r
Nosalty Logó

Göngyölt borjúhús

Glaser
Göngyölt borjúhús
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

513
Kalória
45.7g
Fehérje
9.4g
Szénhidrátok
27.5g
Zsír
315.4g
Víz
226.6g
Koleszterin
1.4g
Rost
5.3g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 513 kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2054 kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 123 kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.7 g

Zsír

  • Összesen
    27.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    227 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    874.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    553 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    315.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    187 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 513 kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    182.9 g

Zsír

  • Összesen
    110.1 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    906 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3499.8 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    252 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    292 mg
  • Foszfor
    2212 mg
  • Nátrium
    612 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    1261.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    750 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    85 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    201 micro
  • Kolin:
    821 mg
  • Retinol - A vitamin:
    736 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    167 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 2054 kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    212.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    76.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 123 kcal

Elkészítés

  1. A vargányát forró vízben kb. 10 percet áztatjuk. A gombát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. 2 salottahagymát megpucolunk, apró kockákra vágjuk. A kakukkfüvet megmossuk, a vizet lerázzuk, majd a leveleket letépkedjük, és apróra vágjuk.
  2. Egy serpenyőben 1 ek vajzsírt felhevítünk, az apróra vágott hagymát és csiperkét magas hőmérsékleten kb. 2 percig pirítjuk. Majd a kicsavart és apróra vágott vargányát hozzákavarjuk, és tovább sütjük, míg az egész leve elpárolog. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. A gombát hűlni hagyjuk.
  3. A húst megmossuk, szárazra itatjuk, vágódeszkára helyezzük, éles késsel csigaformában egy kb. 1,5 cm vastagságú nagy szeletté felvágjuk. Sóval, borssal megszórjuk, a gombás tölteléket a húsra simítjuk (körben kb. 2 cm-t szabadon hagyunk). A húst feltekerjük, és konyhacérnával megkötözzük.
  4. A sütőt, benne egy tűzálló tállal, 80 fokra (alul-felülsütés) felmelegítjük.
  5. A maradék vajzsírt egy serpenyőben felforrósítjuk, a húst benne kb. 6-7 perc alatt körben (a végeket is) megpirítjuk. A húst a tűzállótálba helyezzük, és kb. 2 ½ órát sütjük, míg a hús közepe eléri a 60 fokot.
  6. Kb. 20 perccel a sütési idő letelte előtt, a megmaradt 2 hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A serpenyőben, amelyben a húst sütöttük, a megmaradt pecsenyezsírban a hagymát üvegesre dinszteljük. A borral és a tejszínnel felöntjük, és krémesre főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.
  7. A húst szeletekre vágjuk, és a mártással tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 150 perc
  • Sütés hőfoka: 80 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Finom sült. A bornak egy részét helyettesíthetjük a vargánya áztatóvízével. Tálaljuk tésztával, rösztivel, rozmaringos burgonyával, gnocchival.  

További receptek

Klasszikus skót tojás

A skót tojás (angolul scotch egg) egy ízletes és népszerű étel az Egyesült Királyságból, amelyben egy főtt tojást darált hússal (általában sertéshússal) bugyolálnak be, majd ...

Gerzsenyi Flóra

Húsimádó rablóhús

A rablóhúsban egyrészt az a nagyszerű, hogy sokféleképpen variálhatóak benne a hozzávalók, legyen szó akár csirkéről, disznóról, bárányról vagy marháról. Másrészt rendkívül ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Szaftos bakonyi sertésszelet

A bakonyi módra, vagyis gombával tökéletesre főtt sertésszelet egy klasszikus magyar főétel, amit roppant egyszerűen el lehet készíteni, de ugyanígy el is lehet rontani. Íme egy recept, ...