Gluténmentes, nyers, vegán chiás-almás keksz
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
- 2% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
236
kcal
- 2% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
1418
kcal
- 2% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 485 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 220 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 153.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
236
kcal
- 2% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.1 g
Zsír
-
Összesen 54 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2910.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 822 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 628 mg
-
Foszfor 1322 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 230.9 g
-
Cukor 118 mg
-
Élelmi rost 80 mg
VÍZ
-
Összesen 923.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 158 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 293 micro
-
β-crypt 99 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 629 micro
Összesen
1418
kcal
- 2% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 63.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
97
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A fonnyadozó almákat meghámozzuk. Nem tudom, hogy héjastul milyen lenne, szerintem finom, csak több rost lenne benne, ami nem hátrány.
- Leturmixoljuk teljesen krémesre a banánokkal együtt. Ez nem volt egyszerű, mert a nagyobb almadarabok a késhez közel feltartották a sort, így az almák nem tudtak hozzáférni a hőn áhított pörgő-forgó kaszabolóhoz. Némi ráhatással (kanállal tuszkoltam lefelé, „Férkőzzetek!”) végülis sikerült szép sima pépet kapni. Ne ijedjen meg senki, a gyümölcsök gyorsan oxidálódnak, mire a pép elkészült, szép világosbarnára változott a színe. Nyilván lehetne citrommal „antioxidálni”, de én úgy döntöttem, jó nekem ez a szín. Főleg, mert nem volt citromom.
- Jól jött még egy civilizációs csúcstermék: a lenmagot kicsit megdaráljuk egy kávédarálóban, nem lisztté, hanem csak úgy, hogy legyenek még benne darabok is. Talán tyúk voltam előző életemben (mégsem tehén?), de én szeretem érezni a magokat. Nyilván lisztté is lehet őrölni, aki úgy szereti.
- Ezek után már teljesen hagyományos körülmények között: egy tálban keverjük bele a lenmagot, útifűmaghéj port, fahéjat és a chia magot a pépbe.
- Az aszalógép méregdrága és agyonistenített tapadásmentes bevonatú lapjára terítjük, szépen simára, egyenletesen. (Legalábbis a szándék ez volt. Valójában hepehupás lett.) És vakarjuk a fejünket, hogy a maradékot hova tegyük, mert csak egy ilyen csodalapunk van. De szerencsére a kisfiam ötletére vágtam egy egyszerű sütőpapírt a másik tálcába, és rákenjük a maradékot.
- Aztán jöhet az aszalás, 40 fokon (Celsius) és egy éjszaka. A sütőpapíron levő szépen elkészült, összeszáradt, és fincsi ropogós lett. A csodalapon meg még egyszer annyit pörgött, bár oda sokkal vastagabban kentem, úgyhogy reális. Nyilván lehet sütőben is szárítani, vagy bárhol. Én meg nem veszek több csodalapot, ez a tanulság.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 73
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 5376
- Feltöltés dátuma: 2017. február 12.
Ajánló
Csak úgy ropogtatni valami egészségeset, vagy gyerekeknek lelkiismeret-furdalás nélkül lehet csomagolni iskolába, vagy amíg elkészül a vacsi... és nyilván lehet még fokozni, más fűszerekkel, datolyával, kókusszal...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ezt a kekszet a kényszer szülte. Na jó, én készítettem, de kényszer hatása alatt. Télire bespájzolt almáink rohadófélben, és két banán is megevetlenül árválkodott a gyümölcstartó kosárban. És mivel beruháztam egy szuper aszalóra, most amúgy is muszáj mindent aszalnom. Ezt is 40 fokon szárítottam, hogy benne maradjon minden, ami számít.