Görcsleves
- 3% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
40g finomliszt146 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
1g só0 kcal
-
6g libazsír54 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
A leveshez
-
0g libazsír4 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
32g sárgarépa12 kcal
-
32g zeller12 kcal
-
96g karalábé19 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
36g fehérrépa23 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
200g alaplé14 kcal
-
0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 3% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
4g só0 kcal
-
30g libazsír270 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
A leveshez
-
2g libazsír18 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
480g karalábé96 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1000g alaplé70 kcal
-
0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 3% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
7.7g finomliszt28 kcal
-
4.2g tojás5 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1.2g libazsír10 kcal
-
6.6g vöröshagyma2 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
A leveshez
-
0.1g libazsír1 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
6.2g sárgarépa2 kcal
-
6.2g zeller2 kcal
-
18.5g karalábé4 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
7g fehérrépa4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
38.6g alaplé3 kcal
-
0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 3% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1387.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 192 mg
-
Nátrium 1045 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 200.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 270 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 990 micro
-
β-karotin 2376 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 180 micro
- 3% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 46.9 g
Zsír
-
Összesen 44.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 392 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6935.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 105 mg
-
Kálcium 391 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 236 mg
-
Foszfor 961 mg
-
Nátrium 5224 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 252.2 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1001.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1351 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 284 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 112 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 340 micro
-
Kolin: 389 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 11878 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 899 micro
- 3% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 267.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 202 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 191 micro
-
β-karotin 459 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
200 g finomliszt
-
2 db tojás
-
1 kk só
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 ek füstölt pirospaprika
-
1 csipet bors
-
1 csipet só
-
1 gerezd fokhagyma
A leveshez
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
1 kis db zeller
-
2 közepes db karalábé
-
2 db zellerlevél
-
2 közepes db fehérrépa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 l alaplé
-
1 tk füstölt pirospaprika
Elkészítés
A tésztához
- A hagymát nagyon finomra vágjuk (vagy aprítógépben ledaráljuk) és a zsíron megdinszteljük. Hozzáreszeljük a fokhagymát és lehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk a pirospaprikával, 1 csipet sóval és a borssal, majd jól elkeverjük. Miután kihűlt, tovább pépesíthetjük darálóban vagy botmixerrel, hogy krémesebb, kenhetőbb állagot kapjunk (ez a lépés opcionális).
- A tésztához összegyúrjuk a tojást a liszttel (annyival, amennyit felvesz) és a sóval. Fóliába csomagoljuk, hűtőben kicsit pihentetjük, majd újra átdolgozzuk és kinyújtjuk vékony, nagyjából téglalap alakúra, végül megkenjük a hagymás zsírral.
- A tésztából felhajtunk egy kb. másfél-két centiméter széles csíkot, majd éles késsel vagy derelyeszagattóval elvágjuk, a csíkból hosszúságától függően csomókat kötünk. Kb. 3 jön ki egy hosszabb csíkból, a rövidebbekből értelemszerűen 1-2.
- Megint felhajtunk egy két centis darabot és ugyanúgy járunk el, mint az előbb. Ezt a folyamatot addig csináljuk, amíg el nem fogy a tészta és a csíkok.
- A kis csomókat lisztezett deszkára halmozzuk és hűtőbe tesszük felhasználásig.
A leveshez
- A zöldségeket megtisztítjuk és tetszőlegesen felaprítjuk, a hagyma kivételével, az egyben kerül a levesbe.
- A zsírt egy lábosban felhevítjük és rádobjuk a zöldségeket és átpirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk és felöntjük alaplével vagy vízzel és majdnem puhára főzzük az egészet.
- A csomókat beledobjuk az enyhén gyöngyöző levesbe és nagyjából 10-12 perc alatt készre főzzük a zöldségekkel együtt.
- Frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 73
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 40
- Össznézettség: 6836
- Feltöltés dátuma: 2023. június 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A görcsleves, másnéven: kötött vagy csimbók leves eredete hagyományosan Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye és a Nagykunsághoz köthető. Erre a térségre egyébként is régóta jellemző a lisztes ételek és tésztafélék sokszínű elkészítési és felhasználási módja. A kötött tésztát Szabolcs és a Nagykunság minden településen hosszú évtizedek óta szinte minden háztartásban készítik és fogyasztják. Nevét a házilag gyúrt, tojásos tészta kissé furcsa, deformált csomó alakja ihlette, amit paprikás zsírral kennek meg, majd sodornak fel és kifőzve laktató levesbetétként vagy akár egytálételként fogyasztják. Szóval egy igazi paraszti csinálmány, a szegénység és leleményességének egyik ékes példája. Olcsó, egyszerű, de tartalmas és nagyon finom. Leginkább hétköznapokon készítik és általában zöldséglevesben főzik ki. Ebből is többféle verzió terjedt el: az egyik legnépszerűbb a paprikás rántással, köménnyel dúsított natúr (üres) leves, illetve az egyszerű gyökérzöldségleves. A szegénységből eredező ételbe hús szinte soha, csak nagyon ritkán került.