húsgombócok összes hozzávalóját egy nagy keverőtálba, és alaposan, de óvatosan keverjük be. Ne tömörítsük túl a húst. Fedjük le, és tegyük hűtőbe pihenni 1-2 órára.
  2. A húskeverékből diónyi méretű golyókat formázzunk, és kézzel görgessük simára. Sorakoztassuk őket egy tálra.
  3. Öntsünk körülbelül 1 liter vizet egy széles főzőedénybe (egy nagyobb serpenyő vagy vasedény is kiváló.) A vizet forraljuk fel, majd egyenként tegyük bele a húsgolyókat. Csak óvatosan, mert törékenyek lehetnek. A víznek majdnem el kell fednie a húsgombócokat, de nem egészen. Vegyük le a hőt, és pároljuk lefedve körülbelül 15 percig. Ne hagyjuk, hogy a víz felforrjon! Ha nincs kellően nagy edényünk, akkor fokozatosan ismételjük a gombócok adagolását addig, míg minden húsgolyó belekerül a főzőedénybe.
  4. A megfőtt húsgombócokat szedjük tálba, és lefedve tartsuk melegen. A forró főzővizet ne öntsük ki, szükségünk lesz hozzá a mártás elkészítéséhez.

A citrommártáshoz

  1. A húsgombócok párolása után egy közepes méretű tálban jól verjük fel a tojásokat, facsarjuk bele a citromlevet, és adjunk hozzá egy csipet sót.
  2. Merjünk ki nagyjából 4,5 dl húsgombóc-főzőfolyadékot, és szűrjük le. A tojás- és citromkeverék felverése közben öntsünk körülbelül 1 dl forró főzőlevet a tojásokhoz, hogy temperálja őket. Ezután lassan adagoljuk a maradék folyadékot is, miközben alaposan keverjük. Öntsük a mártást egy tiszta serpenyőbe, és óvatosan főzzük még néhány percig, de ne hagyjuk, hogy a szósz felforrjon, csak lassú tűzön főzzük. Akkor lesz tökéletes a mártás állaga, ha sűrűbb (itthon a fokhagymamártáshoz hasonló állagot kapunk sűrítés nélkül).
  3. A húsgombócokat szedjük tálakba, és merjünk rájuk forró citrommártást. Díszítsük friss petrezselyemmel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 75 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

Görögországi utazásom során számos étteremben és kifőzdében találkoztam az étlapon a görög húsgombócokkal, amit darált sertés- és bárányhúsból készítenek rizs hozzáadásával, mindezt pedig a görög gasztronómiában tradicionálisan népszerű tojásos citromszósszal tálalják elő- vagy főételként.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Pesztós húsgolyós burger

Íme egy olaszos burger recept egy kis amerikai csavarral: egyszerű, laktató, gyors és isteni fogás, melyben egy adag pesztóval új szintre emeljük a húsgolyók ízvilágát, majd fűszeres ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!