Gesztenyés nyuszik
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához (16 db-hoz)
-
25g finomliszt91 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
7g kókuszzsír62 kcal
-
1g szódavíz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
A töltelékhez
-
31g gesztenyemassza56 kcal
-
1g sütő rum3 kcal
-
5 kcal
-
4g nutella20 kcal
-
6g marcipán29 kcal
-
9g mandula55 kcal
A díszítéshez
Összesen
394
kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához (16 db-hoz)
-
200g finomliszt728 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
56g kókuszzsír500 kcal
-
8g szódavíz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
24g citromlé5 kcal
A töltelékhez
-
250g gesztenyemassza448 kcal
-
10g sütő rum23 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
30g nutella162 kcal
-
50g marcipán231 kcal
-
75g mandula443 kcal
A díszítéshez
Összesen
3151
kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához (16 db-hoz)
-
22.3g finomliszt81 kcal
-
13.4g porcukor52 kcal
-
6.2g kókuszzsír56 kcal
-
0.9g szódavíz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.7g citromlé1 kcal
A töltelékhez
-
27.8g gesztenyemassza50 kcal
-
1.1g sütő rum3 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
3.3g nutella18 kcal
-
5.6g marcipán26 kcal
-
8.4g mandula49 kcal
A díszítéshez
Összesen
352
kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 15.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 183.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
394
kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53 g
Zsír
-
Összesen 123.4 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1471.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 270 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 272 mg
-
Foszfor 721 mg
-
Nátrium 106 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 448.3 g
-
Cukor 187 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 101.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 209 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 287 micro
Összesen
3151
kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 163.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
352
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához (16 db-hoz)
- A lisztet, szódát, sót, porcukrot keverjük össze, majd adjuk hozzá a zsiradékot, citromlevet. Dolgozzuk össze a tésztát, végeredményben egy jól gyúrható, fényes, de nem ragadós állagot kell, hogy elérjen. A használt zsiradéktólfüggően, lehet túl lágy lesz a tészta, ilyenkor evőkanalanként adagoljunk hozzá keményítőt, amennyiben nem áll össze, csak morzsolódik, akkor óvatosan adagoljunk hozzá egy kis vizet.
- A tésztát rakjuk celofánba, és 40 percig pihentessük.
- A gesztenyemasszát keverjük össze a sütő rummal, marcipánnal, cukorral/ édesítőszerrel, darált mandulával, marcipánnal, Nutellával/ zartbiterrel. Végeredményben egy kellemes gesztenyés, mogyorós ízű, puha, de könnyen formálható masszát kell kapnunk. Ha a tészta állaga nem megfelelő, darált mandulával, keményítővel sűríthetjük, vízzel lazíthatjuk. Kövessük a fokozatosság elvét. Ha kész, ez is kerüljön celofánba és rakjuk legalább 20 percre a hűtőbe.
- A süti tésztájátosszuk fel 20 g-os gombócokra, a gesztenyemasszát 35 g-os gombócokra. A tésztából a maradékot és egy 20 g-os gombóckát tegyünk félre díszítésnek.
- A kis gombócokat sodorjuk ki vékony kis koronggá, s ezzel vonjunk körbe egy gesztenyegombócot, s tojásdadra formázzuk. Ha van nyuszis kiszúrónk, a fül részét használva, szaggassunk fülecskéket a félretett tésztából, ha nincs, akkor sajnos kézzel kell tépegetni és formázni. Vékony szívószállal, spagetti tésztával, fogpiszkálóval (ami van épp kéznél) adjunk a nyusziknak szemet.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, a kész nyuszikat addig ecseteljük meg a felvert tojással, s díszítsük jégcukorral vagy kókuszreszelékkel.
- A nyuszikat süssük 10-15 percig, a tetejének enyhe aranybarna színűnek kell lennie, a fülek kicsit barnábbak. Sütés után rakjuk félre hűlni, az elején úgy tűnhet, a tészta túl lágy, de ha kihűlt, megkeményedik.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4197
- Feltöltés dátuma: 2013. március 29.
Ajánló
Húsvétra, kicsiknek, nagyoknak.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A receptet egy japán "Usagi Wagashi"-nak nevezett sütemény ihlette, amit tradicionálisan édes babpürével szoktak megtölteni (aminek az alapja pedig a kínai hold ünnepen fogyasztott sütemény). Mivel nálunk igen drága és nehezen beszerezhető, így inkább a magyar ízvilághoz közelebb álló gesztenyepüréhez nyúltam. Természetesen egy kis fantáziával és ügyességgel bármilyen más töltelék is használható. Maga a süti elkészítése nagyon pepecs munka, csak igazán elszánt konyhaharcosoknak ajánlom, de az eredmény mindenért kárpótol, húsvétra locsolóknak kitűnő ajándék (ilyet biztos nem kapnak mástól) vagy családi majszoláshoz a megszokott sütemények mellé, kicsiknek-nagyoknak nagy örömére.